Οι συγκρίσεις στοιχείων για τα κρούσματα της πανδημίας μεταξύ των διαφόρων χωρών είναι δύσκολη. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων το αποπειράται και διαπιστώνει ότι η τάση είναι σαφώς ανοδική.

Οι συγκρίσεις στοιχείων για τα κρούσματα της πανδημίας μεταξύ των διαφόρων χωρών είναι δύσκολη. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων το αποπειράται και διαπιστώνει ότι η τάση είναι σαφώς ανοδική.

Υποχρεωτική η μάσκα

Υποχρεωτική είναι από το πρωί της Τετάρτης η χρήση προστατευτικής μάσκας στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών με 1,2 εκατομμύρια κατοίκους.

Τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο υπόλοιπο Βέλγιο επιτρέπεται η συνάθροιση το πολύ 5 ατόμων σε ιδιωτικούς χώρους, ενώ για ψώνια επιτρέπεται να πηγαίνει μόνο ένα άτομο ανά νοικοκυριό.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν αυτήν την εβδομάδα αυστηρότερους περιοριστικούς κανόνες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Από κοινού με την Αμβέρσα, η πρωτεύουσα του Βελγίου ανήκει στις πόλεις με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ χαμηλότερος από εκείνον που καταγράφονταν στην κορύφωση της πανδημίας τον Μάρτιο και Απρίλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC με έδρα τη Στοκχόλμη διαπιστώνει στις εβδομαδιαίες εκθέσεις του για την εξέλιξη της πανδημίας μια σαφή τάση: Τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται πανευρωπαϊκά, αλλά ως επί το πλείστον σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές.

Οι περιοχές «υψηλού ρίσκου» βρίσκονται σύμφωνα με το ECDC στα βόρεια της Ισπανίας, γύρω από τη Λισαβόνα, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα.

Δύσκολη η σύγκριση

Αυξάνονται τα τεστ σε Αμβέρσα και Βρυξέλλες

Από τη πλευρά του το γερμανικό επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ θεωρεί επικίνδυνη και την ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη, επειδή τα κρούσματα ξεπερνούν το όριο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 χιλιάδες κατοίκους, που έχει θέσει, φθάνοντας πλέον τα 80.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων προειδοποιεί ωστόσο ότι οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολες, μιας και υπάρχουν πολύ και διαφορετικοί τρόποι καταγραφής τους.

Από χώρα σε χώρα διαφέρει, για παράδειγμα, ο αριθμός των τεστ για κοροναϊό. Σε μικρές χώρες, όπως το δουκάτο του Λουξεμβούργο με 600.000 κατοίκους, έχουν γίνει σχεδόν ισάριθμα τεστ.

Για αρκετές μέρες το δουκάτο, μεταξύ Βελγίου και Γερμανίας, βρίσκονταν στη κορυφή της κατάταξης καταγεγραμμένων κρουσμάτων με 150 ανά 100.000. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι νέες μολύνσεις υποχωρούν.

Στο Λουξεμβούργο υποβάλλονται σε τεστ 10.000 άτομα ανά 100.000 κατοίκους κάθε εβδομάδα. Στη Γερμανία οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 600 και στην Κροατία μόλις 300 άτομα.

Μέτρα στη Γαλλία

Παρίσι: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς δημόσιους χώρους

Στη Γερμανία μέσα σε μια μέρα καταγράφηκαν 1.450 νέα κρούσματα, με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να αποκαλεί την κατάσταση αυτή «ανησυχητική».

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Γερμανία δεν τα πηγαίνει κι άσχημα από τη στιγμή που τα κρούσματα κυμαίνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου στα 13 ανά 100.000 κατοίκους.

Στη Γαλλία καταγράφονται καθημερινά 1.600 κρούσματα. Ως αποτέλεσμα αρκετές πόλεις της χώρας, ανάμεσα στις οποίες το Παρίσι και η Μασσαλία επέβαλαν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς δημόσιους χώρους.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους να τηρούν τους κανόνες αποστασιοποίησης και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα, απειλώντας μάλιστα με δεύτερο lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η εξάπλωση

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η εξάπλωση της πανδημίας σε χώρες στις οποίες τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα, είναι πολύ πιο αργή από χώρες όπου τα μέτρα έχουν χαλαρώσει.

Και πράγματι, μια ματιά σε χώρες εκτός Ευρώπης αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τα κρούσματα ήταν και παραμένουν σταθερά σε ανοδική τροχιά, όπως συμβαίνει επί παραδείγματι στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία όπου καταγράφονται καθημερινά 56.000 και 45.000 κρούσματα αντίστοιχα.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr