Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Κύμα εξώσεων εν μέσω κοροναϊού – Αιτία η αδυναμία για συμφωνία στο πακέτο στήριξης

ΗΠΑ : Κύμα εξώσεων εν μέσω κοροναϊού – Αιτία η αδυναμία για συμφωνία στο πακέτο στήριξης

Ένα τεράστιο κύμα εξώσεων κινείται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο το εύρος των ΗΠΑ. Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς στέγη, μετά τη λήξη της προστασίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ένα τεράστιο κύμα εξώσεων κινείται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο το εύρος των ΗΠΑ. Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς στέγη, μετά τη λήξη της προστασίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η αναστολή των εξώσεων από τα περισσότερα κτίρια με ομοσπονδιακή υποστήριξη, όπως επίσης και το επίδομα ανεργίας των $600 ανά εβδομάδα, εξασφάλισε ότι πολλοί Αμερικανοί δεν έμειναν άστεγοι από την ύφεση που πυροδότησε η πανδημία του κοροναϊού.

Όμως αυτού του είδους η προστασία έφτασε στη λήξη της στο τέλος Ιουλίου και αμέτρητες εξώσεις αρχίζουν να διενεργούνται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι ηγέτες των κομμάτων βρίσκονται σε αδιέξοδο σε σχέση με τη συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης. Ορισμένες προσωρινές λύσεις που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν επίσης αβέβαιο μέλλον.

Σωροί από πράγματα στην άκρη του δρόμου

Μια εικόνα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου απεικονίζει «σωρούς εξώσεων» στη Νέα Ορλεάνη. Πράγματα βρίσκονται στοιβαγμένα στην άκρη του δρόμου, με τη λεζάντα να υποστηρίζει ότι ανήκουν σε εξαμελή οικογένεια στην οποία έγινε έξωση γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλει ενοίκιο.

Σύμφωνα με το Aspen Institute, μια μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης, τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί από τους 110 εκατομμύρια που ζουν σε ενοίκιο κινδυνεύουν με έξωση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι η κρίση του κοροναϊού θα προκαλέσει «μακροπρόθεσμα προβλήματα σε οικογένειες και ιδιώτες που ενοικιάζουν, αναταραχή στην αγορά προσιτών ενοικίων και αποσταθεροποίηση των κοινοτήτων σε όλες τις ΗΠΑ».

Τεράστια ανάγκη για βιασύνη

Η διακοπή της προστασίας από τις εξώσεις συνεπάγεται ότι πολλοί άνθρωποι, που δεν είναι ικανοί να ανταποκριθούν στο κόστος του ενοικίου ή του δανείου τους, έχουν βρεθεί σε μια εξαιρετικά επισφαλή και ευάλωτη θέση. «Υπάρχει τεράστια ανάγκη για βιασύνη», τονίζει η Ντάιαν Γιέντελ, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης για τη Στέγαση Χαμηλών Εισοδημάτων, μιλώντας στο NPR. «Υπάρχουν εκατομμύρια ενοικιαστές που έχουν χάσει τον ύπνο τους γιατί δεν ξέρουν τι θα κάνουν αν βρεθούν άστεγοι».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο

Αυτή η νέα καταστροφή που έφερε η πανδημία αναμένεται να φτάσει σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ. Έρευνα του UCLA διαπίστωσε ότι έως και 120.000 νοικοκυριά στην κομητεία του Λος Άντζελες, στα οποία ζουν έως και 184.000 παιδιά, είναι πιθανό να μείνουν χωρίς στέγη όταν ξεκινήσουν οι εξώσεις.

Την ίδια στιγμή, στη Βόρεια Καρολίνα, το 52% των ενοικιαστών δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο και κινδυνεύει με έξωση, με περίπου 185.000 εξώσεις να απειλούν να έχουν συμβεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον Guardian.

Έχοντας χάσει την ομοσπονδιακή οικονομική υποστήριξη, και με πολλές πολιτείες να προχωρούν επίσης σε μειώσεις της βοήθειας που προσφέρουν, πολλοί έχουν αναγκαστεί να στηριχτούν στις αποταμιεύσεις ή το δανεισμό προκειμένου να κρατήσουν το σπίτι τους.

Τι συμβαίνει με το εκτελεστικό διάταγμα

Το Σάββατο, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τις εξώσεις που ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Στην πράξη, ο πρόεδρος δεσμεύθηκε να δώσει παράταση στους φόρους εισοδήματος, να αποποιηθεί των πληρωμών φοιτητικών δανείων και να εξασφαλίσει επιδόματα ανεργίας – με το ποσό, όμως, να περιορίζεται στα $400 ανά εβδομάδα. Το διάταγμα δεσμεύεται επίσης να βοηθήσει τους ενοικιαστές που κινδυνεύουν με έξωση, αν και όλα τα μέτρα ήταν ανεπίσημα και δημιούργησαν σύγχυση και αντιπαραθέσεις για το κατά πόσον και ως πότε θα εφαρμοστούν.

«Προστατεύω τον κόσμο από τις εξώσεις», δήλωσε ο Τραμπ το Σάββατο. «Ακούτε πολλά για τα εξώσεις και οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να κάνουν τίποτα για την προστασία των ανθρώπων από τις εξώσεις».

Ωστόσο, το διάταγμα δεν παρατείνει την αναστολή των εξώσεων, ούτε προσφέρει οποιοδήποτε βοήθημα ενοικίου για εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν. Αντ’ αυτού, διατάζει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως είναι η Υπηρεσία Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης να αναζητήσουν τρόπους προστασίας των ενοικιαστών.

Ανεπαρκή χαρακτηρίζουν τα μέτρα οι επικριτές

«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι «σταματάει τις εξώσεις», όμως το εκτελεστικό διάταγμα δεν καταφέρνει να προσφέρει ουσιώδη ανακούφιση στα εκατομμύρια των ενοικιαστών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους», τόνισε η Γέντελ. «Ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε ακόμη και να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα εξουσία του για να ανανεώσει την ισχύ της περιορισμένης ομοσπονδιακής αναβολής στις εξώσεις που έληξε στις 24 Ιουλίου, και το οποίο κάλυπτε το 30% των ενοικιαστών σε όλη τη χώρα».

Η αναβολή των εκπτώσεων είναι το μόνο ένα εκ των μέτρων που απαιτούνται, υποστηρίζουν συνήγοροι του δικαιώματος στη στέγαση. Παρά το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν είχαν ως τώρα τη δυνατότητα να εκδιώξουν τους ενοικιαστές που δεν μπορούσαν να καταβάλουν ενοίκιο, τα απλήρωτα ενοίκια εξακολουθούν να συσσωρεύονται. Αυτό σημαίνει ότι οι ενοικιαστές θα αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο χρέος μετά το τέλος των μέτρων. Περίπου οι μισές ιδιοκτησίες ανήκουν σε οικογένειες χωρίς πολλά ακίνητα, γεγονός που σημαίνει ότι και εκείνοι, εκτός από τους ενοικιαστές, ενδέχεται να χρειαστούν σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αποφύγουν την καταστροφή.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024