Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O αρχιτέκτονας της «Γαλάζιας Πατρίδας» απειλεί με αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ αν...

O αρχιτέκτονας της «Γαλάζιας Πατρίδας» απειλεί με αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ αν…

«Η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εάν η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει ο αρχιτέκτονας του τουρκικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Με αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, εάν η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, απείλησε ο αρχιτέκτονας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας, απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Βαρύ πλήγμα

Σύμφωνα με το twitter του Τούρκου αναλυτή και δημοσιογράφου Ιλχάν Τανίρ, ο Τζεμ Γκιουρντενίζ δήλωσε πως «η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εάν η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε:

«Η απόσυρση της Τουρκίας από τη συμμαχία θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στη νότια πτέρυγά του».

«Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούν απειλή για την Τουρκία»

Σε αποκλειστική συνέντευξή του πριν από δύο μήνες στο Βήμα της Κυριακής και στον Άγγελο Αθανασόπουλο ο Τζεμ Γκιουρντενίζ είχε χαρακτηρίζει τη «γαλάζια πατρίδα», ως «θαλάσσια κοσμοθεωρία της Τουρκίας» και είχε εκθέσει χωρίς περιστροφές τις επιδιώξεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα πέραν της υφαλοκρηπίδας.

Αναπτύσσοντας τη γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας στον 21ο αιώνα, ο απόστρατος ναύαρχος μεταξύ άλλων συνέδεσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 με δυνάμεις και κύκλους της Δύσης και του ΝΑΤΟ και χαρακτηριστικά -μεταξύ άλλων- πρόσθεσε:

«Από γεωπολιτικής πλευράς, η Τουρκία αμφισβητεί τον επί 73 χρόνια ατλαντικό δρόμο που έχει ακολουθήσει. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για την ανάσχεση της πρώην ΕΣΣΔ. Αυτή δεν υπάρχει πια. Δεν θεωρώ το διάδοχο κράτος, τη Ρωσία, ως απειλή για την Τουρκία. Δυστυχώς, ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούν απειλή για την Τουρκία στη Συρία, στη Λιβύη και στη Μεσόγειο. Η απόπειρα πραξικοπήματος αποτέλεσε αρνητικό κομβικό σημείο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024