Η ερχόμενη βδομάδα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη με το βλέμμα των ειδικών να είναι στραμμένο προς τους εκδρομείς που επιστρέφουν, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες.

Ξεκίνησαν από το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι του Πειραιά οι επιδημιολογικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κοροναϊό σε ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν από τα νησιά στην Αττική, από τα ειδικά κλιμάκια του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής παρουσία του Γιώργου Πατούλη.

Η ερχόμενη βδομάδα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη με το βλέμμα των ειδικών να είναι στραμμένο προς τους εκδρομείς που επιστρέφουν, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες.

Από αύριο τίθενται σε ισχύ και τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, ώστε να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για όσους επιστρέφουν από τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές όπου ανήκουν, πέραν της Περιφέρειας Αττικής και:

  • η Περιφέρεια Κρήτης,
  • η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Στις 4μ.μ και στις 6μ.μ σήμερα το απόγευμα τα ειδικά κλιμάκια θα διενεργήσουν ελέγχους στο λιμάνι της Ραφήνας

Πατούλης: Συνεχής επαγρύπνηση ώστε να παραμείνει ασφαλής η χώρα

«Με στοχευμένες δράσεις δίνουμε έμφαση στην πρόληψη με στόχο να οπλιστούμε καλύτερα και να περιορίσουμε τον κίνδυνο διασποράς των μολύνσεων από τους επιστρέφοντες από τις διακοπές. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει ασφαλής» ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης.

Στο πλαίσιο της σχετικής δράσης που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής τα ειδικά κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, (πάνω από 3 χιλιάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί), από το πρωί διενεργούν ελέγχους σε όσους ταξιδιώτες το επιθυμούν, με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς των μολύνσεων.

Παράλληλα, εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιούσαν θερμομετρήσεις στους επιβάτες που επέστρεψαν και διένειμαν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID-19 στην κοινότητα. Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

Στον Πειραιά παραβρέθηκε και παρακολούθησε τη διαδικασία ο κεντρικός Λιμενάρχης Αλ. Σελίκης, ενώ παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αθ. Βαθιώτης.

Οι σχετικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες με όσους ταξιδιώτες αφιχθούν στο λιμάνι του Πειραιά και θα ολοκληρωθούν στις 4μ.μ και στις 6μ.μ σήμερα το απόγευμα, οπότε, τα ειδικά κλιμάκια θα διενεργήσουν ελέγχους στο λιμάνι της Ραφήνας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:« Από το πρωί βρίσκονται σήμερα εδώ τα ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ τα οποία με την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών μας, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη συγκινητική τους προσφορά, πραγματοποιούν επιδημιολογικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εκδρομείς που επιστρέφουν σήμερα στην Αττική, από τις διακοπές τους.

»Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη υγειονομικά και δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Σε αυτό το πλαίσιο και με στοχευμένες δράσεις, δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, προκειμένου να οπλιστούμε καλύτερα, να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας θα παραμείνει ασφαλής και να ενισχύσουμε την προάσπιση της δημόσιας υγείας, που είναι προτεραιότητά μας. Για αυτό σπεύδουμε, από την πρώτη μέρα επιστροφής των εκδρομέων στο λεκανοπέδιο να ελέγξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την ατομική ευθύνη που απαιτείται από όλους μας και τη μέριμνα για την προφύλαξη των πόλεων μας από την επιδημία.

»Σε αυτό το πλαίσιο συστήνουμε και σε όσους εργαζόμενους επιστρέφουν αυτές τις ημέρες από τις διακοπές τους να προτιμήσουν την τηλεργασία για μία εβδομάδα, όπως αποφασίσαμε να κάνουμε και για όλους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας μας, να φοράνε παντού μάσκες, αλλά και να αποφύγουν τις επαφές με ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπου ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

»Τα κλιμάκια μας θα πραγματοποιήσουν όσους ελέγχους χρειάζεται και θα επαναληφθούν όπου απαιτείται, προκειμένου να διαμορφώσουμε μία ικανοποιητική εικόνα και αναλόγως να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας το επόμενο διάστημα.

»Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους Ιατρούς, Νοσηλευτές, τους εργαζόμενους αλλά και τους εθελοντές που συνδράμουν στη σημερινή μας προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Στόχος μας η χώρα μας να παραμείνει ασφαλής».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr