Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή της μετάδοσης του κοροναϊού, γιορτάστηκε σήμερα, απ’ άκρη σ’ άκρη της Κέρκυρας, ο Δεκαπενταύγουστος.

Το «Μικρό Πάσχα» του καλοκαιριού οδήγησε από νωρίς τους πιστούς στις εκκλησίες, κρατώντας όμως τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας μάσκα.

Οι επιτάφιοι της Παναγίας στολίστηκαν, από χθες το απόγευμα, με εκατοντάδες πολύχρωμες κόκκινες, ροζ, άσπρες και μπλε κορδέλες, συμβολίζοντας την Τίμια Ζώνη που έδωσε η Παναγία στους Αποστόλους.

Οι κορδέλες θα μοιραστούν ύστερα από σαράντα ημέρες στους πιστούς, για να φυλαχθούν στο εικονοστάσι του κάθε σπιτικού και να φέρουν υγεία και καλοτυχία.

Είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τις γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού να ξεκινούν τις προετοιμασίες μετά το Πάσχα.

Οι επιτάφιοι της Παναγίας στην Κέρκυρα έχουν το δικό τους χρώμα, μοσχοβολούν χωρίς να είναι στολισμένοι με λουλούδια.

Μέχρι και πέρσι η περιφορά τους συνοδευόταν από τις φιλαρμονικές του τόπου και τα πανύψηλα και βαριά λάβαρα των αγίων της εκκλησίας.

Στην Κέρκυρα, σε κάθε μικρό χωριουδάκι του νησιού υπάρχει και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, ενώ σε όλους τους πιστούς μοιράστηκε ακόμη μια φορά το «γιορτινό πρόσφορο».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τσουρεκάκι, που, παρότι είναι νηστίσιμο, η έντονη γεύση του γλυκάνισου και του ούζου που κρύβει μέσα του το κάνει ένα μοναδικό γαστρονομικό γλύκισμα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας