Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
O Γουόρεν Μπάφετ επενδύει στο χρυσό που άλλοτε σνόμπαρε

O Γουόρεν Μπάφετ επενδύει στο χρυσό που άλλοτε σνόμπαρε

Στην αγορά του χρυσού αποφάσισε να επενδύσει ο Γουόρεν Μπάφετ, που στο παρελθόν την «σνόμπαρε», επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη από τη ραγδαία εκτίναξη της αξίας του πολύτιμου μετάλλου.

Στην αγορά του χρυσού αποφάσισε να επενδύσει ο Γουόρεν Μπάφετ, που στο παρελθόν την «σνόμπαρε», επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη από τη ραγδαία εκτίναξη της αξίας του πολύτιμου μετάλλου.

Ειδικότερα, η Berkshire Hathaway Inc του δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της μετοχές της Barrick Gold Corp, στέλνοντας τις τιμές των τίτλων της δεύτερης μεγαλύτερης εξορυκτικής εταιρείας του μετάλλου στα ύψη.

Η Berkshire αγόρασε 20,9 εκατομμύρια μετοχές ή 1,2% του μετοχικού κεφαλαίου.

Άλλαξε γνώμη ο Buffet

Πρόκειται πάντως για μία κίνηση, η οποία -παρά τις ευοίωνες προοπτικές του χρυσού- έχει προκαλέσει μεγάλη… έκπληξη στις αγορές, λόγω της δεδομένης καχυποψίας του Μπάφετ έναντι του πολύτιμου μετάλλου.

Στο παρελθόν ο Γουόρεν Μπάφετ προειδοποιούσε κατά της επένδυσης στο πολύτιμο μέταλλο γιατί δεν είναι «παραγωγικό», όπως μια φάρμα ή μια εταιρεία. Έτσι, το περιθώριο κέρδους και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πεπερασμένες, έλεγε.

Σήμερα όμως οι εταιρείες εξόρυξης επωφελούνται από το ράλι στις τιμές που διευρύνει τα περιθώρια κέρδους τους σε μια περίοδο που τα κόστη παραμένουν σταθερά, γεγονός που δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον μεγαλοεπενδυτή Μπάφετ.

Η Paulson & Co, που διαχειρίζεται ο δισεκατομμυριούχος John Paulson αγόρασε επίσης μετοχές της Barrick, γράφει το Bloomberg.

Οι μετοχές της τελευταίας σημείωσαν άνοδο 7,4% στη Wall Street.

Υπήρξε και βασιλιάς του ασημιού

O Γουόρεν Μπάφετ μπορεί να ήταν αρνητικός απέναντι στο χρυσό στο παρελθόν, αυτή όμως δεν είναι η πρώτη του κίνηση στην αγορά μετάλλων.

Το 1997 αγόρασε 129,7 εκατομμύρια ουγγιές ασήμι. Η τιμή με την οποία απέκτησε τη μεγαλύτερη ποσότητα ήταν κάτω των 6 δολαρίων η ουγγιά, ενώ έκλεισε τη θέση του λίγο αργότερα, διαθέτοντας προς πώληση το σύνολο της επένδυσής του.

Την επένδυση αυτή αποκάλυψε ο ίδιος εννιά χρόνια αργότερα. «Ήμουν ο βασιλιάς του ασημιού για λίγο», είχε πει τότε.

Το ράλι του χρυσού έχει προκαλέσει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο εξόρυξης με εταιρείες του να συγκεντρώνουν 2,4 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο από τη διάθεση μετοχών.

Ράλι για τον χρυσό

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτινάχθηκε στις 7 Αυγούστου σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τα 2.072,50 δολάρια ανά ουγγιά. Μάλιστα, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε άνοδο για εννέα διαδοχικές εβδομάδες.

Αυτή την εβδομάδα, βέβαια, το ανοδικό ράλι διεκόπη, με τον χρυσό να παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 4,5%.

Η εκρηκτική άνοδος του χρυσού, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδεται στην έντονη ανησυχία που επικρατεί διεθνώς για την κατάσταση της οικονομίας, ως απόρροια και της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού.

Οι απανταχού επενδυτές, φοβούμενοι μία επικείμενη ύφεση, στράφηκαν μαζικά στο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο των μετάλλων, και δη του χρυσού. Κάτι αντίστοιχο, άλλωστε, λαμβάνει χώρα σε κάθε περίοδο οικονομικής ή γεωπολιτικής αστάθειας.

(με πληροφορίες από Bloomberg)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024