Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την τουρκική παραβατικότητα - Συνάντηση Δένδια με Πομπέο

Κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την τουρκική παραβατικότητα – Συνάντηση Δένδια με Πομπέο

Στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και στη σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, μετά τη διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας, απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας στην τουρκική παραβατικότητα, κι ενώ το Oruc Reis, βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνεχίζοντας για πέμπτη μέρα την περιπλάνηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, αλλά και  στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης με την Ελλάδα να επιδιώκει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση των ευρωπαίων, κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και παράλληλα, όπως αναφέρεται, να καταγραφεί ως απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών ότι αναγνωρίζεται η συμφωνία που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους οποίους ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τονίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του «για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να δημιουργήσει εντυπώσεις, με δημοσιεύματα, σε τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα που έκαναν λόγο για σύγκρουση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική που μετέχει στον στολίσκο συνοδείας του Oruc Reis.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν ότι το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε άμεσα αποδεκτό. Στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Έμπρακτη στήριξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε –σύμφωνα με πληροφορίες- την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ, ενώ από την πλευρά της η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εντάσεων και των ενεργειών που δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό που φέρεται να διεμήνυσε ο πρωθυπουργός είναι πως για να ξεκινήσει ένας διάλογος η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πάντως το πρωθυπουργικό γραφείο αρκέστηκε να εκδώσει μια λιτή επίσημη ανακοίνωση αναφέροντας πως «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κα Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.

Συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε χθες και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιρρίπτοντας στην Αθήνα την ευθύνη, για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η λύση στη διένεξη σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες θα έρθει μέσα από τη διαπραγμάτευση.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Κρίσιμη συνάντηση Δένδια με Πομπέο

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνάντηση που θα έχει στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στην οποία ο έλληνας υπουργός θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σημειώνοντας ότι αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Η κυβέρνηση προσδοκά σε πιο ενεργή ανάμιξη των Αμερικανών καθώς αυτή τη στιγμή η μόνη μεγάλη δύναμη που εμφανίζεται να είναι ο μεγάλος παίχτης στην περιοχή είναι η Γερμανία ως μεσολαβητής και συνομιλητής Ελλάδας και Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, δέχεται βροχή επιστολών από το Κογκρέσο, με τις οποίες οι βουλευτές και γερουσιαστές του ζητούν να αξιοποιήσει τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια προκειμένου να καλέσει ευθέως την Άγκυρα να απομακρύνει όλα τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το MEGA, σε επιστολή των γερουσιαστών, Chris van Hollen και Bob Menendez, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συζητήσουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.

Σε μια δεύτερη επιστολή, οι συμπρόεδροι της ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας στο Κογκρέσο τονίζουν στον Μάικ Πομπέο ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια κλιμάκωση που θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η αμερικανική διπλωματία έχει δύο βασικούς στόχους. Πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η αποκλιμάκωση στην περιοχή και σε δεύτερη φάση να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για τον ερευνητικό διάλογο.

Διπλωματικός πυρετός

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας γι’ αυτή τη συνάντηση, μόλις μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα. Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Βιέννη,  θα έχει συνάντηση και με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιστρέφοντας από το Ισραήλ, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, και πριν μεταβεί στη Βιέννη, είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Ειδικότερα, συνομίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, καθώς και τους Αμερικανούς γερουσιαστές, Μπομπ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλεν. Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ διπλωματικών ενεργειών εκτυλίσσεται από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της παράτυπης τουρκικής Navtex για παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του και με τη διενέργεια διαβήματος στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε αυστηρότατη δήλωση του Νίκου Δένδια, καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι συμμαχίες της Ελλάδας

Εκτός των διπλωματικών συμμαχιών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και την αυτονόητη στήριξη της Κύπρου, η γαλλική στήριξη εκφράστηκε και σε στρατιωτικό επίπεδο με την κοινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με την παράνομη Navtex η Τουρκία.

Παράλληλα με τη «γαλλική ασπίδα», ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ προανήγγειλε μέσω twitter την έλευση στην Ελλάδα του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams, το οποίο ανήκει στον 6ο στόλο.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024