Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι η δύναμη πυρός που συγκεντρώθηκε νότια του Καστελλορίζου [Χάρτης]

Ποια είναι η δύναμη πυρός που συγκεντρώθηκε νότια του Καστελλορίζου [Χάρτης]

Ολο το οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων - από τις φρεγάτες που έγιναν σκιά του Oruc Reis, μέχρι τα υποβρύχια και τα ιπτάμενα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας - αξιοποίησε η στρατιωτική ηγεσία στη νέα ελληνοτουρκική κρίση

Ολο το οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων – από τις φρεγάτες που έγιναν σκιά του Oruc Reis, μέχρι τα υποβρύχια και τα ιπτάμενα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας – αξιοποίησε η στρατιωτική ηγεσία στη νέα ελληνοτουρκική κρίση.

Στόχος του «Πενταγώνου» υπήρξε το να είναι διαρκώς υπό παρακολούθηση την παραμικρή κίνηση του Oruc Reis και του τουρκικού ναυτικού και να αποτρέψει ταχύτατα το ενδεχόμενο σεισμικής έρευνας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό σεισμογραφικό είχε διεισδύσει από το απόγευμα της Δευτέρας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και βρισκόταν πλέον στα νότια της Ρόδου, κοντά στον 28ο μεσημβρινό.

«Παρακολουθούμε τις κινήσεις του όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή» τόνιζαν στρατιωτικές πηγές. Και πρόσθεταν ότι μέχρι τώρα διαπιστώνεται πως το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνα. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το Oruc Reis να συνεχίσει να κινείται για αρκετό χρονικό διάστημα στην περιοχή της Navtex, η οποία εξάλλου έχει ισχύ έως τις 23 Αυγούστου.

Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προήδρευσε χθες το απόγευμα τακτικού Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ) όπου μαζί με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων έγινε αποτίμηση της κρίσης. Νωρίτερα χθες, για τις εξελίξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, μεταβαίνοντας εκ νέου στο Μαξίμου.

Οι κινήσεις των τουρκικών σκαφών παρακολουθούνται και επιτηρούνται από το ιπτάμενο ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, το λεγόμενο ΑΣΕΠΕ (Αεροφερόμενο Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) καθώς μία από τις βασικές αποστολές του είναι η συλλογή και καταγραφή ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Σε θέσεις – κλειδιά

Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό αποστολές έχουν αναλάβει σχεδόν όλα τα πλοία του, όπως είχε συμβεί και στην κρίση του Ιουλίου.

Δύο φρεγάτες βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής – περίπου 5 μιλίων – και παρακολουθούν κάθε κίνηση του τουρκικού σεισμογραφικού με στόχο να εμποδιστεί ταχύτατα μία έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα νότια του Καστελλορίζου. Στην ευρύτερη περιοχή κινήθηκε και ελληνικό υποβρύχιο που «σκανάρε» κάθε κίνηση.

Η «αρμάδα» των 15 μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, – ανάμεσά τους κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι, φρεγάτες, υποβρύχια – που ούτως ή άλλως έπλεαν στο Ανατολικό Αιγαίο την άνοιξη, έχει ενισχυθεί και κινηθεί νοτιότερα. Σε θέσεις – κλειδιά βρίσκονται και άλλες μονάδες του Ναυτικού στα δυτικά της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της Κρήτης και της Ρόδου.

Οι τουρκικές δυνάμεις

Οι ελληνικές δυνάμεις είχαν απέναντί τους περίπου 7-10 πολεμικά πλοία που κατά τους Τούρκους αποτελούν την «ασπίδα προστασίας» του Oruc Reis.

Επίσης, 15-20 τουρκικά πολεμικά κινούνται μεταξύ Κρήτης και Ρόδου. Ακόμη, τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 αλλά και ελικόπτερα πετούν στην περιοχή του Καστελλορίζου και έχουν προχωρήσει σε παραβιάσεις με στόχο να συλλέξουν πληροφορίες και να εντοπίσουν ελληνικά υποβρύχια.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024