Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραγωδία στην Εύβοια με 7 νεκρούς: Κορυφώνεται η αγωνία για τον αγνοούμενο

Τραγωδία στην Εύβοια με 7 νεκρούς: Κορυφώνεται η αγωνία για τον αγνοούμενο

Νεκροί βρέθηκαν ένα βρέφος 8 μηνών και δύο ενήλικες στην περιοχή Πολιτικά, δύο ακόμη στο Μπούρτζι Ευβοίας και ακόμη δυο πολίτες στην περιοχή Αμφιθέα

Ανείπωτη τραγωδία άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία στην Εύβοια, όπου επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή Μπούρτζι, αφού υπάρχει ένας αγνοούμενος.

Συγκεκριμένα, νεκροί βρέθηκαν ένα βρέφος 8 μηνών και δύο ενήλικες στην περιοχή Πολιτικά, δύο ακόμη στο Μπούρτζι Ευβοίας και ακόμη δυο πολίτες στην περιοχή Αμφιθέα.

Την ίδια στιγμή, περίπου 3.000 σπίτια είναι κατεστραμμένα, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή από κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά, το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες.

Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Από χθες χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Τα ερωτηματικά

Για την τραγωδία στην Εύβοια που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, οι τοπικοί φορείς αποδίδουν την ευθύνη στην υπερχείλιση των χειμάρρων της περιοχής. Ωστόσο, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.

Οι εικόνες αποτυπώνουν την τραγωδία από τη θεομηνία στην Εύβοια. Δεκάδες σπίτια, καταστήματα και περιουσίες χάθηκαν μέσα στις λάσπες, αυτοκίνητα καταστράφηκαν.

Οι τοπικοί φορείς αποδίδουν την καταστροφή στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλα στο Λευκαντί.

Τα ορμητικά νερά κατέκλυσαν τα πάντα. Η περιοχή μετατράπηκε σε λίμνη. Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά.

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν χείμαρροι και ποτάμια που υπερχείλισαν είχαν καθαριστεί ή είχαν μετατραπεί σε αυτοσχέδιες χωματερές.

Έλληνας που ζει στις ΗΠΑ και κάθε καλοκαίρι κάνει διακοπές στο εξοχικό του στην Εύβοια, περιγράφει στο MEGA ότι λίγες ημέρες πριν την καταστροφή είχε καταγράψει με την κάμερά του εικόνες που δείχνουν μέσα σε ποτάμι αντικείμενα όπως σκουπίδια και κρεβάτια.

«Το ποτάμι κοντά σε εμάς είναι αριστερά και δεξιά βρώμικο και κατεστραμμένο. Η περιοχή εκεί Βασιλικό λέγεται, όλη αυτή η περιοχή όλο μέχρι κάτω που φτάνει μέχρι τη θάλασσα το ποτάμι είναι μπλοκαρισμένο αριστερά και δεξιά. Δεν έχει καθαριστεί από χόρτα, γενικά δεν καθαρίζουν. Και αν προχωρήσει κανείς μέχρι την Ερέτρια θα δει ότι είχαν καθαρίσει το κέντρο της Ερέτριας και γύρω τα χόρτα είναι δυο μέτρα».

Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το 112; Κάτοικοι κατήγγειλαν ότι δεν έλαβαν από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 μήνυμα που να τους ενημερώνει για τη θεομηνία.

«Αν λειτουργούσε το 112 και όποιος έχει την οποιαδήποτε σχέση με το επιχειρησιακό θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε νεκρούς οι οποίοι τρεις πνίγηκαν προς την προσπάθεια τους να φύγουν. Άρα όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση», ήταν η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 650 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, κυρίως στις περιοχές Ψαχνά και Πολιτικά και στον δήμο Χαλκιδέων, από τις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Οι πυροσβέστες μεταφέραν σε ασφαλή σημεία πάνω από 50 άτομα, ενώ από αέρος διασώθηκαν 13 άνθρωποι.

Στην Εύβοια ο Μητσοτάκης

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε:

«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους… Αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή».

Τριακόσια χιλιοστά βροχής

Τριακόσια χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες δέχθηκε η Εύβοια, την ώρα που η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής, γνωστοποίησε ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε δηλώσεις του από τις πληγείσες περιοχές.

Τον εξαιρετικά υψηλό όγκο κατέγραψε ο σταθμός της Στενής Ευβοίας του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής. Από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024