Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για την επόμενη ημέρα ζητά ο Μακρόν

Λίβανος: Άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για την επόμενη ημέρα ζητά ο Μακρόν

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε η βοήθεια αυτή να πάει άμεσα εκεί που τη χρειάζονται» ανέφερε, ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης δωρητών για τον Λίβανο, που οργανώθηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ, μέσω βίντεο-σύνδεσης

Η διεθνής κοινότητα χρωστάει στον λαό του Λιβάνου την υποστήριξή της μετά την τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε την πρωτεύουσα της χώρας, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε η βοήθεια αυτή να πάει άμεσα εκεί που τη χρειάζονται» ανέφερε, ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης δωρητών για τον Λίβανο, που οργανώθηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ, μέσω βίντεο-σύνδεσης.

«Το μέλλον του Λιβάνου βρίσκεται σε κίνδυνο» επισήμανε ο ίδιος.

Αξιόπιστη έρευνα

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η προσφορά βοήθειας συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη για την πραγματοποίηση μιας αντικειμενικής, αξιόπιστης και ανεξάρτητης έρευνας για την έκρηξη που έγινε στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 158 ανθρώπους.

Στην τηλεδιάσκεψη πήρε μέρος και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν πρόσκλησης του γάλλου προέδρου.

Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντελφατάχ Σίσι, o βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ II, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Η βοήθεια της Κύπρου

Στη διάθεση της UNIFIL και της διεθνούς κοινότητας έθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», με στόχο την παροχή βοήθειας προς τον Λίβανο, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαθέσει ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της χώρας μετά την καταστροφική έκρηξη στις 4 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στέκεται αλληλέγγυα στον λαό του Λιβάνου και εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά για να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια προς τον Λίβανο.

«Η Κύπρος πάντοτε διατηρούσε αδελφικές σχέσεις με τον Λίβανο και προσέφερε ένα ασφαλές καταφύγιο σε χιλιάδες Λιβανέζους πρόσφυγες κατά τους εμφυλίους πολέμους του 1976 και του 2006, και τώρα και πάλι είναι έτοιμη να προσφέρει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για ανακούφιση του λαού του Λιβάνου» επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Προς τον σκοπό αυτό, σημείωσε, «η κυπριακή κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα, είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, καθώς και την αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”, όπως επίσης και τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας, στη διάθεση της UNIFIL, των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα, για την όποια ανθρωπιστική και άλλη βοήθεια κριθεί αναγκαία.

Επιπλέον, η Κύπρος έχει ήδη αποστείλει στον Λίβανο συνεργεία διάσωσης και είναι έτοιμη να προσφέρει την επιπρόσθετη οποιαδήποτε βοήθεια τής ζητηθεί από τoν φίλο, Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισιέλ Αούν».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ακόμη, ότι πέραν των πέντε τόνων υλικών που έχουν σταλεί στη Βηρυτό, άλλοι 40 τόνοι θα αποσταλούν αύριο, περιλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, γεννητριών, ειδών ένδυσης και τροφίμων μακράς διάρκειας.

Αυτή η βοήθεια, πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να αποστέλλεται και τις επόμενες εβδομάδες, αφού η ανταπόκριση των Κυπρίων πολιτών -και προς τον σκοπό αυτό και ο ίδιος έχω απευθύνει έκκληση- ήταν συγκινητική και αντανακλά την προθυμία τους, εν μέσω μάλιστα διεθνούς πανδημίας, να βοηθήσουν τους αδελφούς από τον Λίβανο».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διεθνής κοινότητα θα σταθεί αλληλέγγυα στον Λίβανο και θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια, ώστε η χώρα να ξεπεράσει μια τεράστια κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024