Περίπου 30 εν δυνάμει βόμβες – μαμούθ, σε στρατιωτικές και ιδιωτικές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα. Θα μπορούσαν – αν υπάρχουν απροσεξία και ελλιπή μέτρα ασφαλείας – να προκαλέσουν «σοκ και δέος» αντίστοιχο με τη φονική έκρηξη της Βηρυτού που προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα παράγονται και διακινούνται ετησίως περίπου 12.000 τόνοι νιτρικού αμμωνίου και άλλων εκρηκτικών υλών, ποσότητα περίπου πενταπλάσια από αυτήν που προκάλεσε την καταστροφή στον Λίβανο. Δραματικά συμβάντα, όπως οι φονικές εκρήξεις στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα και το Λαύριο το 1980 και το 1997, σε στρατιωτική μονάδα στις Κεχριές Κορίνθου το 1996 ή η τεράστια καταστροφή στη Μαλακάσα το 1987, αποτελούν δείγματα του κινδύνου που μπορεί να υπάρχει και στη χώρα μας από αποθήκες νιτρικού αμμωνίου, εκρηκτικών και πυρομαχικών.
«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν σήμερα τον «χάρτη» των αποθηκών με εκρηκτικά στη χώρα μας και των κινδύνων που μπορεί να απορρέουν σε πολλές περιπτώσεις. Στη χώρα μας υπάρχουν αρχικά έξι «ιδιωτικοί» χώροι, όπου είναι αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών
-Σε ποιες περιοχές βρίσκονται αυτές οι αποθήκες
-Ποια επικίνδυνα υλικά είναι αποθηκευμένα σε αυτές
-Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).