Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαρτυρίες που σοκάρουν στη Βηρυτό: «Παντού υπήρχε αίμα, εξετάζαμε ασθενείς στο σκοτάδι»

Μαρτυρίες που σοκάρουν στη Βηρυτό: «Παντού υπήρχε αίμα, εξετάζαμε ασθενείς στο σκοτάδι»

Τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσαν κατά τη διαχείριση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού περιέγραψαν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό

Τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσαν κατά τη διαχείριση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού περιέγραψαν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Όλοι εξαντλημένοι από όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, με την εθνική τραγωδία να έρχεται ως συνέχεια της κρίσης του κοροναϊού. Όμως, απέναντι στα νέα δεδομένα, η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν είναι υποδειγματική.

Σοβαρά τραυματισμένοι, κατά δεκάδες άρχισαν να συρρέουν στο Ιατρικό Κέντρο Clemenceau της Βηρυτού μέσα σε λίγες ώρες από την έκρηξη που κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας, το βράδυ της Τρίτης.

Κάποιοι τραυματίστηκαν μέσα στα διαμερίσματα τους από θρυμματισμένα γυαλιά και αντικείμενα που έπεφταν από παντού. Άλλοι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς ενώ ανέβαιναν σε ανελκυστήρες ή σκάλες.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, ο αριθμός των τραυματιών από τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού ξεπερνούσε τις 5.000, και οι νεκροί ανέρχονταν σε 157, απολογισμός που αναμένεται να αυξηθεί.

«Παντού υπήρχε αίμα»

«Παντού υπήρχε αίμα» δηλώνει ο Δρ Walid Alami, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Clemenceau, στον αραβικό δίκτυο Arabnews, καθώς διηγείται τα γεγονότα της πρώτης μοιραίας νύχτας. Όπως λέει, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών, πολλοί από αυτούς παιδιά, υπέστησαν τραυματισμούς στα μάτια και απώλεια της όρασης που προκλήθηκε από σπασμένα γυαλιά.

«Είμαι 58 ετών. Έχω ζήσει τον εμφύλιο πόλεμο και αντιμετώπισα ασθενείς κατά την εισβολή του 2006. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο» σημειώνει ο Alami.

«Αντιμετωπίσαμε την κρίση καλά δεδομένου ότι δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο από τον πόλεμο του 2006 (με το Ισραήλ). Είχαμε πολλά θύματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» προσθέτει.

Στα όριά του το σύστημα Υγείας

Οι εκρήξεις δεν θα μπορούσαν να έχουν σημειωθεί σε χειρότερη στιγμή για το σύστημα υγείας του Λιβάνου, το οποίο έχει πληγεί εδώ και μήνες λόγω της οικονομικής κατάρρευσης και της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο Λίβανος επέβαλε καραντίνα δύο εβδομάδων στις 30 Ιουλίου, αφού ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι η πανδημία πήρε «επικίνδυνη στροφή». Αλλά την Τρίτη, τα νοσοκομεία της Βηρυτού αντιμετώπισαν μια εντελώς απροσδόκητη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξετάζαμε ασθενείς στους διαδρόμους, στο πάτωμα

Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ήταν ο Δρ Ramzi Alami, χειρουργός σε Ιατρικό Κέντρο της Βηρυτού.

«Όπως τα περισσότερα νοσοκομεία της Βηρυτού, φτάσαμε στα όριά μας» λέει στο Arab News. «Έπρεπε να διώξουμε τόσους πολλούς ανθρώπους, κάτι που. Κρατήσαμε τους διαδρόμους ανοιχτούς για να μπορέσουμε να φέρουμε τους σοβαρά τραυματίες».

«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω τι κάναμε. Εξετάζαμε ασθενείς στους διαδρόμους, στο πάτωμα – παντού. Υπήρξε διακοπή ρεύματος νωρίς, οπότε τους εξετάζαμε στο σκοτάδι. Είναι απερίγραπτο τι βιώσαμε και τι είδαμε».

Όπως είπε, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις αφορούσαν εσωτερικούς τραυματισμούς στο κεφάλι, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού τραύματος. Άτομα με λιγότερο σοβαρούς τραυματισμούς στάλθηκαν σε μικρότερα νοσοκομεία κοντά ή αλλού.

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024