Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Φόβοι περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης στην απασχόληση – Παραμένουν υψηλότατα τα ποσοστά ανεργίας

ΗΠΑ : Φόβοι περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης στην απασχόληση – Παραμένουν υψηλότατα τα ποσοστά ανεργίας

Η εύθραυστη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, μετά από δύο μόλις μήνες βελτίωσης, φαίνεται πως αρχίζει ήδη να υποχωρεί

Η εύθραυστη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, μετά από δύο μόλις μήνες βελτίωσης, φαίνεται πως αρχίζει ήδη να υποχωρεί εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και του αδειάσματος των ομοσπονδιακών ταμείων στήριξης των επιχειρήσεων.

Την Παρασκευή, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιεύσει τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση, και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι άλλες 1,6 εκατ. θέσεις εργασίας προστέθηκαν τον Ιούλιο. Πρόκειται για τεράστια μείωση συγκριτικά με τις 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας του Ιουνίου. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον δείκτη ανεργίας στο 10,5% τον Ιούλιο, συγκριτικά με το 11,19% του Ιουνίου.

Αν αυτές οι προβλέψεις βγουν αληθείς, η Αμερική θα εξακολουθεί α έχει 13 εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ η ανεργία θα παραμείνει υψηλότερη σε σχέση με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης του 2007-09.

Σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο ρυθμός ανάκαμψης επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο. Κάποιοι, όμως, υποστηρίζουν ότι αντιστράφηκε.

Η υψηλόβαθμη οικονομολόγος της Oxford Economics, Λύντια Μπουσούρ, αναφέρει ότι περιμένει η έκθεση της Παρασκευής να δείξει απώλεια 280.000 θέσεων εργασίας, και όχι αύξησή τους. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ακόμη πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι τα θεμέλια της ανάκαμψης ραγίζουν.

Στην έκθεση απασχόλησης ADP που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, και η οποία είναι το αντίστοιχο της έκθεσης που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, αλλά από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και βάσει άλλης έρευνας, οι προσδοκίες απέχουν πάρα πολύ από το να εκπληρωθούν. Η έκθεση έδειξε ότι μόλις 167.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν τον Ιούλιο, ενώ αναμένονταν… 1,5 εκατ.

Άλλη κυβερνητική έρευνα για την απασχόληση έδειξε μείωση των θέσεων τον περασμένο μήνα.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κομπάζει ότι η Αμερική θα δει «άλλον ένα μεγάλο αριθμό θέσεων την Παρασκευή», σε συνέντευξή του στο Fox. Επιπλέον, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει δει ακόμη τον ακριβή αριθμό – παρά το γεγονός ότι ως πρόεδρος έχει πρόωρη πρόσβαση σε αυτόν.

«Ο Ιούλιος είναι τόσο αβέβαιος γιατί σε ορισμένες περιοχές, ορισμένοι τομείς συνέχιζαν να ανοίγουν στην αρχή του μήνα, και έπειτα τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν», τόνισε η Τζάνετ Γκαρέτι, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία Robertson Stephens Wealth Management.

Αυτό εντείνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι τα ομοσπονδιακά κεφάλαια που παρέχονταν για την στήριξη των επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος προστασίας μισθών σταδιακά τελειώνουν, συνεχίζει η Γκαρέτι. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου εξακολουθούν να παλεύουν για ένα ακόμη πακέτο στήριξης.

Έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες από την παράλυση της αμερικανικής αγοράς εργασίας λόγω της πανδημίας, η οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας από όταν άρχισαν να καταγράφονται σχετικά στοιχεία και στον υψηλότερο δείκτη ανεργίας από τη Μεγάλη Ύφεση.

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί έκτοτε, όμως απέχει πολύ από την επιστροφή στην κανονικότητα.

Δεν ανακάμπτουν με τον ίδιο ρυθμό όλοι οι τομείς. Ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω απολύσεις στη βιομηχανία της φιλοξενίας, καθώς ορισμένες πολιτείες βάζουν σε παύση τα σχέδια χαλάρωσης των μέτρων. Άλλοι τομείς της οικονομίας, όμως, όπως η οικοδομή και οι κατασκευαστική βιομηχανία, ενδέχεται να έχουν δει τις θέσεις εργασίας τους να αυξάνονται.

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για το πακέτο στήριξης

Ότι και αν συμβεί με τους αριθμούς της Παρασκευής, εκείνοι που πιέζονται περισσότερο είναι οι βουλευτές της Ουάσινγκτον. Οι πολιτικοί και των δύο πλευρών είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία είτε για να υποστηρίξουν ότι έχει σημειωθεί βελτίωση στην αγορά εργασίας, είτε για να δώσουν έμφαση στα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Το Κογκρέσο εξακολουθεί να παλεύει για μια συμφωνία στους όρους του επόμενου πακέτου στήριξης. Την περασμένη εβδομάδα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έφεραν προτάσεις που κυριολεκτικά απείχαν δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ τους.

Βασικό σημείο αντιπαράθεσης είναι η ομοσπονδιακή ενίσχυση του κανονικού επιδόματος ανεργίας κατά $600, το οποίο έληξε την περασμένη εβδομάδα. Η πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας: «αν η ανεργία μειωθεί, τότε μπορεί να μειωθεί και αυτό το νούμερο».

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι τα επιπλέον $600 αποτρέπουν τους πολίτες από την επιστροφή στην αγορά εργασίας. Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι μένουν στο σπίτι επειδή δεν είναι ακόμη ασφαλής η επιστροφή τους στις θέσεις εργασίας τους ή επειδή είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν μόνοι τους τη φροντίδα των παιδιών τους.

«Οι ευκαιρίες των ανθρώπων που αναζητούν θέση εργασίας παραμένουν κατά πολύ μειωμένες», τονίζει ο Νικ Μπάνκερ, διευθυντής έρευνας στο Indeed’s Hiring Lab, μιλώντας στο CNN.

Οι αγγελίες για υπαλλήλους παραμένουν περίπου κατά 18% μειωμένες σε σχέση με τα επίπεδά τους την ίδια περίοδο του 2019, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανοδική τάση τους σε σχέση με την άνοιξη, συνεχίζει ο Μπάνκερ.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι πολλοί από εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους θα επαναπροσληφθούν καθώς η οικονομία ανακάμπτει, όμως πολλές θέσεις δεν θα επιστρέψουν για πολύ καιρό ακόμη – αν επιστρέψουν ποτέ.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024