Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ποια χώρα είδε την ανεργία της να… μειώνεται με το lockdown;

Κοροναϊός : Ποια χώρα είδε την ανεργία της να… μειώνεται με το lockdown;

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας έχουν και μια πολύ σημαντική υποσημείωση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία της Νέας Ζηλανδίας μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Το επίτευγμα καλωσορίστηκε από την κυβέρνηση και προκάλεσε σοκ και οξεία αμφισβήτηση από τους οικονομολόγους σε όλο τον κόσμο.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας δημοσίευσε ένα εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό ανεργίας, της τάξης του 4% για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο – σημειώνοντας πτώση από το 4,2% του πρώτου τριμήνου, όταν ακόμη δεν είχαν εισαχθεί τα μέτρα του lockdown.

Στον προϋπολογισμό του Μαΐου, το εθνικό θησαυροφυλάκιο είχε προβλέψει ότι ο δείκτης για τον Ιούνιο θα έφτανε στο 8,3%. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας είχε εισάγει στα τέλη Μαρτίου ένα από τα αυστηρότερα lockdown στον πλανήτη. Τα μέτρα άρχισαν να χαλαρώνουν από τα τέλη Απριλίου έως και τις αρχές Ιουνίου.

Χάρη στο lockdown, η χώρα κατάφερε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη μάχη με την πανδημία. Αυτή τη στιγμή δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση εντός της κοινότητας και η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, με εξαίρεση τα αυστηρά μέτρα στα σύνορα.

Για δικαίωση των μέτρων κάνει λόγο η κυβέρνηση

Οι επικριτές της κυβέρνησης είχαν τονίσει ότι το lockdown θα είχε τεράστιο κόστος στον τομέα της απασχόλησης. Όμως, ο υπουργός οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον σημείωσε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν πόσο «στιβαρή είναι η οικονομία» και αποτελούν δικαίωση των μέτρων.

«Το γεγονός ότι μπορέσαμε να ανοίξουμε πιο σύντομα την οικονομία μας έσωσε θέσεις εργασίας», δήλωσε. «Αποδεικνύει ότι η νίκη επί του ιού είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε για την οικονομία μας».

Ο Ρόμπερτσον, ο οποίος ανήκει στο κεντροαριστερό κόμμα των Εργατικών, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι συγκριτικά, οι δείκτες ανεργίας φτάνουν στο 7,4% στην Αυστραλία και στο 11,1% στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος, υπάρχει και μια ελαφρώς πιο σκοτεινή πτυχή των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων. Η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και η συνολική απασχόληση έχουν επίσης σημειώσει μείωση, αφού ορισμένοι πολίτες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν για πάντα την αγορά εργασίας.

Οι ώρες απασχόλησης μειώθηκαν κατά 10% και η υποαπασχόληση αυξήθηκε από το 10,4% στο 12%. Ο τελευταίος δείκτης αποκαλύπτει τις αναξιοποίητες δυνατότητες της οικονομίας και έφτασε σε αρνητικό ρεκόρ.

Όπως σημειώνει η ASB Economics, τα αποτελέσματα διέψευσαν την αναμονή σημαντικής αύξησης της ανεργίας. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στο ότι οι άνεργοι σταμάτησαν να αναζητούν απασχόληση εν μέσω του lockdown. Η ενεργή αναζήτηση εργασίας είναι προαπαιτούμενο προκειμένου κάποιος να ταξινομηθεί ως άνεργος στη Νέα Ζηλανδία.

Όπως δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής οικονομολόγος της ASB Economics, «Τα σημερινά στοιχεία φυσικά και είναι καλοδεχούμενα, αφού παραπέμπουν σε μια πιο ευνοϊκή γραμμή έναρξης για την αγορά εργασίας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν από εδώ και πέρα σε ό,τι αφορά την απασχόληση».

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024