Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Όχι» στην αναβολή των εκλογών από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων

ΗΠΑ: «Όχι» στην αναβολή των εκλογών από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων

Η πλειονότητα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αντιτίθενται σε καθυστέρηση των αμερικανικών εκλογών σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

Την αντίθεσή τους στην πιθανή καθυστέρηση των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, εκφράζουν τα 2/3 των εγγεγραμμένων Αμερικανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κυκλοφόρησε την ιδέα της αναβολής την περασμένη εβδομάδα για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Η πανεθνική δημοσκοπηση διενεργήθηκε από τις 31 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, λίγο μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις είπε ότι η αύξηση στις επιστολικές ψήφους θα οδηγήσει σε εκτεταμένη εκλογική νοθεία και πρότεινε να καθυστερήσουν οι εκλογές.

Η ιδέα απορρίφθηκε άμεσα από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, το οποίο είναι το μόνο που έχει την εξουσία να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 66% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αντιτίθενται στην αναβολή των εκλογών του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων 8 στους 10 Δημοκρατικούς και 5 στους 10 Ρεπουμπλικάνους.

Ένα ποσοστό περίπου 23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων -κυρίως Ρεπουμπλικάνοι- τάσσονται υπέρ της καθυστέρησης των εκλογών, ενώ το 11% απάντησε ότι δεν είναι σίγουρο.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, που διενεργήθηκε στις 3-4 Αυγούστου, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες για τις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, ένα ποσοστό 44% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος σε σχέση με τον Τραμπ στον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα ανταποκρινόταν στην πανδημία.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο πιστεύουν ότι ο Τραμπ ήθελε να αναβάλει τις εκλογές, το 54% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πιστεύουν ότι ο Τραμπ προσπαθεί να βοηθήσει τον εαυτό του να επανεκλεγεί. Το 42% δήλωσε ότι ο Τραμπ «πιστεύει ότι θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει εάν αναβληθούν οι εκλογές», και το 12% είπε ότι ο πρόεδρος «θέλει να αποσπάσει την προσοχή της χώρας από την πανδημία και την οικονομία».

Το 21% είπε ότι πιστεύει πως ο Τραμπ ανησυχεί για εκλογική νοθεία και το 10% ότι ο Τραμπ «θέλει να προστατεύσει τους Αμερικανούς από την εξάπλωση του κοροναϊού στα εκλογικά τμήματα».

Οι Αμερικανοί ήταν μοιρασμένοι με βάση τις κομματικές τους προτιμήσεις σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του Τραμπ, με τους Δημοκρατικούς να υποπτεύονται σε μεγάλο βαθμό ότι ο πρόεδρος προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και τους Ρεπουμπλικάνους να συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τη λογική του Τραμπ για την προστασία της ακεραιότητας των αμερικανικών εκλογών.

Κάποιοι νομικοί προειδοποίησαν ότι οι συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πίστη των υποστηρικτών του στην εκλογική διαδικασία και ότι θα είναι δυσκολότερο γι’ αυτούς να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας.

Περίπου το 57% των Αμερικανών δήλωσε ότι αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πανδημία της COVID-19, ενώ το 38% των ερωτηθέντων τον εγκρίνουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στις 3-4 Αυγούστου.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024