Χωρίς μάσκες, χωρίς απόσταση: δεν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά. Οι πολίτες στο Βερολίνο διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους, και αυτό ήταν καλό. Έτσι βλέπει τα πράγματα το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Προφανώς υπάρχει πολιτικός υπολογισμός πίσω από αυτόν τον έπαινο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πολλοί πολιτικοί από την αντιπολίτευση σοκαρίστηκαν από τη συμπεριφορά πολλών συμμετεχόντων στη λεγόμενη «διαδήλωση για την υγεία» στο Βερολίνο αυτό το Σαββατοκύριακο. Αντιθέτως, οι πολιτικοί του AfD, όχι μόνο έδειξαν κατανόηση, αλλά επαίνεσαν κιόλας τους διαδηλωτές.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις μεταξύ τους, επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς, επιδεικνύοντας ακροδεξιές σημαίες και τατουάζ.

To ΑfD προσδοκά πολιτικό όφελος, επαινώντας τους διαδηλωτές κατά των μέτρων του κοροναϊού

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του AfD, Τίνο Κρουπάλλα, δεν υπάρχει παράνομη πράξη : «Οι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Αυτό μπορεί κανείς μόνο να το χαιρετίσει και αυτό κάνει το AfD», όπως δήλωσε.

Στο twitter, ο βουλευτής του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Στέφαν Πρότσκα ευχαρίστησε τους «1,3 εκατομμύρια ειρηνικούς διαδηλωτές».

Ο κοινοβουλευτικός συνάδελφός του Φρανκ Πάζεμαν έγραψε (ειρωνικά) ότι το δημόσιο ραδιόφωνο «ανακοίνωσε τον πολιτικά ορθό αριθμό συμμετεχόντων από 17.000 έως 20.000». Τόσους διαδηλωτές καταμέτρησε η αστυνομία επίσημα.

Ο Κρουπάλλα μιλά πάντα για δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Όταν ρωτήθηκε από το ARD σχετικά με τους αριθμούς, απάντησε διαφορετικά: «Νομίζω ότι ίσως ήταν λίγο υπερβολικός ο αριθμός, αλλά ήταν περισσότεροι από 20.000».

Η εμπειρογνώμονας για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό Λιάνε Μπέντναρτς πιστεύει ότι το AfD θέλει να παρουσιαστεί ως κόμμα κατά του κατεστημένου και υποτίθεται ότι αποκαλύπτει λανθασμένα στοιχεία. Ο λόγος είναι ότι οι πολιτικοί του AfD θέλουν να τραβήξουν την προσοχή. Μετά την αρχική προσεκτική στάση του κατά την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού ίσως τώρα διαπίστωσε ότι μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά τις διαδηλώσεις αυτές.

Ο επικεφαλής του AfD Θουριγγίας Μπγιορν Χέκε επαίνεσε επίσης τους διαδηλωτές. Κατά την άποψή του, «αγωνίζονται για την ελευθερία, επειδή η Γερμανία κινδυνεύει. Το γεγονός είναι ότι ο λαός ενώνεται».

Σύμφωνα με τον Κρουπάλλα, «ο λαός σύρεται από τη μύτη». Κατά τη γνώμη του, «δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος από τον κορονοϊό. Στη Σαξονία δεν υπάρχουν μολυσμένα άτομα, γι ‘αυτό οι πολίτες δεν κατανοούν πλέον τα μέτρα».

Στη Σαξονία, ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού είναι πράγματι πολύ μικρός, αλλά σε εθνικό επίπεδο, οι αριθμοί αυξάνονται ξανά – και o Κρουπάλλα το γνωρίζει αυτό επίσης. Το ίδιο το AfD ήταν διχασμένο για τα μέτρα κατά του κοροναϊού. Στο τέλος όμως, η κοινοβουλευτική του ομάδα στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) υποστήριξε τα προστατευτικά μέτρα.

Πηγή: ARD / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr