Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αγία Σοφία έρμαιο στις ορέξεις Ερντογάν: Από τους μουσαμάδες, στις selfies της ντροπής

Η Αγία Σοφία έρμαιο στις ορέξεις Ερντογάν: Από τους μουσαμάδες, στις selfies της ντροπής

Οργή, αγανάκτηση και θυμό προκαλούν οι εικόνες βεβήλωσης του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας η οποία μετατράπηκε σε τζαμί με απόφαση Ερντογάν.

Οργή, αγανάκτηση και θυμό προκαλούν οι εικόνες βεβήλωσης του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας η οποία μετατράπηκε σε τζαμί με απόφαση Ερντογάν.

Όπως φαίνεται στο ντροπιαστικό στιγμιότυπο που απαθανάτισε ο φωτογραφικό φακός ένας «πιστός» ποζάρει σε στάση χαλάρωσης λες και βρίσκεται στο κρεβάτι του, βγάζοντας selfie στο δάπεδο του εμβληματικού μνημείου, όπου έγινε η πρώτη προσευχή για το μουσουλμανικό μπαϊράμι, μετά από 86 χρόνια.

Δε σεβάστηκε την ιστορικότητα του χώρου, ωστόσο ούτε ο κόσμος γύρω του φαίνεται να αντιδρά με τη στάση του.

Η βαρύτητα που δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι την προσευχή του μπαϊραμιού τέλεσε ξανά ο επικεφαλής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς.

Ο Τούρκος αρχιιμάμης επιδόθηκε σε νέο κρεσέντο ακραίου συμβολισμού κάνοντας λόγο για «μεγάλη κατάκτηση» και επαναφέροντας στον νου τις εικόνες βαρβαρότητας, με το οθωμανικό σπαθί που κρατούσε ο Ερμπάς την πρώτη φορά που ανέβηκε στον άμβωνα.

Το παρών στην τελετή του μπαϊραμιού έδωσαν υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ.

Πριν ακόμη ξεκινήσει η προσευχή η Αγία Σοφία είχε γεμίσει, ενώ γέμισε και η πλατεία μπροστά στο μνημείο.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί διαμηνύοντας ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις όπως η μετατροπή του μνημείου της χριστιανοσύνης σε τζαμί.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι δεν φέρονται με το καλύτερο τρόπο στον άλλοτε μεγαλοπρεπή χριστιανικό ναό.

Πριν τη μετατροπή της σε τζαμί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν παρατηρηθεί παρόμοια περιστατικά βεβήλωσης.

Οι αρμόδιοι τότε είχαν καλύψει τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά  με τον πιο πρόχειρο τρόπο μεταμορφώνοντας έτσι ριζικά την εικόνα αυτού του παγκόσμιου μνημείου.

Εικόνες προχειρότητας

Τότε η κάμερα του MEGA είχε καταγράψει εικόνες βεβήλωσης και απίστευτης προχειρότητας που σίγουρα καταστρέφουν τα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά, αλλά και τις εικόνες του ναού.

Στον εξωνάρθηκα του ναού πρόχειρα τοποθετημένα πανιά καλύπτουν τις τοιχογραφίες. Ακριβώς από κάτω έχουν τοποθετηθεί τα ράφια που οι μουσουλμάνοι αφήνουν τα παπούτσια τους πριν από την προσευχή.

Σε μια από τις κόγχες του ναού τα εξαπτέρυγα δεν έχουν καλυφθεί. Από κάτω, μουσουλμάνοι πηγαινοέρχονται χωρίς ιδιαίτερο σεβασμό ούτε καν στο μνημείο.

Μια τεράστια σκαλωσιά κρύβει τις εργασίες που γίνονται. Σε πολλά σημεία του ναού βρίσκει κανείς το Κοράνι που άφησε κάποιος πιστός μουσουλμάνος.

Η βιασύνη του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπονταν. Ο γυναικωνίτης είναι κλειστός θα και η πρόσβαση στα σημαντικότερα ψηφιδωτά, όπως αυτό της Δέησης, είναι απαγορευμένη.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024