Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να κλείσουν τη δομή COVID-19 στη Λέσβο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να κλείσουν τη δομή COVID-19 στη Λέσβο

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπ. Μετανάστευσης, θα ανοίξει νέο κέντρο υγείας για την περίθαλψη προσφύγων στη Μόρια με χρηματοδότηση από την ολλανδική κυβέρνηση.

Για «αποτυχία» των τοπικών αρχών να βρουν λύση, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το κέντρο περίθαλψης περιστατικών κοροναϊού έξω από τη Μόρια κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Το κέντρο που δημιουργήθηκε από την οργάνωση αναγκάστηκε να κλείσει σήμερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «εξαιτίας της επιβολής προστίμων από τις τοπικές αρχές σχετιζόμενων με πολεοδομικές διατάξεις που πιθανώς επιφέρουν ποινικές συνέπειες».

«Είναι αδιανόητο οι τοπικές αρχές να μας παρεμποδίζουν ενώ προσπαθούμε να προστατεύσουμε ευάλωτους ανθρώπους, όταν, ακριβώς δίπλα μας στη Μόρια, βλέπουμε μια κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με χιλιάδες ανθρώπους παγιδευμένους σε απάνθρωπες συνθήκες» τονίζει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.

Το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για περιστατικά COVID-19 στη Λέσβο άνοιξε στις 6 Μαΐου, «έπειτα από προσπάθειες ιατρικών οργανώσεων και με την υποστήριξη δημόσιων λειτουργών και του τοπικού νοσοκομείου» και «ήταν το μόνο μέρος στη Λέσβο που παρείχε έναν ασφαλή χώρο στον οποίο άτομα από τη Μόρια που εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 θα μπορούσαν να απομονωθούν και να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη», σημειώνεται.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επισημαίνουν ότι σήμερα το κέντρο κλείνει, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του COVID-19 στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, όπου, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση,

περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες ζουν συνωστισμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες, με περιορισμένη πρόσβαση σε σαπούνι και νερό. Η οργάνωση τονίζει ότι το κλείσιμο του κέντρου απομόνωσης και περίθαλψης «θα μπορούσε να έχει τρομερές επιπτώσεις σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας στη Μόρια».

Τέλος, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι μαζί με τους οικογένειές τους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, λόγω ηλικίας ή χρόνιων προβλημάτων υγείας, παραμένουν σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και η οργάνωση ζητά την άμεση και επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ανθρώπων σε ασφαλή καταλύματα σε άλλες περιοχές.

Νέο κέντρο υγείας στη Μόρια

Ένα ασφαλές και σύγχρονο κέντρο υγείας για την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών σε έκταση 25 στρεμμάτων δίπλα από τον καταυλισμό του ΚΥΤ δημιουργεί, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το έργο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση της ολλανδικής κυβέρνησης, ενώ θα περιλαμβάνει προκατασκευασμένα κτήρια που θα λειτουργήσουν ως χώροι ιατρικών εργασιών, εξέταση ασθενών, παροχή πρώτων βοηθειών ενώ θα υπάρχει και υποδομή βραχείας νοσηλείας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «το έργο θα βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αλλά και του Κέντρο Υγείας της πόλης. Θα βοηθήσει δηλαδή σημαντικά το δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024