Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο 30% του εισοδήματος οι ηλεκτρονικές αποδείξεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στο 30% του εισοδήματος οι ηλεκτρονικές αποδείξεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τον πήχη του 30% του εισοδήματός τους θα πρέπει να ξεπερνούν πλέον οι φορολογούμενοι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που συγκεντρώνουν, αν δε θέλουν να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα είναι κατώτερες από αυτό το όριο, το πέναλτι που επιβάλλεται για το υπολειπόμενο ποσό, έχει προσδιοριστεί στο 22%

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι φέτος οι φορολογούμενοι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στην Εφορία, καθώς το απαιτούμενο ποσοστό σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα έχει αυξηθεί στο 30%.

«Θα πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις που θα τις πληρώνουμε με τραπεζικά μέσα πληρωμής, είτε ηλεκτρονικά είτε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό σε ποσοστό 30% του εισοδήματος ούτως ώστε να μην έχουμε πέναλτι επί των αποδείξεων που μας λείπουν της τάξης του 22%» σημειώνει ο Αντώνης Μουζακής, φοροτεχνικός.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα να είναι τουλάχιστον 6.000 ευρώ. Αν είναι λιγότερες, έστω 5.000 ευρώ, για τα 1.000 ευρώ αποδείξεων που υπολείπονται θα πληρώσει φόρο 22%, δηλαδή 220 ευρώ.

Ωστόσο, η Εφορία δεν αναγνωρίζει δαπάνες που αφορούν πληρωμές για φόρους, ενοίκια, τόκους δανείων, τέλη κυκλοφορίας και αγορές οχημάτων και σκαφών.

Ποιοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται

Υπάρχουν όμως και κατηγορίες φορολογουμένων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση e-αποδείξεων, όπως άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι υπηρετούν την στρατιωτικοί τους θητεία και μόνιμοι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024