Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος : Χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ

Κύπρος : Χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ

Χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, δηλώνει o κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κούσιος στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ARD.

Χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, δηλώνει o κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κούσιος σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Γερμανικό ρεπορτάζ

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου έγιναν στη διάρκεια ρεπορτάζ του γερμανικού ραδιοφωνικού σταθμού ARD, το οποίο δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του με τίτλο: «Η Κύπρος και η διαμάχη για το φυσικό αέριο: Απαιτούνται αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι στη διαμάχη για το αέριο, η κυπριακή κυβέρνηση ζητά να επιβληθούν επώδυνες κυρώσεις στην Αγκυρα.

Προειδοποιεί για πόλεμο μεταξύ νατοϊκών εταίρων και θεωρεί ότι η γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να αναλάβει δράση.

Το δημοσίευμα του γερμανικού ARD

Οπως αναφέρεται, από τον Φεβρουάριο το τουρκικό γεωτρητικό πλοίο «Yavuz» διεξάγει έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Η κυβέρνηση της Αγκυρας ισχυρίζεται ότι η θαλάσσια περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και επιπλέον ότι η Τουρκία έχει εντολή να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Δικαιολογίες

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η τουρκική επιχειρηματολογία δεν είναι παρά δικαιολογίες.

Οπως λέει, «η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό πρέπει επιτέλους η ΕΕ να αντιδράσει ξεκάθαρα: Χρειαζόμαστε αυστηρότερες κυρώσεις. Χρειαζόμαστε αυστηρότερες κυρώσεις, για να αποτρέψουμε την Τουρκία να επιτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει πως «δεν είδαμε μέχρι τώρα να υπερασπίζεται πραγματικά η ΕΕ τα σύνορά της. Αυτά τα σύνορα τα αποτελούν η Κύπρος και η Ελλάδα. Εμείς είμαστε τα σύνορα».

Το ρεπορτάζ σημειώνει πως η ΕΕ καταδίκασε μεν με πολλές δηλώσεις τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ξένα ύδατα, ενώ επέβαλε και κυρώσεις, που όμως δεν «πονάνε» πραγματικά την Τουρκία.

Οι κυρώσεις περιορίζονται κατά το πλείστον στην απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ δύο μάνατζερ τουρκικού ενεργειακού ομίλου, αναφέρεται.

Επώδυνες κυρώσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απαιτεί πολύ περισσότερα:

«Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να μπουν στον κατάλογο περισσότερα ονόματα προσώπων και εταιρειών, αλλά πρέπει να επεκτείνουμε τις κυρώσεις στην οικονομία, στο εμπόριο και σε άλλους τομείς».

Επώδυνες κυρώσεις, επειδή η Τουρκία εξαρτάται οικονομικά από την ΕΕ, αναφέρει και προσθέτει ότι αυτό το μέσο πίεσης πρέπει να χρησιμοποιήσει επιτέλους η ΕΕ, για να βάλει στη θέση της την Τουρκία.

Αυτό δεν το ζητούν μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα, αναφέρει το ARD, αλλά και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν επικρίνει την Τουρκία μόνο για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τη στρατιωτική εμπλοκή της στη Λιβύη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ARD, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος μετά από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του την περασμένη Πέμπτη με τον ομόλογό του Μακρόν στο Παρίσι.

Για να μην γίνει πόλεμος

Ο κ. Κούσιος αναφέρει επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι ελπίζει να μην γίνει πόλεμος και προσθέτει πως για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η ΕΕ να δράσει.

Δουλειά της γερμανικής προεδρίας είναι όπως δηλώνει: «Πολύ απλά, να προστατέψει τα δικαιώματα της Ευρώπης».

Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες – για παράδειγμα, να προστατευθούν τα σύνορα της Ευρώπης. Αυτή είναι δουλειά της γερμανικής προεδρίας, προσθέτει.

«Πρέπει να κάνουν τα πάντα, όσα είναι αναγκαία πάντοτε, για να υπερασπιστούν το δίκαιο της ΕΕ», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ελπίζει δε ότι το Yavuz θα εγκαταλείψει σύντομα τα κυπριακά ύδατα.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024