Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος ανακοινώσεων Αθήνας - Αγκυρας για την Αγία Σοφία: Διεθνής κατακραυγή Ερντογάν

Πόλεμος ανακοινώσεων Αθήνας – Αγκυρας για την Αγία Σοφία: Διεθνής κατακραυγή Ερντογάν

Σε ανταλλαγή ανακοινώσεων επιδόθηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά την προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν στην Αγία Σοφία.

Σε ανταλλαγή ανακοινώσεων επιδόθηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά την προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν στην Αγία Σοφία.

Η Τουρκία «τραβάει το σκοινί» και εξαπολύει επίθεση στην Ελλάδα μετά το προκλητικό και προσβλητικό σόου του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία που λειτούργησε χθες ως τζαμί.

«Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά έδειξε την αντίθεσή της στο Ισλάμ. Καταδικάζουμε τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου. Θα πρέπει να δουν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδωσαν σημασία στη σημαία μας», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ 567 χρόνια, αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι. Χαρακτηρίζει την Ελλάδα κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης και κατηγορεί τη χώρα μας πως τάσσεται κατά του Ισλάμ.

Στην ανακοίνωση, γίνεται αναφορά σε περιστατικό καψίματος τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, με τον Ακσόι να λέει ότι αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια δεν έχουν πάρει μάθημα από την ιστορία και ας θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στην τουρκική σημαία» σημείωνε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η ελληνική απάντηση

Με μια σκληρή, σύντομη αλλά ουσιαστική ανακοίνωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όλα αυτά μία μέρα μετά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σφράγισε σαν άλλος πορθητής, με την παρουσία του την πρώτη μουσουλμανική τελετή στην Αγία Σοφία έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια.

Μονάχα 14 ημέρες, ύστερα από το πράσινο φως που έδωσε τουρκικό ανώτατο δικαστήριο για την κατάργηση του καθεστώτος που απόλμβανε ως μουσείο και τη μετατροπή της σε τζαμί.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει στο ΑΠΕ ότι «η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί «δημιουργεί αναμφισβήτητα δυσπιστία, προωθεί νέο διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υπονομεύει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλογο και συνεργασία».

Παράλληλα, θύμισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης στις 13 Ιουλίου «υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους».

Τζαμί η Αγία Σοφία: Οι διαστάσεις μιας βέβηλης πράξης

Τις διαστάσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, εξ’ αφορμής της χθεσινής ισλαμικής προσευχής στο ναό, ανέλυσαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο», τρεις ειδικοί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρη Σέρμπο, από το 1970 συζητάται στην Τουρκία το αν θα μετατραπεί σε τέμενος η Αγία Σοφία.

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας υπηρετεί εσωτερικές και εκλογικές πολιτικές απαιτήσεις και αλλά και μια σουνιτική θρησκευτική διάσταση στην εξωτερική πολιτική» σημείωσε ο καθηγητής, λέγοντας πώς ο Ερντογάν είναι ένα πολιτικός που τρέφεται από την πόλωση, την αντιπαράθεση και τον διχασμό.

Για τον καθηγητή, ο πρόεδρος της Τουρκίας, αρέσκεται στο να παίζει με τους συμβολισμούς, ενώ όπως υποστήριξε, η Δύση, μέσω των οικονομικών ζητημάτων μπορεί να επηρεάσει την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο αντιναύαρχος ε.α., Σπύρος Περβαινάς, αναφερόμενος στην ένταση των προηγούμενων ημερών στο Αιγαίο, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.

Σύμφωνα με τον κ. Περβαινά, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, μαρτυρά την πρόθεση του Ερντογάν σε όλη την υφήλιο «να πραγματοποιήσει τους σχεδιασμούς του».

Ανοιχτή όλο το 24ωρο με εντολή Ερντογάν η Αγία Σοφία

Εντολή η Αγία Σοφία από σήμερα να παραμένει ανοιχτή συνεχώς, έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια.

«Ο Πρόεδρός μας Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή από σήμερα το τέμενος Αγία Σοφία να είναι ανοιχτό 24 ώρες. Το τέμενος Αγίας Σοφία θα είναι ανοιχτό συνεχώς 24 ώρες. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρό μας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Τουίτερ ο Αλί Γερλίκαγια.

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα η Αγία Σοφία θα έμενε ανοιχτή μέχρι τα ξημερώματα σήμερα και στη συνέχεια θα έκλεινε για μερικούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες μετατροπής της σε τέμενος.

Η Αγία Σοφία ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών Ερντογάν – Ατατούρκ

Η Augsburger Allgemeine για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σχολιάζει «έίναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Εκείνος έκανε την Τουρκία κοσμικό κράτος και την έστρεψε προς την Ευρώπη. Ωστόσο η κριτική στον ιδρυτή του κράτους δεν είναι αθεμελίωτη. Οι θέσεις του Ατατούρκ είχαν μοιραίες συνέπειες διότι απομάκρυνε πιστούς μουσουλμάνους από τα πανεπιστήμια και τη διοίκηση. Ο Ερντογάν διόρθωσε αυτό το λάθος αλλά το παράκανε».

Σύμφωνα με τη DW, για το ίδιο θέμα η Kölner Stadt-Anzeiger γράφει: «Είναι ένα μήνυμα κατά της συνύπαρξης των θρησκειών και σημάδι διχασμού της τουρκικής κοινωνίας. Για την ΕΕ είναι και πάλι σαφές πόσο δύσκολος συνομιλητής είναι ο Ερντογάν.»

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024