Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγία Σοφία: Παγκόσμια κατακραυγή για το προσβλητικό σόου Ερντογάν – Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ

Αγία Σοφία: Παγκόσμια κατακραυγή για το προσβλητικό σόου Ερντογάν – Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ

Μετά από 86 χρόνια η  Αγιά Σοφία λειτούργησε ως τζαμί μετά από απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε ένα κλίμα έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Κύμα αντιδράσεων και επικρίσεων προκάλεσε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενώ υπήρξε και νέα παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετά από 86 χρόνια η  Αγιά Σοφία λειτούργησε ως τζαμί μετά από απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε ένα κλίμα έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Χθες στην Αγία Σοφία ακούστηκαν αποσπάσματα από το κοράνι για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια και ο δυτικός κόσμος το αποδοκίμασε με κάθε τρόπο και μέσο.

«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τερμάτισε την αναμονή του έθνους μας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, 350.000 άτομα βρέθηκαν σήμερα στην Αγιά Σοφιά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του έξω από το ιστορικό μνημείο, λίγο μετά την προσευχή, αποσπάσματα της οποίας διάβασε και ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγιά Σοφία λειτουργούσε επί 86 χρόνια ως μουσείο.

Στις 10 Ιουλίου, ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Οι αντιδράσεις

«Ο Ερντογάν χάνει συνεχώς υποστήριξη λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη νίκη του στις εκλογές.

Με τα ταχυδακτυλουργικά του σε ένα από τα πιο διάσημα κτίσματα στον κόσμο αποσπά την προσοχή των Τούρκων, προβάλλει την εικόνα της χώρας του ως μιας νέας ισλαμικής υπερδύναμης και ταυτόχρονα τους δημιουργεί αίσθημα ανάτασης σε σχέση με την ισλαμική ταυτότητα», σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», Tomas Avenarius, σημειώνοντας: «Σε τελική ανάλυση, το εκλογικό σώμα δεν επιλέγει την κυβέρνηση που βαυκαλίζεται για το εθνικό ανάστημα, αλλά εκείνη που γεμίζει το πιάτο».

Για «εκνευριστική παράσταση» κάνει λόγο το περιοδικό «Der Spiegel», υποστηρίζοντας ότι o Τούρκος πρόεδρος τιμά τη φήμη του ως «έμπειρου λαϊκιστή», ο οποίος με κάθε είδους «μαγικά» επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πτώση της δημοφιλίας του.

«Για πολλούς άλλους Τούρκους όμως, ειδικώς της κοσμικής Τουρκίας, το σόου του Ερντογάν μάλλον δεν λέει τίποτα. Αυτοί διερωτώνται περισσότερο γιατί δεν αξιοποιεί τον χρόνο του για να ασχοληθεί με την κρίση του κορωνοϊού ή την παραπαίουσα τουρκική οικονομία», σημειώνεται.

Νέο μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά το προκλητικό σόου από τον Ταγίπ Ερντογάν, την απογοήτευσή του εκφράζει και πάλι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά «αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου».

«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί», η νέα δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα Hellas Journal.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια κατακραυγή για το σόου Ερντογάν στην Αγία Σοφία – Οι ελληνικές αντιδράσεις

«Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», προσέθεσε.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024