Το γεγονός ότι καταγράφονται στις δύο αυτές περιοχές, με τους εκατομμύρια κατοίκους, συνεχώς άτομα θετικά στον κοροναϊό που δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού ή δεν έχουν έλθει σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει με λοίμωξη Covid-19, δείχνει πως ο ιός είναι εδώ

Στα κρούσματα κοροναϊού που αυξάνονται σταθερά, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, επικεντρώνονται οι επιστημονικές αρχές.

Το γεγονός ότι καταγράφονται στις δύο αυτές περιοχές, με τους εκατομμύρια κατοίκους, συνεχώς άτομα θετικά στον κοροναϊό που δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού ή δεν έχουν έλθει σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει με λοίμωξη Covid-19, δείχνει πως ο ιός είναι εδώ.

Για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην Αττική ο καθηγητής μικροβιολογίας στη σχολή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε ότι «είναι μια κρίσιμη περίοδος και έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τα ορφανά κρούσματα με την έννοια της διασποράς τους. Ειδικά στην Ελλάδα όσο πιο διάσπαρτα είναι τόσο δείχνουν πως ο ιός βρίσκεται σε περισσότερα μέρη στην Ελλάδα και τη σχέση που έχουν μεταξύ τους. Είμαστε σε μια φάση πραγματικά πολύ επικίνδυνη με την έννοια πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε μια έξαρση. Την οποία θέλουμε να αποφύγουμε».

Τα κρούσματα την Παρασκευή

Τα χθεσινά 26 κρούσματα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 4.136. Από αυτά τα 729, δηλαδή περίπου το 1/6 του συνόλου των περιστατικών που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο ώς σήμερα, εντοπίστηκαν μέσα στον Ιούλιο – έναν μήνα με κρίσιμη έκβαση για την πορεία της χώρας το επόμενο τουριστικό δίμηνο.

Από τα 26 κρούσματα χθες τα 10 ήταν εισαγόμενα, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισαγομένων για τον Ιούλιο σε 344. Τα 16 εγχώριας προέλευσης κρούσματα προστέθηκαν σε 369, που είχαν καταγραφεί μέχρι προχθές, και ο απολογισμός των 24 ημερών του Ιουλίου είναι 385 κρούσματα κοροναϊού που αφορούν σε ημεδαπούς.

Η Αττική παραμένει στο προσκήνιο λόγω του σταθερού αριθμού νέων κρουσμάτων που δίνει καθημερινά. Από την αρχή του μήνα μέχρι χθες στο λεκανοπέδιο έχουν εντοπιστεί 125 περιστατικά λοίμωξης covid-19, αριθμός που προβληματίζει με δεδομένο ότι δείχνει σταθερή κυκλοφορία του κοροναϊού και αμείωτη μετάδοση της νόσου.

Στα νοσοκομεία αναφοράς κοροναϊού στην Αττική νοσηλεύονται 32 ασθενείς με λοίμωξη λόγω του κοροναϊού, εκ των οποίων οι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση και βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σε μεγάλη επιδημική εστία εξελίσσεται και η περιοχή της Θεσσαλονίκης, που αριθμεί πλέον 68 κρούσματα κοροναϊού αλλά και 15 ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς. Και στη Θεσσαλονίκη η προέλευση των κρουσμάτων χαρακτηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό άγνωστη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανεξέλεγκτη πορεία του ιού και τα «τυφλά» χτυπήματά του.

Οι επιστημονικές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση και στις δύο περιοχές, που χαρακτηρίζονται και από τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και από τον έντονο συγχρωτισμό σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, αλλά και από τη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων – κάτι που δυστυχώς μοιάζει να είναι χαρακτηριστικό όλης της περιφέρειας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr