Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕ καλεί την Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ

Η ΕΕ καλεί την Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ

Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι οι κατηγορίες εναντίον του Ντμίτριεφ σχετίζονται με την δράση του στον τομέα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις έρευνες του και τις αποκαλύψεις μαζικών τάφων στους οποίου έχουν ταφεί χιλιάδες θύματα των σταλινικών διώξεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωση της κάλεσε την Ρωσία να απελευθερώσει «άμεσα και άνευ όρων» τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μεμοριάλ» στην Καρελία, που φυλακίσθηκε χθες στην Ρωσία, με την ΕΕ να χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των συλλήψεων και περιστατικών που έχουν στόχο να δυσφημίσουν τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι οι κατηγορίες εναντίον του Ντμίτριεφ σχετίζονται με την δράση του στον τομέα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις έρευνες του και τις αποκαλύψεις μαζικών τάφων στους οποίου έχουν ταφεί χιλιάδες θύματα των σταλινικών διώξεων.

«Η καταδικαστική απόφαση μπορεί να περιορίσει ακόμη πιο πολύ τον χώρο δράσης της κοινωνίας των πολιτών και την έκφραση ανεξάρτητων απόψεων στην χώρα» επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες με την ανακοίνωση τους καλούν την Μόσχα «χωρίς καθυστέρηση και άνευ όρων» να απελευθερώσουν τον Γιούρι Ντμίτριεφ «για ανθρωπιστικούς λόγους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ηλικία του και την κατάσταση της υγείας του στις συνθήκες της πανδημίας του κοροναϊού».

«Κατασκευασμένες κατηγορίες»

Ο Ντμίτριεφ παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της παραγωγής πορνογραφικού υλικού, της οπλοχρησίας και ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς εις βάρος της θετής του κόρης, αλλά κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση της θετής του κόρης, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριάμισι ετών.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ είναι γνωστός για τις έρευνές του για τους αγνοούμενους της σταλινικής τρομοκρατίας.

Οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν κατασκευασμένες κατηγορίες και στημένη δίκη με στόχο των εκφοβισμό και τη φίμωσή του.

Ο Ντμίτριεφ, 64 ετών, έχει περάσει τα τριάντα χρόνια της ζωής του καταρτίζοντας τη λίστα των 40.000 ονομάτων των ανθρώπων που εκτοπίσθηκαν και εκτελέσθηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με την Φινλανδία.

Ο ιστορικός απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2018, γεγονός πολύ σπάνιο στα ρωσικά δικαστικά χρονικά.

Όμως, το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας άσκησε έφεση στην απαλλακτική απόφαση δύο μήνες αργότερα και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή δεύτερης δίκης, αυτή την φορά για «σεξουαλικού χαρακτήρα κακοποίηση ανηλίκου».

Πλήθος προσωπικοτήτων στο πλευρό του Ντμίτριεφ

Πλήθος προσωπικοτήτων από την Ρωσία και το εξωτερικό έχουν καταγγείλει τις άδικες διώξεις του ρώσου ιστορικού. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις αρχές του Ιουλίου, ο σκηνοθέτης Αλεξάντρ Σοκούροφ δήλωσε ότι μία καταδίκη του ιστορικού θα συνιστούσε «σημείο καμπής» για την Ρωσία.

Η χήρα του σοβιετικού αντιφρονούντα και βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν Νατάλια είχε απευθύνει τότε έκκληση για την καταπολέμηση της «πλαστογράφησης της Ιστορίας».

Δύο ακόμη νομπελίστριες συγγραφείς, η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από την Λευκορωσία και η Χέρτα Μίλερ από την Γερμανία, ζήτησαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αντιδράσει. Θεωρούν ότι οι ανακαλύψεις του Γιούρι Ντμίτριεφ στο Σανταρμόχ είναι αγκάθι για τις ρωσικές αρχές που επιχειρούν να ξαναγράψουν στην Ιστορία.

«Η πορεία μου, ο δρόμος μου είναι να επαναφέρω από την λήθη τους ανθρώπους αυτούς που χάθηκαν από το σφάλμα μίας κυβέρνησης της χώρας μας, αδίκως κατηγορούμενοι, εκτελεσμένοι, θαμμένοι στο δάσος σαν ζώα», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύθηκε στο site Meduza.

«Η ισχύς του Κράτους δεν βρίσκεται στα τανκς, τα πιστόλια και τις πυρηνικές του βόμβες…Οχι, η ισχύς του Κράτους βρίσκεται στον λαό του».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, eeas.europa.eu , Deutche Welle

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024