Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Σε φυλάκιση καταδικάσθηκε ο ιστορικός Γιούρι Ντμίτριεφ

Ρωσία: Σε φυλάκιση καταδικάσθηκε ο ιστορικός Γιούρι Ντμίτριεφ

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ είναι γνωστός για τις έρευνές του για τους αγνοούμενους της σταλινικής τρομοκρατίας. Αντιμετώπιζε κατηγορίες για «σεξουαλική κακοποίηση»

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση τριάμισι ετών τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, έπειτα από δίκη η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IFAX.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ είναι γνωστός για τις έρευνές του για τους αγνοούμενους της σταλινικής τρομοκρατίας. Αντιμετώπιζε κατηγορίες για «σεξουαλική κακοποίηση». Οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν κατασκευασμένες κατηγορίες και στημένη δίκη με στόχο των εκφοβισμό και τη φίμωσή του.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ, 64 ετών, έχει περάσει τα τριάντα χρόνια της ζωής του καταρτίζοντας την λίστα των 40.000 ονομάτων των ανθρώπων που εκτοπίσθηκαν και εκτελέσθηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με την Φινλανδία.

Επικεφαλής του τοπικού τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, που ειδικεύεται στην τεκμηρίωση των σοβιετικών εγκλημάτων, συνελήφθη για πρώτη φορά το 2016 κατηγορούμενος για λήψη «πορνογραφικών» φωτογραφιών της υιοθετημένης κόρης του.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2018, γεγονός πολύ σπάνιο στα ρωσικά δικαστικά χρονικά. Ομως, το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας άσκησε έφεση στην απαλλακτική απόφαση δύο μήνες αργότερα και έδωσε εντολή για την διεξαγωγή δεύτερης δίκης, αυτή την φορά για «σεξουαλικού χαρακτήρα κακοποίηση ανηλίκου».

Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι η υπόθεση αποτελεί απόπειρα των ρωσικών αρχών να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τον ιστορικό, οι έρευνες του οποίου αποτελούν παραφωνία για την επίσημη ρωσική γραμμή της αποκατάστασης των σοβιετικών εγκλημάτων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024