Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

«Γειά σου πρόεδρε, είμαι από την Πολιτική Γραμματεία» - Απάντηση: «Αυτό είναι του κόμματος;»

Έρευνα : Ποιες χειροποίητες μάσκες μας προστατεύουν καλύτερα από τον κοροναϊό;

Έρευνα : Ποιες χειροποίητες μάσκες μας προστατεύουν καλύτερα από τον κοροναϊό;

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κάμερα υψηλής ταχύτητας για να καταγράψουν τη διασπορά των σταγονιδίων

Οι χειροποίητες μάσκες είναι προτιμότερο να αποτελούνται από πολλαπλές στρώσεις υφάσματος, προκειμένου να είναι ικανές να συγκρατούν τα σταγονίδια που ξεφεύγουν από τη μύτη και το στόμα φέροντας τον ιό, και τα οποία έχουν συνδεθεί με την εξάπλωση της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πώς υπερέχει η διπλή στρώση

Οι επιστήμονες στην Αυστραλία συνέκριναν την αποτελεσματικότητα υφασμάτινων μασκών μίας και δύο στρώσεων σε σχέση με μια χειρουργική μάσκα. Χρησιμοποίησαν ειδικά σχεδιασμένο σύστημα φωτισμού LED και βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας, δείχνοντας ότι ναι μεν η μονή στρώση μείωνε την εξάπλωση των σταγονιδίων που απελευθερώνονται με την ομιλία, όμως όχι στο βαθμό που το επιτυγχάνουν οι μάσκες με διπλή στρώση.

Η διπλή στρώση αποδείχθηκε επίσης ότι είναι «σημαντικά καλύτερη» στη μείωση της εξάπλωσης των σταγονιδίων που προκύπτουν από το βήχα και το φτέρνισμα, αν και η τριπλή χειρουργική μάσκα ήταν η καλύτερα σε όλα τα σενάρια που δοκιμάστηκαν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής την Ράινα Μάκινταϊρ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουάλιας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Thorax.

Οι μάσκες προσώπου θεωρείται ότι προστατεύουν τα υγιή άτομα από το να εισπνέουν μολυσματικά σταγονίδια, ενώ μειώνουν και τον κίνδυνο της εξάπλωσης από εκείνους που ήδη φέρουν τον ιό.

Οι παγκόσμιες ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού έχουν κάνει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ και άλλες υγειονομικές αρχές να προτείνουν τις χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες ως εναλλακτική των χειρουργικών μασκών. Την άποψη υποστηρίζει και ένα πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων, για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης που προκύπτει από τις μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης.

Πηγή: www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023