Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ – Προεδρικές εκλογές : Για «εφιαλτικό σενάριο» προετοιμάζονται οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ – Προεδρικές εκλογές : Για «εφιαλτικό σενάριο» προετοιμάζονται οι Δημοκρατικοί

Φοβούνται ότι σε περίπτωση που χάσει, ο Τραμπ θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών

Την πλέον εκτεταμένη προσπάθεια προστασίας ψηφοφόρων προετοιμάζουν οι Δημοκρατικοί ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. «Ο μεγαλύτερος φόβος», όπως έχει δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν, είναι ο πρόεδρος Τραμπ να προσπαθήσει να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία ή να μην αποδεχτεί τα αποτελέσματά της.

Μιλώντας στο Reuters, πολυάριθμα στελέχη του κόμματος των Δημοκρατικών αποκαλύπτουν ότι η προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν προετοιμάζεται για διαμάχες σε σχέση με την επιστολική ψήφο, το ενδεχόμενο επανάληψης της καταμέτρησης, αλλά ακόμη και την πιθανότητα τρομοκράτησης των ψηφοφόρων τους από τους υποστηρικτές του Τραμπ.

Το κόμμα των Δημοκρατικών έχει προσλάβει υπεύθυνους προστασίας ψηφοφόρων σε 19 πολιτείες – κλειδιά, ενώ έχει καταθέσει μηνύσεις σε αριθμούς – ρεκόρ, με σκοπό να διευκολύνει την ψηφοφορία. Χιλιάδες έφοροι και δικηγόροι θα κινητοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα την ημέρα των εκλογών, όπως αποκάλυψαν στο Reuters.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναφέρουν ότι αν και πραγματοποιούν προετοιμασίες ρουτίνας για επανακαταμέτρηση και ανωμαλίες κατά την ψηφοφορία, εστιάζουν περισσότερο στην καταπολέμηση των προσπαθειών για επέκταση της επιστολικής ψήφου.

Ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου, η οποία χρησιμοποιήθηκε στις εκλογικές διαδικασίες εν μέσω της πανδημίας. Επιπλέον, έχει καταγγείλει ότι η ψηφοφορία θα είναι «στημένη» χωρίς να προσκομίσει στοιχεία, ενώ έχει αρνηθεί να δηλώσει ότι θα αποδεχτεί τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να επανεκλεγεί.

Άτομο από την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν δήλωσε στο Reuters ότι οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για το «εφιαλτικό σενάριο» στο οποίο ο Τραμπ προπορεύεται στην καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, όμως χάσει τις εκλογές μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, καθώς πιστεύουν ότι ενδέχεται να καταγγείλει ότι υπήρξε νοθεία.

Ένα στέλεχος από αμφισβητούμενη πολιτεία που ζήτησε να τηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε μάλιστα ότι η εκστρατεία προετοιμάζει σιωπηλά μια νομική στρατηγική για τέτοιου είδους σενάρια μετά τις εκλογές.

«Ο Τραμπ προετοιμάζει το έδαφος για να πει ότι οι εκλογές νοθεύτηκαν, ότι θα πάμε στα δικαστήρια, ότι πρέπει να κατέβει κόσμος στους δρόμους», τονίζει ο Μαρκ Μπριούερ, στέλεχος των Δημοκρατικών. «Ο τύπος είναι ικανός για όλα, επομένως πρέπει να καταστρώσουμε σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της καμπάνιας του Τραμπ, Τιμ Μέρτοου, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να υπονομεύσουν την ακεραιότητα των εκλογών με προσπάθειες που διευκολύνουν την εξαπάτηση.

«Σε μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία, ο πρόεδρος Τραμπ θα νικήσει», δήλωσε ο Μέρτοου.

Άλλα μέλη του κόμματος των Δημοκρατικών τόνισαν στο Reuters ότι προετοιμάζονται – τουλάχιστον ψυχολογικά – για το ενδεχόμενο δικαστικής διαμάχης.

«Σχεδιάζουν να τρομοκρατήσουν»

Οι Δημοκρατικοί τονίζουν ότι εστιάζουν κυρίως στην προστασία της αναμενόμενης κατά τα γνώμη τους προσπάθειας εκφοβισμού των ψηφοφόρων εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων.

Στελέχη του κόμματος στο Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν και την Πενσιλβάνια, πολιτείες στις οποίες ο Τραμπ κέρδισε οριακά το 2016 και πλέον ο Μπάιντεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σχεδιάζουν εκτεταμένες προσπάθειες εποπτείας των εκλογικών κέντρων.

Μόνο στο Μίσιγκαν, η καμπάνια του Μπάιντεν σκοπεύει να στρατολογήσει χιλιάδες εθελοντές, πολλοί εκ των οποίων θα είναι δικηγόροι, με στόχο την επιτήρηση κάθε εκλογικού κέντρου.

Αιτία για αυτό, εκτός από τη διαμάχη για την επιστολική ψήφο, είναι και η λήξη ενός διατάγματος του 1982 που είχε σχεδιαστεί για να βάλει τέλος στον εκφοβισμό ψηφοφόρων από τους Ρεπουμπλικάνους.

Το διάταγμα, το οποίο επιβλήθηκε μετά από καταγγελίες σε παλαιότερες εκλογές, απαιτούσε από τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν έγκριση από δικαστική αρχή, πριν πραγματοποιήσουν διαδικασίες ελέγχου εκλογικών κέντρων σε περιοχές με υψηλό μειονοτικό πληθυσμό.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της καμπάνιας του Τραμπ δήλωσε στο Reuters ότι η λήξη του διατάγματος θα επιτρέψει στους Ρεπουμπλικάνους να προσπαθήσουν να επιτύχουν το στόχο τους για 50.000 εθελοντές σε αμφισβητούμενες πολιτείες.

Η Λάβορα Μπαρνς, επικεφαλής του κόμματος των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν, τόνισε στο Reuters ότι περιμένει να ακούσει πολλά περιστατικά ψηφοφόρων του Τραμπ να περιφέρονται οπλισμένοι κοντά στα σημεία που πραγματοποιούνται exit polls.

«Αυτού του είδους οι δράσεις είναι ξεκάθαρο ότι σχεδιάζονται για να εκφοβίσουν», αναφέρει.

Πηγή: www.reuters.com

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024