«Σαράντα χρόνια έχουμε μάθει τον Τούρκο στον κατευνασμό» τονίζει ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γεώργιος Φίλης, προσθέτοντας ότι ο «Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από την ισχύ, δεν καταλαβαίνει από διεθνές δίκαιο».

«Σαράντα χρόνια έχουμε μάθει τον Τούρκο στον κατευνασμό» τονίζει ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γεώργιος Φίλης, προσθέτοντας ότι ο «Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από την ισχύ, δεν καταλαβαίνει από διεθνές δίκαιο».

Σε σημεία κλειδιά

Ο Δρ. Φίλης ανέφερε ότι ο στόλος και η αεροπορία σε σημεία κλειδιά έδωσαν το στρατηγικό πλεονέκτημα και απέτρεψαν την κλιμάκωση της κρίσης, τουλάχιστον για την ώρα.

Μιλώντας στο sigmalive, υποστήριξε ότι αυτό έδειξε στην Τουρκία, η οποία μετράει αντιδράσεις, πως η Ελλάδα δεν είναι η εύκολη λεία.

Παράγοντα αποτροπής αποτέλεσε η αποφασιστικότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε, προσθέτοντας ότι έτσι πρέπει να αντιδρούν και στην Κύπρο.

Εξήγησε, επίσης, ότι 40 χρόνια έχουμε μάθει τον Τούρκο στον κατευνασμό. Ο κατευνασμός όμως οδηγεί σε δύο πράγματα:

Είτε το να σε φέρει στον τοίχο και να μην αποφύγεις αυτό που θες να αποφύγεις, δηλαδή τον πόλεμο.

Είτε ο δυνητικός σου αντίπαλος να πάρει αυτό που θέλει χωρίς πόλεμο, άρα να πετύχει την ιδεατή νίκη χωρίς να πέσει ντουφεκιά.

«Ο Ερντογάν είναι πολύ στριμωγμένος»

Και πρόσθεσε ότι ο «Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από την ισχύ, δεν καταλαβαίνει από διεθνές δίκαιο».

Ο Ερντογάν είναι πολύ στριμωγμένος, σημείωσε ο Δρ. Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία δεν είναι ούτε η Σοβιετική Ενωση ούτε εμείς τα ποντίκια».

Είναι χώρα με τεράστια εσωτερικά προβλήματα και ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες, εάν συγκρίνουμε με τις ελληνικές μαζί με την Εθνική Φρουρά, δεν υπάρχει τέτοια διαφορά που να κάνει τον Τούρκο να πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει αυτά που θέλει.

Ο ειδικός, ωστόσο, εξήγησε ότι η Αγκυρα εάν δεν μπορέσει να δώσει στο εσωτερικό της τις ιδεατές νίκες με την Ελλάδα, ίσως μεταφέρει αυτήν την προσπάθεια στην Κύπρο.

Προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολύ δύσκολες καταστάσεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καταλήγοντας ότι η αχίλλειος πτέρνα για τον Ελληνισμό είναι η Κύπρος.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr