Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η «δικτατορική πείνα» του Τραμπ και η αποδοχή των βασανιστηρίων

Η «δικτατορική πείνα» του Τραμπ και η αποδοχή των βασανιστηρίων

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις πανεπιστημιακών και ακτιβιστών που πλέον μιλούν ανοιχτά για τις τυραννικές προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ

Την ώρα που οι αμερικανοί πολίτες και ο υπόλοιπος κόσμος άκουγαν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτείων Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί ότι αν συνεχιστούν οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις θα τις καταπνίξει στέλνοντας ομοσπονδιακές δυνάμεις επιβολής του νόμου, ο Guardian προχωρούσε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα αποκάλυψη:

Η κυβέρνηση Τραμπ συνεργάζεται με τον πρώην νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης Μπους, καθηγητή Δικαίου στο Πανεπιστήμιου του Μπέρκλεϊ, Τζον Γιου, που είχε γίνει γνωστός λόγω της νομικής του γνωμοδότησης υπέρ των βασανιστηρίων.

Βασικό αντικείμενο της μεταξύ τους συνεργασίας είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ να παρακάμψει το Κογκρέσο και τους θεσμοθετημένους νόμους και να κυβερνήσει τις ΗΠΑ μέσω δικών του διαταγμάτων.

Πώς δηλαδή ο Τραμπ, ως άλλος Λουδοβίκος 14ος, θα μπορέσει να εφαρμόσει την αρχή «Το κράτος είμαι εγώ».

Ντόναλντ Τραμπ, ο Λουδοβίκος των ΗΠΑ

Όπως δήλωσε ο Τζον Γιου στον Guardian, έχει συζητήσει με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για το κατά πόσο θα μπορούσε ο Τραμπ να εκμεταλλευτεί  μια εις βάρος του πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που τον εμπόδισε να καταργήσει το πρόγραμμα στήριξης μεταναστών DACA, της κυβέρνησης Ομπάμα.

Συγκεκριμένα ο Γιου υποστηρίζει ότι η ύπαρξη της απόφασης αυτής θα μπορούσε να επιτρέψει στον πρόεδρο Τραμπ να αποφασίζει μέσω διαταγμάτων για το αν θα εφαρμόζονται ισχύοντες ομοσπονδιακοί νόμοι ή όχι.

«Αν το δικαστήριο πραγματικά πιστεύει αυτό που μόλις έκανε, τότε δίνει στον πρόεδρο Τράμπ μεγάλη δύναμη» αναφέρει ο Γιου εξηγώντας πως «το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη πως ο Πρόεδρος Ομπάμα μπορούσε να επιλέξει αν θα εφαρμόσει ή όχι μεταναστευτικούς νόμους για 2 εκατομμύρια περιπτώσεις. Οπότε γιατί η κυβέρνηση Τραμπ να μην μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο με τη μετανάστευση – να δημιουργήσει το δικό του…πρόγραμμα και σε άλλους τόμείς, όπως η υγεία, η φορολογία, η δικαιοσύνη, τα εσωτερικά ζητήματα των πόλεων. Τους μίλησα για μια σειρά από πόλεις λόγω της αναταραχής»

Ο «εικονικός πνιγμός»

Στη γνωμοδότησή για τα βασανιστήρια, που τον έκανε διάσημο, ο Γιού είχε αναφέρει: «Η αναγκαιότητα ή η αυτοάμυνα μπορεί να δικαιολογήσουν μεθόδους ανάκρισης που ίσως παραβιάζουν την ποινική απαγόρευση των βασανιστηρίων».  Οι γνωμοδοτήσεις του Γιου αποτέλεσαν τη νομική βάση για το βασανιστήριο του «εικονικού πνιγμού» καθώς και για άλλες μορφές βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθηκαν, εντός και εκτός αμερικανικών συνόρων από τη CIA, ύποπτοι για τρομοκρατία.

Στην ερώτηση αν έχει μετανιώσει για το περιεχόμενο των γνωμοδοτήσεών του, ο Γιου απαντά: «Δεν είμαι ακόμα σίγουρος για το πόσο ‘μακριά’ το πήγε η CIA με τις ανακριτικές της μεθόδους, αλλά πιστεύω ότι αν έμειναν εντός των πλαισίων των γνωμοδοτήσεων, δεν παραβίασαν την αμερικανική νομοθεσία»

Στον δρόμο για την τυραννία

Στο βιβλίο του «Defender In Chief», που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 28 Ιουλίου, ο Γιου υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μάχεται να αποκαταστήσει προεδρικές εξουσίες, που οι δημιουργοί του αμερικανικού συντάγματος θα αποδέχονταν.

«Ήθελαν κάθε τμήμα [της εξουσίας] να έχει σαφή συνταγματικά όπλα και έπειτα τα τμήματα αυτά να παλέψουν. Ήθελαν ο πρόεδρος να προσπαθεί να επεκτείνει τις εξουσίες του αλλά και το Κογκρέσο να συνεχίσει να μάχεται ενάντια στον πρόεδρο», ενώ σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το πρόγραμμα DACA, ο Γιου δηλώνει πως «ο πρόεδρος τώρα μπορεί να ελαττώσει την ισχύ του νόμου σε συγκεκριμένα πεδία και αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί από τον διάδοχό του εκτός και αν εκείνος περάσει αυτό το πράγμα που λέγεται Πράξη Διοικητικής Διαδικασίας για το οποίο απαιτεταιί ένα με δύο χρόνια».

Συνταγματολόγοι όμως απαντούν ότι οι ισχυρισμοί του Γιου δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τα όρια  που έθεσαν στις εκτελεστικές εξουσίες του προέδρου οι ιδρυτές του αμερικανικού πολιτεύματος, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την άνοδο στην εξουσία κάποιου τυράννου.

Στη συνέντευξή του πάντως στον Κρις Γουάλας και το Fox News ο Τραμπ εξήγγειλε ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την ερμηνεία, που αναφέρει ο Γιου, για να ασκήσει μέσω διαταγμάτων τη δικη του πολιτική στην υγεία, τη μετανάστευση και σε «μια σειρά από άλλα πράγματα» μέσα στον επόμενο μήνα.

Συνταγματολόγοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν ήδη την ανάπτυξη των παραστρατιωτικών ομοσπονδιακών δυνάμεων ενάντια στους διαδηλωτές του Πόρτλαντ ως σαφές σημάδι ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευρεία ερμηνεία των προεδρικών εξουσιών ως το μέσο για τον περιορισμό βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων.

«Έτσι ακριβώς ξεκινά», γράφει στο Twitter ο Λόρενς Τράιμπ, καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «Η δικτατορική πείνα για εξουσία είναι ακόρεστη. Αν υπήρξε ποτέ στιγμή κατάλληλη για ειρηνική πολιτική ανυπακοή, τότε η στιγμή αυτή είναι τώρα»

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024