Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σχοινάς: Η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη από τη συμφωνία

Σχοινάς: Η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη από τη συμφωνία

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη θέση της Ελλάδας μετά τη διαπραγμάτευση

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη θέση της Ελλάδας μετά τη διαπραγμάτευση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 πρόκειται για μια πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Τη χαρακτήρισε, δε, ως τον τρίτο σημαντικό ιστορικό σταθμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη δημιουργία της και την έκδοση του ευρώ. Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι η δημιουργία αυτού του κοινού ταμείου είναι μια πρωτοφανής κίνηση αλληλεγγύης και πλέον όλα τα κράτη θα αναλαμβάνουν τα βαρύ συλλογικά.

«Η Ευρώπη σηκώνει συλλογικό τείχος προστασίας. Η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη από τη συμφωνία αυτή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την εκταμίευση των πόρων αυτών ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «επειδή είναι πρωτοφανές το εργαλείο της ανάκαμψης θα είναι πρωτοφανείς και οι μέθοδοι που θα εκταμιευτούν οι πόροι» και ότι «δεν θα μπούμε στη λογική των ΕΣΠΑ». «Είναι μια ευκαιρία για μια νέα μεγάλη αρχή στην Ελλάδα», τόνισε.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως οι πόροι δεν θα διατεθούν μέσω μνημονιακής αιρεσιμότητας, όπως στο παρελθόν, αλλά θα υπάρχουν συμβόλαια μεταρρυθμίσεων που δεν θα επιβάλλονται αλλά θα λειτουργούν με τη σύμφωνη γνώμη των μελών.

Το «χειρόφρενο» θα ενεργοποιείται όταν θα ξεφεύγει η δημοσιονομική πορεία από τα συμφωνηθέντα και το ζήτημα θα συζητείται στο eurogroup.

Τέλος, είπε ότι τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να κατατεθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ενώ οι πόροι αναμένεται να είναι διαθέσιμοι από την 1/1/2021.

Ωστόσο, θα γίνουν κάποιες «διευθετήσεις-γέφυρα» για χρηματοδοτήσεις από φέτος, αμέσως μόλις τελειώσει το πρόγραμμα SURE, όπως είπε ο κ. Σχοινάς.

«Έγινε προσαρμογή της τελευταίας στιγμής για προγράμματα που δεν έχουν προκαθορισμένη κατανομή των πόρων.» Αυτή η μέθοδος έκανε καλό στην Ελλάδα στο συνολικό πακέτο, είπε κλείνοντας.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024