Η ΕΕ δείχνει ότι «έχει αλλάξει σε βάθος», καθώς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις χώρες που θα λάβουν τα χρήματα τονίζει ο Κλέμενς Φούεστ του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, επισημαίνοντας τη διαφορά από τις αντίστοιχες συμφωνίες την περίοδο της κρίσης του ευρώ.

Για «σημαντικό δείγμα αλληλεγγύης και ικανότητας για δράση και εκτεταμένες αλλαγές», το οποίο έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου οικονομικής ανάκαμψης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την διαφορά από τις αντίστοιχες συμφωνίες την περίοδο της κρίσης του ευρώ.

Η ΕΕ «έχει αλλάξει σε βάθος»

«Τότε χορηγήθηκαν μόνο δάνεια, συνδεδεμένα με εκτεταμένους όρους. Τώρα η οικονομική ανάκαμψη των χωρών οι οποίες επλήγησαν πιο πολύ από την κρίση στηρίζεται από το ταμείο, το οποίο παρέχει τα χρήματα πρακτικά χωρίς όρους», εξηγεί ο κ. Φούεστ και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ δείχνει ότι «έχει αλλάξει σε βάθος», καθώς δίνει, όπως λέει, ψήφο εμπιστοσύνης στις χώρες που θα λάβουν τα χρήματα.

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

«Η οικονομική ανάκαμψη ωστόσο θα λειτουργήσει μόνο εφόσον οι ίδιες πληγείσες χώρες καταβάλλουν σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», προσθέτει ο διακεκριμένος οικονομολόγος και τονίζει ότι παράλληλα απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και στο επίπεδο της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών, όπως η πολιτική ασφάλειας και άμυνας, η μεταναστευτική πολιτική και η αναπτυξιακή βοήθεια και να μεταφέρει αναλόγως πόρους από τον προϋπολογισμό της», κατέληξε ο κ. Φούεστ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr