Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραγωδία στο Μάτι: Τα ανατριχιαστικά στοιχεία και η θύελλα αντιδράσεων

Τραγωδία στο Μάτι: Τα ανατριχιαστικά στοιχεία και η θύελλα αντιδράσεων

Η αντίδραση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι οξύτατη ενώ δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλύψεις που σοκάρουν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Αποκαλύψεις που τσακίζουν για άλλη μια φορά το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και βάζουν στη γωνία την κυβέρνηση Τσίπρα που διαχειρίστηκε ανεπιτυχώς εκείνη τη μεγάλη κρίση.

Οι διάλογοι του αρχηγού της Πυροσβεστικής, οι απειλές στον ειδικό εμπειρογνώμονα να «παραποιήσει» τα στοιχεία και να «βγάλει λάδι» την φυσική και πολιτική ηγεσία του Σώματος, αλλά και η αποκάλυψη ότι και σε άλλες φωτιές δεν «σηκώθηκαν» αεροσκάφη και κάηκαν χιλιάδες στρέμματα λόγω εσωτερικών διαμαχιών, προκαλούν πολιτικό σεισμό.

Μπορεί η Ολγα Γεροβασίλη, τότε αρμόδια υπουργός, και ο ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι καθοδηγούσαν τις έρευνες για τη φωτιά στο Μάτι, όμως, είναι δεδομένο ότι έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Διότι δεν είναι δυνατόν να λέει αυτά που λέει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και να εμπλέκει υπουργούς και την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, και να μην υπάρχουν όντως εντολές από ψηλά.

Δεν μπορεί να απειλεί με δυσμενείς μεταθέσεις τον αρμόδιο ερευνητή και να του λέει ότι πρέπει να ρίξει αλλού τις ευθύνες κι όχι στα πολιτικά πρόσωπα ή την Πυροσβεστική, χωρίς να έχει πάρει και ο ίδιος εντολή για κάτι τέτοιο.

Και να θυμίσουμε ότι εκείνες τις τραγικές για τη χώρα ώρες, είχε στηθεί η απαράδεκτη σύσκεψη με τις κάμερες στο Κέντρο Επιχειρήσεων όταν ένας άβουλος πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δεν γνώριζαν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Κι ότα λίγες ημέρες μετά έστησαν την συνέντευξη τύπου με Παππά, Τζανακόπουλο, Τόσκα και την ηγεσία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, θέλοντας να αποδείξουν ότι η φωτιά ήταν εμπρησμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλαπλά εκτεθειμένος για τη φωτιά στο Μάτι και τους 102 νεκρούς που παραμένουν αδικαίωτοι.

Τα δημοσιεύματα

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας, αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος.

Τα στοιχεία που που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Καθημερινή» κάνουν λόγο για εκβιαστικές απειλές και για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για το Μάτι.

Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν δημιουργήσει πολιτικό σεισμό. Η αντίδραση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι οξύτατη ενώ δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγωδία στο Μάτι: Πληθαίνουν τα στοιχεία που μιλούν για «έγκλημα» δύο χρόνια μετά – Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα

Μάτι : Ντοκουμέντα για τις πιέσεις στον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο βουλευτής της ΝΔ Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης, το μέλος της κεντρικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας και ο πρόεδρος της ένωσης πτυχιούχων αξιωματικών υπαξιωματικών Π.Σ., Αντώνης Κούκουζας για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με την απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών με πολιτική εντολή και χειραγώγησης της έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «όλη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνοψίζεται σε εκείνο το βράδυ στο Μάτι και τη διαχείριση μετά». Πρόσθεσε μάλιστα, πως από εκείνη την περίοδο, οι αποκαλύψεις δεν έχουν τελειωμό. Συγκεκριμένα για την τραγωδία στο Μάτι, υποστήριξε πως το δόγμα τους ήταν «Θάψ’ τα όλα μη σας σκίσουμε». Πρόκειται για «μια χυδαία προσπάθεια συγκάλυψης, η οποία είναι χειρότερη και από την ίδια την τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά.

Παρομοίασε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως μια «Λερναία Ύδρα», καθώς τα σκάνδαλα ξεσκεπάζονται το ένα μετά το άλλο.

Ερωτηθείς γιατί οι αποκαλύψεις άργησαν να έρθουν στο φως της δημοσιότητας, ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε πως αυτές δεν έγιναν από την κυβέρνηση, αλλά από μια έγκριτη εφημερίδα και πως τώρα η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα.

Από την πλευρά του ο κ. Βέττας εστίασε στην έλλειψη αποδεικτικών, καθώς, όπως υποστήριξε, «από το ηχητικό ντοκουμέντο δε φαίνεται ότι υπήρξε πολιτική πίεση».

«Η πολιτική ευθύνη πάρθηκε τότε», τόνισε και έκανε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πέσει φως στην υπόθεση και πως τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό.

Με τη σειρά του, ο κ. Κούκουζας μίλησε για το έργο και το σκοπό του κάθε ταγμένου πυροσβέστη, που δεν είναι άλλος από το να σωθούν ανθρώπινες ζωές. «Έστω και μια απώλεια ζωής είναι δύσκολα διαχειρίσιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη σε όλο το μηχανισμό διαχείρισης, ωστόσο οι αποκαλύψεις της εφημερίδας είναι σοκαριστικές και για τους ίδιους. «Το ζήτημα είναι αφενός πολιτικό, αφετέρου είναι επαγγελματικό και ανθρώπινο», δήλωσε.

Δεν τους τιμά αυτή η κατάσταση και αναμένουν τα πορίσματα της δικαιοσύνης, η οποία είναι «άκρως αξιοκρατική», σύμφωνα με τον ίδιο. Αυτό που ζητάνε ως θεσμός και ως σώμα, είναι οι εμπνευσμένες ηγεσίες.

Αποκαλυπτικός ο δικηγόρος συγγενών θυμάτων στο Μάτι

Ο Αντώνης Φούσας, δικηγόρος συγγενών θυμάτων στο Μάτι, σχολίασε τα όσα πρωτοφανή είδαν το φως της δημοσιότητας για την πολύνεκρη τραγωδία μιλώντας στην εκπομπή «Μίνι Καύσωνας».

«Πέρασαν δύο χρόνια, οι οικογένειες ζουν ένα δράμα. Αναρωτιούνται γιατί καθυστερεί η υπόθεση. Είμαστε στο τέλος της ανάκρισης. Από σήμερα (20/7) εμφανίζονται οι κατηγορούμενοι για να απολογηθούν. Η δικογραφία θα πάει στον Εισαγγελέα να τη μελετήσει και θα αποφασισθεί ποιοι και για ποια αδικήματα θα οδηγηθούν στο δικαστήριο», ανέφερε αρχικά ο κ. Φούσας, δικηγόρος συγγενών θυμάτων. Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ο συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων, τόνισε: «είναι τρομερά, ασύλληπτα, πρωτοφανή, εγκληματικά όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Τόσο στο ποινικό κομμάτι, όσο και στο κομμάτι της πολιτικής».

«Σε επίπεδο διαδικασίας. Ο κ. Λιότσος, είναι σπουδαίος αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος. Άσκησε το καθήκον του, πάρα τις παρεμβάσεις και τις απειλές. Άντεξε και συνέταξε ένα πόρισμα αντικειμενικό κατά την κρίση του».

Ο κ. Φούσας τόνισε: «Ξέρουμε ότι δεν είναι τυχαίος αυτός που τα είπε. Αυτός που φέρεται να έδωσε εντολές τα αρνείται. Άρα θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας της Δικαιοσύνης, ποιος τα είπε, γιατί τα είπε, ποιος τα μετέφερε».

«Είχα πληροφορίες ότι πράγματι υπήρχε παρέμβαση, όχι σε λεπτομέρειες. Όχι μόνο προς τον κ. Λιότσο, αλλά κι άλλοι δέχθηκαν παρόμοιες πιέσεις».

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, άπαντες ζητούν να αποδοθούν ευθύνες. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε είναι σε βαθμό πλημμελήματος σύμφωνα με τον κ. Φούσα. «Εκτιτέα ποινή είναι τα 10 χρόνια, ενώ είναι και εξαγοράσιμη».

Διαβάστε επίσης: «Να κάνει η Δικαιοσύνη αυτό που πρέπει» ζητά πυρόπληκτος από το Μάτι

Ωστόσο, ο ανακριτής ζήτησε οι κατηγορίες να αναβαθμιστούν σε κακούργημα. «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν συγκαλύψεις».

«Να αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά και αν υπάρχουν»

Ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος, πυρόπληκτος στο Μάτι, μίλησε στην εκπομπή «Mini Καύσωνας», ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες.

«Κάηκαν τρία σπίτια μου στην περιοχή. Μέσα σε ένα κάηκε η μητέρα μου, μέσα. Ξέραμε από την πρώτη ώρα για την ανυπαρξία του κράτους. Αν η φωτιά δεν πήγαινε στη θάλασσα θα καιγόμασταν ακόμα. Δεν υπήρχε βοήθεια. Η φωτιά έκαψε δύο περιοχές εντός σχεδίου».

«102 ψυχές ζητούν δικαίωση. Να αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά και αν υπάρχουν. Όλοι μας λένε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ας περιορίσουν τους εξαρτημένους. Ξαφνικά τους φταίνε οι δρόμοι κι οι μάντρες».

«Δεν μπορώ να διανοηθώ αυτόν τον διάλογο», λέει ο πρόεδρος αξιωματικών Πυροσβεστικής

«Δεν μπορώ να διανοηθώ αυτόν τον διάλογο ακόμη και τώρα που τον έχω ακούσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Βιντζηλαίος, αναφορικά με τις αποκαλύψεις για άνωθεν παρεμβάσεις στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018, που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

«Και εγώ δεν πίστευα ούτε στα μάτια μου, ούτε στα αυτιά μου», τόνισε ο Γιώργος Βιντζηλαίος, Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, μιλώντας στο «Θέμα 104,6» .

«Ξέρετε κάτι, οι Έλληνες πυροσβέστες όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδείξει -εκτός από την όποια αποτελεσματικότητα που μπορούμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας – έχουν αποδείξει ότι αγωνιζόμαστε για τις ζωές των ανθρώπων, για το κοινό καλό. Αγωνιζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας. Αγωνιζόμαστε εκεί που όλοι φεύγουν», περιέγραψε ο κ. Βιντζηλαίος, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί δίνουμε και τη ζωή μας, έχουμε εκατόμβες νεκρών».

Ερωτηθείς, ωστόσο, για τις σοκαριστικές αποκαλύψεις, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος απάντησε πως «δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά για ποιο λόγο έγινε ό,τι έγινε από τη στιγμή που υπάρχει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, από τη στιγμή που υπάρχουν όλα τα στοιχεία» και πρόσθεσε «δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο γίνανε όλα αυτά. Είμαι εξοργισμένος με αυτές τις πρακτικές».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024