Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμπερίληψη και Συνεργασία: Μονόδρομος για ένα βιώσιμο μέλλον

Συμπερίληψη και Συνεργασία: Μονόδρομος για ένα βιώσιμο μέλλον

Η επόμενη μέρα του πολέμου με τον αόρατο αλλά και άγνωστο εχθρό, τον SARS-CoV-2, έχει ήδη ξεκινήσει. Ολα όσα ζούμε τους τελευταίους μήνες αποτελούν μια πρωτόγνωρη συνθήκη για όλους μας.

Γράφει ο Ιάκωβος Καργαρώτος

Η επόμενη μέρα του πολέμου με τον αόρατο αλλά και άγνωστο εχθρό, τον SARS-CoV-2, έχει ήδη ξεκινήσει. Ολα όσα ζούμε τους τελευταίους μήνες αποτελούν μια πρωτόγνωρη συνθήκη για όλους μας. Μετά το αρχικό σοκ, που αποτέλεσε ένα δυναμικό crash test, πρυτανεύει η λογική και στη δημόσια σφαίρα επικρατεί η συζήτηση των όρων και των προϋποθέσεων του επαναπροσδιορισμού της νέας μας κανονικότητας.

Χωρίς αμφιβολία, η υγειονομική κρίση του νέου κορωνοϊού αποτέλεσε τη βασική αιτία επαναξιολόγησης του αξιακού μας κώδικα. Αποδεικνύοντας τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, επανακαθορίσαμε την πορεία μας. Σήμερα, γνωρίζουμε καλύτερα από ποτέ ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε θαύματα, αλλά πρέπει να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και να επενδύουμε στα ποιοτικά στοιχεία που θα μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Το αβέβαιο μέλλον είναι η νέα επικρατούσα συνθήκη. Η δυνατότητα που είχαμε μόλις πριν από λίγους μήνες να σχεδιάζουμε το μέλλον και να θέτουμε μακροπρόθεσμους στόχους έχει απομακρυνθεί. Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι: Στη βάση ποιου μοντέλου μπορούμε να οραματιστούμε και να επανασχεδιάσουμε το αύριο;

Η συνεργασία στο προσκήνιο

Η πανδημία έφερε μεγάλες αλλαγές, όχι μόνο στον τρόπο που λειτουργούμε σε μια κρίση, αλλά συνολικά στον τρόπο που σκεφτόμαστε και δουλεύουμε και σε περίοδο κανονικότητας. Ενώνοντας δυνάμεις, καταφέραμε να συνεργαστούμε επαναφέροντας στο προσκήνιο την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας. Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, κοινωνία, επιχειρήσεις, συνεργαστήκαμε με ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα και αποτελέσαμε τους κρίκους της ίδιας αλυσίδας, που δεν επέτρεψε να μείνει κανείς πίσω. Μάθαμε να ακούμε την επιστήμη, επανακτήσαμε την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς και λύσαμε με επιτυχία τη δύσκολη άσκηση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με δυο λόγια, είμαστε υπερήφανοι γιατί ενωμένοι νικήσαμε.

Αν κάτι, επομένως, οφείλουμε να κρατήσουμε από την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, είναι το μικρό «θαύμα» της συν-εργατικότητας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως αν η συνεργασία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αρχική δύσκολη μάχη με τον κορωνοϊό, τώρα θα αποτελέσει οδηγό για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οδηγός επιτυχίας: επιστήμη, διαφάνεια, εμπιστοσύνη

Μιλώντας στην πράξη, η πρόσφατη αδειοδότηση για την επικοινωνία στις ΗΠΑ του ηλεκτρονικά θερμαινόμενου συστήματος καπνού της Philip Morris International από τον FDA, ως του πρώτου και του μοναδικού προϊόντος καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου, αποδεικνύει ότι ο οδηγός επιτυχίας για την επόμενη μέρα στηρίζεται στην επιστήμη, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη. Αξιοποιώντας την καινοτομία και σταματώντας τη στείρα λογική του αποκλεισμού, καταφέρνουμε να κάνουμε μεγάλα βήματα όλοι μαζί.

Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις

Η φιλοσοφία της συν-εργατικότητας πρέπει να γίνει κτήμα μας και, ταυτόχρονα, ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα χτίσουμε την επόμενη μέρα. Η επιτυχία τού σήμερα κινδυνεύει να εξανεμιστεί αν ξεχάσουμε την αξία τού μαζί, αν αλλάξουμε πορεία και δεν εξαργυρώσουμε τα όσα με κόπο και θυσία κερδίσαμε τη δύσκολη περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αν κάνουμε βήματα προς τα πίσω και απορρίψουμε όλες εκείνες τις αξίες που κατακτήσαμε μέσα σε τρεις μήνες.

Εχοντας αποκομίσει σημαντική γνώση και εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, πλέον είμαστε μπροστά σε μια σημαντική ευκαιρία. Ολοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το υγιές μέλλον που οραματιζόμαστε, στη βάση ενός ρεαλιστικού σχεδίου, που δεν αποκλείει και δεν παραγκωνίζει καμία και κανέναν.

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Η συμπεριληπτική επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να τοποθετηθεί στο κέντρο της επόμενης μέρας. Πώς; Επενδύοντας σε ένα ολιστικά σχεδιασμένο νέο μοντέλο, βιώσιμο και συμπεριληπτικό, που θα γίνει η κοινή μας φιλοσοφία. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέες συνέργειες με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, με στήριξη της έρευνας και της επιστήμης, με ενθάρρυνση της καινοτομίας, με στόχο τη δημιουργία ενός μέλλοντος που θα τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με σταθερές, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα.

Κόντρα σε κάθε ιδεοληψία, καθόμαστε μαζί στο ίδιο τραπέζι, ώστε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή και την επόμενη μέρα του κορωνοϊού. Σε αυτό το μοντέλο χωράνε όλοι. Σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και ψιλά γράμματα.

Εμείς στην Παπαστράτος – και αυτή τη φορά – δηλώνουμε «παρών» και έτοιμοι να συμμετάσχουμε στο μπόλιασμα της επιχειρηματικότητας με τη μεταμορφωτική δύναμη της συμπερίληψης. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι ευθύνη όλων μας. Η Παπαστράτος θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το χρέος που της αναλογεί επιδιώκοντας να δίνει μεγάλες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Είναι υποχρέωσή μας να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας. Μιας προσπάθειας για ένα μέλλον #prostokalytero, ένα μέλλον αντάξιο της επόμενης γενιάς.

Ο Ιάκωβος Καργαρώτος είναι αντιπρόεδρος της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024