Ραγδαίες εξελίξεις: Η βουλή της Αιγύπτου δίνει «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη
Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου
Την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη γειτονική Λιβύη αναμένεται να συζητήσει αυτή την εβδομάδα το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο.
Πηγές της εφημερίδας «Αλ Αχράμ» υποστηρίζουν ότι κατά τη συνεδρίαση αυτή, η αιγυπτιακή Βουλή θα δώσει το «πράσινο φως» στον πρόεδρο της χώρας, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη για να υπερασπίσει τον δυτικό γείτονα από την τουρκική επιθετικότητα, τονίζει η μεγαλύτερη αραβόφωνη εφημερίδα.
Σημειωτέον ότι στις 16 Ιουλίου, ηγέτες φυλών της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι να εξουσιοδοτήσει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν διαπιστώσουν επικείμενο κίνδυνο και για τις δύο χώρες.
Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου, το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Λιβύης να συνεργαστούν για να διαφυλάξουν την κοινή εθνική ασφάλεια ενόψει των κινδύνων που θέτει η τουρκική κατοχή, αναφέρει η εφημερίδα.
Κατά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς φυλών της Λιβύης, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή και την Αφρική, αλλά επίσης ότι πρόκειται για ένα στρατό με σοφή δύναμη».
Τέλος, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της «Αλ Αχράμ», σύμφωνα με το άρθρο 152 του συντάγματος της Αιγύπτου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο ούτε να στείλει τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός των συνόρων της χώρας για πολεμικές αποστολές, εκτός εάν ζητήσει πρώτα τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών της Αιγυπτιακής Βουλής».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία
- Στο στόχαστρο των ΗΠΑ το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν – Καταστράφηκε πύργος επικοινωνιών και μια γέφυρα
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: 22 στο εδώλιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Φορολογική συμμόρφωση & Ψηφιακός μετασχηματισμός: Το Crash Test της Αγοράς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)













































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442