Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διευκρινίσεις του έλληνα πρέσβη για τις συνομιλίες Ελλάδας - Αιγύπτου για ΑΟΖ

Διευκρινίσεις του έλληνα πρέσβη για τις συνομιλίες Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ

Σε διευκρινίσεις προέβη ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νίκος Γαριλίδης, αναφορικά με τις συνομιλίες Αθήνας - Καΐρου σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ

Σε διευκρινίσεις προέβη ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νίκος Γαριλίδης, αναφορικά με τις συνομιλίες Αθήνας – Καΐρου σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Γαριλίδης διευκρίνισε πως «αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου που κυκλοφόρησαν σχετικά με φερόμενες δηλώσεις μου για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, επισημαίνεται ότι η δημοσιευθείσα διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο των όσων ανέφερα».

«Συγκεκριμένα, ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο σχετικά με τις επί μακρόν επαφές των δύο πλευρών επί του συγκεκριμένου ζητήματος και πιθανή ημερομηνία κατάληξής τους, απέφυγα να απαντήσω λέγοντας αορίστως «σε 3 τέρμινα», προσθέτοντας ότι δεν διαθέτω μαντικές ικανότητες» συμπλήρωσε.

Οι επίμαχες δηλώσεις

Ο πρέσβης φερόταν να δήλωσε στο αιγυπτιακό μέσο Al-Ahram ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, όπως ανέφερε η Al – Ahram, μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, όπου αυτός και ο τότε έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι θα βοηθήσουν η μια χώρα την άλλη για να ωφεληθούν αμφότερες από τους πιθανούς υποθαλάσσιους πόρους.

Όπως φέρεται να δήλωσε ο κ. Γαριλίδης, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας. «Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα» είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος γύρος συνομιλιών μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών.

«Στο τέλος της ημέρας και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξαρτηθούν από τη σοφία των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά για μία έτσι κι αλλιώς δύσκολη προσπάθεια.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024