Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η Αττική έρχεται στο επίκεντρο - Φόβοι για νέα πιο αυστηρά μέτρα, κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Κοροναϊός : Η Αττική έρχεται στο επίκεντρο – Φόβοι για νέα πιο αυστηρά μέτρα, κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Επιμένουν για τη χρήση μάσκας οι ειδικοί - Ανησυχία για το άνοιγμα συνόρων με Βρετανία

Αύξηση ημερήσιων κρουσμάτων παρατηρείται στην Αττική το τελευταίο 24ωρο, την ώρα μάλιστα που και τις προηγούμενες μέρες η συγκεκριμένη περιφέρεια είχε τον μεγαλύτερο αριθμό από όλες τις υπόλοιπες.

Φαίνεται πως ο κοροναϊός έχει βάλει λοιπόν στο «στόχαστρο» την Αττική, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 10 καταγεγραμμένα κρούσματα, δύο περισσότερα από αυτά που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και την Τρίτη (8).

Ψηλά στη λίστα των κρουσμάτων η Αττική

Η πρωτεύουσα τις τελευταίες μέρες βρίσκεται ψηλά στη λίστα των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανησυχία των ειδικών, καθώς ο κοροναϊός φαίνεται να «επισκέπτεται» και πάλι τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο θέμα που προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς και στη κυβέρνηση.

Η γενική χαλάρωση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό έχει ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση πιο αυστηρών ελέγχων.

Στο στόχαστρο έχουν μπει οι αστικές συγκοινωνίες, τα ΚΤΕΛ και οι κλειστοί χώροι εστίασης καθώς έχει παρατηρηθεί πως ο αριθμός των επιβατών στα λεωφορεία είναι περισσότεροι απ’ ότι προβλέπεται, ενώ δεν φορούν όλοι μάσκες που είναι υποχρεωτικό.

Η εικόνα είναι χειρότερη στις συγκοινωνίες με προορισμό τις παραθαλάσσιες περιοχές και γι’ αυτό τον λόγο τους ελέγχους αναμένεται να αναλάβει η αστυνομία που ήδη παίρνει μέρος στην επιτήρηση της σωστής εφαρμογής των μέτρων.

Προβληματισμός υπάρχει και για τους κλειστούς χώρους εστίασης, με τους περισσότερους εργαζόμενους να ακολουθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες τους κανόνες προστασίας, ωστόσο δεν φαίνεται να πράττουν το ίδιο ορισμένοι συνάδελφοί τους αλλά και πελάτες.

Φόβοι για νέα πιο αυστηρά μέτρα

Κι ενώ το βάρος δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, ωστόσο ήδη υπάρχουν φωνές που μιλούν για κλείσιμο των beach bar και των χώρων που επικρατεί συνωστισμός, ενώ δεν αποκλείεται η απαγόρευση των πανηγυριών να παραταθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, αντί μέχρι τέλος Ιουλίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Την ίδια στιγμή, σήμερα ανακοινώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως επιστρέφει σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τρίτη) η ζωντανή ενημέρωση των 18:00 από βδομάδα με τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος θα ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες για ενδεχομένως νέα μέτρα και ότι έχει να κάνει με την εξέλιξη του κοροναϊού στη χώρα μας, χωρίς όμως να έχει στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Από την πλευρά τους πάντως οι ειδικοί δεν έχουν σταματήσει να επιμένουν για την χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους μία τέτοια κίνηση είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Επιμένουν για τη χρήση μάσκας οι ειδικοί – Ανησυχία για το άνοιγμα συνόρων με Βρετανία

Οι ειδικοί εκτός από την μάσκα, δεν μπορούν να παραβλέψουν επίσης το γεγονός πως φουντώνει η ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα μετά το άνοιγμα των συνόρων για τη Βρετανία

Ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες τα εισαγόμενα κρούσματα εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας.

Από χθες, εξάλλου, επιτρέπονται και οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές ενώ από τις 22 του μήνα, η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες και από τη Σουηδία.

Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές αρχές είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να υποβληθούν όλοι οι συγκεκριμένοι επισκέπτες από τεστ, από τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα συνεχίσουν να παραμένουν ανοιχτά τα σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία.

Εκτίμηση-σοκ: Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, αλλά και το τι θα γίνει με τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

«Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή. Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στην Ελλάδα και αυτό δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο από την πρόληψη. Η πρόληψη λέει τήρηση αποστάσεων, που δεν είναι πάντα εύκολο να τηρηθούν. χρήση μάσκας και πλύσιμο χεριών. Τώρα όλα αυτά μπλέκονται και με τον τουρισμό και την οικονομία, και το τι συμβαίνει με αυτά που λέμε ορφανά κρούσματα», σημείωσε ο κ. Λαζανάς.

«Εύχομαι να μην έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά κανείς δεν το αποκλείει. Υπάρχουν συνεχώς κρούσματα. Για αυτό επιμένουμε για τα προληπτικά μέτρα. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε κλειστούς χώρους», πρόσθεσε.

«Στα ΜΜΜ αλλού τηρείται αλλού δεν τηρείται η χρήση μάσκας. Θα έχετε δει τι γίνεται στα μπαρ, στις καφετέριες, τα εστιατόρια. Οι άνθρωποι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εμάς δεν τηρούν σχεδόν τίποτα. Βλέπετε τις μάσκες κρεμασμένες στο αυτί», τόνισε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι «ναι, ένα από τα βασικά μέτρα είναι η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ο όρος υποχρεωτικά μπορεί να φέρει αντίδραση. Το υποχρεωτικά σημαίνει και κάποιο πρόστιμο. Όταν λέμε πρέπει, επιβάλλεται να κάνουμε κάτι. Να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, ακόμα και τους τουρίστες που θα έρθουν».

Παγώνη: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία

Τον φόβο μήπως έχουμε την εξέλιξη των άλλων βαλκανικών χωρών με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Τόνισε δε ότι επιστρέφουμε στον Μάρτιο, καθώς σε διάστημα 12 ημερών διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κοροναϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσμτα , δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13», σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από τη νόσο COVID-19. «Καταγράφηκε στις Βρυξέλλες ο θάνατος μια κοπέλας 18 χρονών, η οποία δεν είχε προβλήματα υγείας. Είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και αυτό γιατί οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι στο σπίτι», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

Πάντως, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο δεύτερο κύμα και οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανοδική πορεία της καμπύλης, δεν ισχύει για τη δική μας χώρα μας, καθώς ο δείκτης R0 είναι ακόμα χαμηλά, στο 0,30-0,35. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα να έρθει νωρίτερα, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφει η live ενημέρωση από τον Χαρδαλιά

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως επανέρχεται η εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Την ενημέρωση θα κάνει κάθε Τρίτη στις 6 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, στην Κηφισίας 37-39, στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο δείκτης μεταδοτικότητας του κοροναϊού R0 βρίσκεται στο 0,4% αυτή την εβδομάδα με τον κ. Πέτσα να σημειώνει ότι «η πορεία του ιού στην χώρα δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από την αύξηση των επαφών».

Επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του παρατηρητηρίου για την πορεία του κοροναϊού ο κ. Πέτσας είπε ότι «καταγράφονται 35 κρούσματα ανά ημέρα από 25 στην προηγούμενη έκθεση» με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών τεστ να παρατηρείται στον Προμαχώνα.

Όπως είπε υπάρχει και μια αύξηση κρουσμάτων στην Αττική «που παραμένουν χαμηλά μεσοσταθμικά στα 8 την ημέρα».

Όσον αφορά τα τεστ ο κ. Πέτσας είπε ότι «μεσοσταθμικά διεξάγονται κατά μέσο όρο 5.000 τεστ την ημέρα τον Ιούλιο αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα». Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε, δε, ότι το πρώτο 15ημερο είχαμε 494 κρούσματα κορωνοϊού αλλά μια απώλεια ζωής.

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Σουηδία βελτιώνονται, οι πτήσεις θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου αντί για 22 Ιουλίου, που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, τέλος, ότι το πλαίσιο των μέτρων είναι επαρκές αλλά απαιτείται αυστηροποίηση των ελέγχων χωρίς εκπτώσεις, όπως διεμήνυσε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

35 νέα κρούσματα σήμερα

Συγκεκριμένα σήμερα έγινε γνωστό πως 10 από τα 35 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, όπου παρατηρείται καθημερινή αύξηση των νέων περιπτώσεων.

Από αυτά, 18 είναι από το εξωτερικό: 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας και πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Επιπλέον υπάρχουν τρία κρούσματα στην Θεσσαλονίκη κι από ένα σε Δράμα, Κοζάνη, Λάρισα και Χαλκιδική.

Κοροναϊός – Αναλυτικά πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

Σήμερα,16/7/2020, δηλώθηκαν τριάντα πέντε (35) κρούσματα.

Αναλυτικότερα:

– δεκατρία (13) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– δέκα (10) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας,

– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής”.

Κανένας νέος θάνατος – 14 διασωληνωμένοι

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έκθεση παρατηρητήριου: Αυξήθηκε ο μέσος όρος των κρουσμάτων στη χώρα

Εκτός από την καθιερωμένη ανακοίνωση στη δημοσιότητα δόθηκε και η έκθεση του παρατηρητηρίου για τον Covid-19.

Σύμφωνα με αυτή, στα 35 διαμορφώνεται ο μέσος όρος των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας από 25, ενώ την ίδια ώρα ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,4. Σε ημερήσια βάση ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι εισαγόμενα με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Αυτά είναι τα στοιχεία της ένατης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου για τη νόσο Covid-19 αφορά το διάστημα 8-15 Ιουλίου σύμφωνα με την οποία καταγράφεται αύξηση και στους διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά από τις υγειονομικές αρχές, ενώ ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στην περιοχή της Ξάνθης.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1 (στο 0,4). Η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας και το γεγονός ότι συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, δείχνει ότι συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.

Σημειώνεται ότι σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα . Ως εκ τούτου, και δεδομένου του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών συνολικά αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ. Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δεν φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.

Την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα. Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ εντείνονται και αυστηροποιούνται πανελλαδικά οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια σε όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης.

Το ποσοστό πληρότητας απλών κλινών Covid-19 πανελλαδικά είναι 7% και των κλινών ΜΕΘ 13%. Ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6.Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

5.000 τεστ την ημέρα κατά τον Ιούλιο

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,7%, 1,2% και 1,1% αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ όγδοης και ένατης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 150 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 80, 37 και 87. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024