Με ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα τέσσερα χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα επαναφέροντας την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016 για να γλιτώσουν τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα επέλεξε τη σημερινή ημέρα, επέτειο του πραξικοπήματος (σ.σ. είχε εκτυλιχθεί τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου 2016 προς τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου) για να αναφερθεί στην υπόθεση για την οποία η ελληνική δικαιοσύνη έχει ως γνωστόν τελεσιδικήσει.

Συγκεκριμένα η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook τα εξής:

«Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια για την έκδοση των οχτώ πρώην αξιωματικών (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

We have been waiting for four years now, for the extradition of the eight ex-military individuals (and others) who fled…

Δημοσιεύτηκε από T.C. Atina Büyükelçiliği / Turkish Embassy Athens / Πρεσβεία Τουρκίας Αθήνα στις Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Πώς φτάσαμε στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης

Τον Ιανούαριο του 2017 ο Άρειο Πάγος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση των οκτώ αξιωματικών απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών και έκανε δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.

Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Τον Μάρτιο του 2018 ακολούθησε νέα ομόφωνη απόφασή από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών το οποίο επίσης απέρριψε την έκδοση των οκτώ, κρίνοντας ότι τρεις από τις κατηγορίες που οι τουρκικές αρχές απέδιδαν στους στρατιωτικούς «είχαν εισαχθεί απαραδέκτως καθώς οι τουρκικές αρχές δεν εισέφεραν νέα στοιχεία στο τρίτο αιτημά τους περί έκδοσης».

Ταυτόχρονα οι έλληνες δικαστές απέρριψαν και τα υπόλοιπα πέντε αδικήματα που η Άγκυρα καταλογίζει στους στρατιωτικούς, είτε ως παντελώς αόριστα, είτε επειδή βάσει της νομοθεσίας δεν επιτρεπόταν η έκδοσή τους.

Σύμφωνα με την απόφασή του δικαστηρίου, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι οκτώ αξιωματικοί δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr