Οι τιμές νηστείας της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να διευκολύνουν την αξιολόγηση της πρόγνωσης και της πρώιμης παρέμβασης για την υπεργλυκαιμία και να βοηθήσουν στη βελτίωση της θεραπείας της Covid-19

Έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς με Covid-19 που έχουν διαβήτη και οξεία ανεξέλεγκτη υπεργλυκαιμία έχουν υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Ωστόσο, μια μελέτη από την Κίνα έδειξε ότι η αυξημένη γλυκόζη νηστείας κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, σε ασθενείς χωρίς προηγούμενη διάγνωση διαβήτη, επίσης σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα και αυξημένες επιπλοκές.

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Diabetologia και είναι μια αναδρομική ανάλυση, η οποία ενέταξε 605 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 114 που κατέληξαν κατά τη νοσηλεία τους.

Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς που εισήχθησαν με Covid-19 μεταξύ 24ης Ιανουαρίου και 10ης Φεβρουαρίου 2020 σε 2 νοσοκομεία στο Wuhan.

Από την ανάλυση αποκλείστηκαν οι ασθενείς που είχαν προηγούμενο γνωστό ιστορικό διαβήτη.

Τα δείγματα αίματος συνελέγησαν ύστερα από μια νυχτερινή νηστεία τουλάχιστον 8 ωρών και εντός 24 ωρών μετά την εισαγωγή.

Από τους ασθενείς, 276 (45,6%) είχαν γλυκόζη αίματος νηστείας> 110 mg/L και 176 (29,1%) είχαν γλυκόζη αίματος νηστείας ≥ 126 mg/L.

Η ανάλυση έδειξε ότι τιμές γλυκόζης αίματος νηστείας μεγαλύτερες από 126 mg/dL σχετίζονταν ανεξάρτητα από τη θνησιμότητα στις 28 ημέρες (σχετικός λόγος κινδύνου [HR] = 2.30; με 95% διάστημα αξιοπιστίας, 1.49 -3.55).

Σε σύγκριση με ασθενείς με τιμές γλυκόζης νηστείας κατά την εισαγωγή < 110 mg/dL,  οι  ασθενείς με γλυκόζη αίματος νηστείας κατά την εισαγωγή ≥ 126 mg/dL (σχετικός λόγος πιθανοτήτων [OR] :3.99 [95% CI 2.71-5.88]) και μεταξύ 111-125 mg/dL (σχετικός λόγος πιθανοτήτων [OR]: 2.61 [95% CI 1.64-4.41]) είχαν επίσης υψηλότερη συχνότητα επιπλοκών κατά τη νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Άλλοι παράγοντες που συσχετίστηκαν με τη θνησιμότητα εντός 28 ημερών περιελάμβαναν την ηλικία, το άρρεν φύλο και την κλίμακα σοβαρότητας πνευμονίας  CRB-65 (με υψηλότερη βαθμολογία να σχετίζεται με χειρότερη έκβαση).

Η μελέτη δείχνει ότι η παρακολούθηση και ο έλεγχος της γλυκαιμίας είναι σημαντικοί για όλους τους ασθενείς με Covid-19, ακόμα και όταν δεν έχουν προϋπάρχοντα διαβήτη, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 είναι επιρρεπείς σε μεταβολικές διαταραχές της γλυκόζης.

Καθώς ασθενείς με γνωστό ιστορικό διαβήτη αποκλείστηκαν από την ανάλυση, η μελέτη περιέλαβε τόσο μη διεγνωσμένους ασθενείς με διαβήτη όσο και μη διαβητικούς ασθενείς που εμφάνισαν υπεργλυκαιμία που προκλήθηκε από στρες, στο πλαίσιο της σοβαρής νόσου.

Οι ασθενείς με σοβαρή νόσο μπορεί να αναπτύξουν οξεία αντίσταση στην ινσουλίνη, που εκδηλώνεται από υπεργλυκαιμία και υπερινσουλιναιμία.

Συνεπώς, οι τιμές νηστείας της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να διευκολύνουν την αξιολόγηση της πρόγνωσης και της πρώιμης παρέμβασης για την υπεργλυκαιμία και να βοηθήσουν στη βελτίωση της θεραπείας της Covid-19.

(Πηγή πληροφοριών: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr