Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την Τουρκία

Μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την Τουρκία

Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με κεντρικό θέμα την τουρκική προκλητικότητα

Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με κεντρικό θέμα την τουρκική προκλητικότητα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά την άρση των περιορισμών λόγω κοροναϊού, έχοντας ευρύ φάσμα θεμάτων προς συζήτηση, με έμφαση πάντως στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Η Αθήνα πιέζει για κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Άγκυρας μετά από παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ «η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Αναμένονται δηλώσεις τόσο από τον κ. Μπορέλ όσο και από τον κ. Δένδια προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας

Η Ελλάδα έθεσε και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως είχε κάνει γνωστό ο κ. Δένδιας. Παράλληλα, ο υπουργός θα ζητούσε να δημιουργηθεί δέσμη κυρώσεων εις βάρος της γείτονος χώρας, εξαιτίας της έως τώρα στάσης της.

Εστιάζοντας στην απόφαση του τούρκου προέδρου για την Αγία Σοφία, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη θλίψη του, τόνισε πως υπερβαίνει τα εσκαμμένα και διαμήνυσε πως είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι ελληνοτουρκικό. Περαιτέρω ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με την απόφαση αυτή του Ερντογάν, η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της, επισήμανε πως έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Λιβύη, η Αίγυπτος και ότι αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του.

Υπενθύμισε ότι η απόφαση να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία ήταν του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, του Κεμάλ Ατατούρκ, το 1934 και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024