Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επειγόντως νέο σχέδιο

Επειγόντως νέο σχέδιο

Τα αισιόδοξα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου Covid-19 κατά τα φαινόμενα δεν επιβεβαιώνονται. Αρθρο του Αντώνη Καρακούση.

Τα αισιόδοξα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου Covid-19 κατά τα φαινόμενα δεν επιβεβαιώνονται. Ολα τα στοιχεία αντιθέτως βεβαιώνουν ότι ο φονικός ιός βρίσκεται σε έξαρση, νέες εστίες αναδεικνύονται καθημερινά και οι πρώτες επίσης αναζωπυρώνονται.

Το πανδημικό κύμα κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, στις ΗΠΑ η έλλειψη πειθαρχίας και το άναρχο άνοιγμα οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων, το Μεξικό πλήττεται βαρύτατα και έφθασε στο σημείο να θέτει κι αυτό, πρώτη φορά στην ιστορία του, κλείσιμο των βορείων συνόρων του, η Βραζιλία του ανεκδιήγητου Μπολσονάρου μετράει κοντά στους 70.000 νεκρούς και ακολουθεί κατά πόδας τις επιδόσεις της κλονισμένης υπερδύναμης του ομοϊδεάτη του Ντόναλντ Τραμπ που οδεύει με ταχύτητα προς 150.000 θύματα, η Χιλή βιώνει επίσης τις συνέπειες του κορωνοϊού, αλλά και οι φτωχότερες, όπως η Βολιβία, το Περού και άλλες,  δοκιμάζονται πραγματικά.

Αντιστοίχως ο ιός βρήκε πρόσφορο έδαφος υπερμετάδοσης στην Ινδία, απειλεί ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, εξαπλώνεται ραγδαία στη Νότια Αφρική, πλήττει πραγματικά τη Ρωσία, επανέκαμψε δυναμικά τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία και βεβαίως δείχνει το δόντια του, λόγω της απειθαρχίας και πάλι, στα Βαλκάνια, απειλώντας το δικό μας φιλόδοξο τουριστικό άνοιγμα και το όποιο πλεονέκτημα διαμορφώσαμε την περασμένη άνοιξη με το έγκαιρο «κλείδωμα» και την πειθαρχημένη εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι επιστήμονες δεν κρύβουν πια ότι όσο χαλαρώνουν τα όποια περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και κάμπτονται εκείνα της αυτοπροστασίας τόσο ο ιός βρίσκει πεδία μετάδοσης και διεισδύει στις κοινότητες. Στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αναζωπύρωση των εστιών μόλυνσης, η πίεση στα βόρεια σύνορα πολλαπλασιάζεται λόγω της έξαρσης του ιού στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και βεβαίως το γενικευμένο άνοιγμα διαμορφώνει προϋποθέσεις κακής εξέλιξης στη διάρκεια του καλοκαιριού, βεβαιώνοντας ότι ο προσεχής χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι προσώρας δεν αυξάνονται οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς η μέση ηλικία των νοσούντων υποχωρεί, φανερώνοντας ότι οι ευπαθείς ομάδες αυτοπροστατεύονται και πειθαρχούν.

Από την άλλη ωστόσο, γιατροί και επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι ανοσία δεν συγκροτείται στον πληθυσμό, αντισώματα λίγοι αποκτούν και αυτοί τα χάνουν σε διάστημα έξι μηνών. Πράγμα που δυσκολεύει την ανακάλυψη αποτελεσματικών εμβολίων, χωρίς την προσθήκη άλλων ανοσοενισχυτικών φαρμάκων, τα οποία όμως έχουν άλλες παρενέργειες και σίγουρα απαιτούν περισσότερες δοκιμές και περισσότερο χρόνο.

Κοινώς, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για μάχη μακράς διαρκείας με τον κορωνοϊό.

Η πανδημική κρίση κατά τα φαινόμενα θα επιδρά για κάμποσο διάστημα στις ζωές μας, δεν πρόκειται να σβήσει σε λίγους μήνες παρά θα πιέζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία για καιρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γεγονός που επιβάλλει επειγόντως την εκπόνηση ενός νέου πανεθνικού σχεδίου προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες, με συγκεκριμένες πρόνοιες κάλυψης των πιο ευάλωτων ομάδων, ενίσχυσης των δομών υγείας, βελτίωσης των μηχανισμών απορρόφησης των κοινοτικών πόρων και αναπροσανατολισμού της οικονομίας, με σκοπό την επαύξηση της παραγωγικής αυτάρκειας μέσω της υποκατάστασης των εισαγωγών και της δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων εργασίας.

Οπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει χώρος, ούτε χρόνος για άγονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, παρά μόνο πεδίο για κοινή δράση και προσπάθεια.

Κακά τα ψέματα, η υγειονομική κρίση και η παρεπόμενη οικονομική θα μας πιέζουν για χρόνια, δεν θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας. Πράγμα που σημαίνει ότι άπαντες οφείλουν, αν μη τι άλλο, αναπροσαρμογές…

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024