Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι αμίλητοι, οι ατακαδόροι και οι χειροκροτητές

Οι αμίλητοι, οι ατακαδόροι και οι χειροκροτητές

Οι «φυλές» των βουλευτών

Ήταν κάτι εποχές, όχι πολύ μακριά, που υπήρχαν βουλευτές που δεν έκαναν ούτε μια ερώτηση στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ούτε μια εισήγηση, ούτε καν παρέμβαση. Δεν έβγαζαν μιλιά, δεν ήξεραν τι να πουν, βρίσκονταν στη Βουλή μόνον και μόνον για διευθέτηση αιτημάτων (διάβαζε ρουσφέτια).

Το να μην βγάζεις όμως μιλιά στη Βουλή δεν είναι και το ότι καλύτερο για την εκλογική σου περιφέρεια. Συνεπώς όταν πλησίαζε ο καιρός για να επισκεφθούν την εκλογική τους περιφέρεια μηχανεύονταν τρόπους ώστε να εμφανίζονται κοινοβουλευτικά ενεργοί.

Ο συνηθέστερος τρόπος ήταν οι…φωνασκίες. Άρχισαν ξαφνικά εν μέσω συνεδριάσεως να φωνάζουν πάνω από την ομιλία ενός εισηγητή και οι πρακτικογράφοι δεν καταλάβαιναν τι έλεγε ( ή τι φώναζε) και έγραφαν στα πρακτικά: « Ομιλών αλλά μη ακουέτω). Ο ενδιαφερόμενος έπαιρνε τα πρακτικά και πήγαινε ήρεμος στην εκλογική του περιφέρεια. Όταν τον ρωτούσαν οι ψηφοφόροι του γιατί δεν είχε προωθήσει τα αιτήματα τους αυτός έδειχνε τα πρακτικά εκεί που έγραφε « ομιλών αλλά μη ακουέτω» και τους έλεγε με ύφος οργισμένο: « Εγώ τους τα έλεγα αλλά αυτοί δεν άκουγαν».

Οι καιροί όμως πέρασαν και το κόλπο αυτό σταμάτησε να πιάνει. «Διάδοχός» του έγινε η…ατάκα. Πολλά κόμματα διαθέτουν βουλευτές ατακαδόρους που συνήθως κάθονται στα μπροστινά έδρανα και πετούν ατάκες προκειμένου να γραφτούν στα πρακτικά είτε όταν ομιλεί ο αρχηγός τους είτε (φαρμακερές ατάκες ) όταν ομιλεί πολιτικά αντίπαλός τους. Αυτό πλέον αποτελεί έθιμο.

Όπως έθιμο, ανεξήγητο αποτελεί και το χειροκρότημα όταν εμφανιστεί στην αίθουσα ο αρχηγός. Δηλαδή  α) όταν καλείται στο βήμα, β) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, γ) στο τέλος της ομιλίας του, δ) όταν παρεμβαίνει, ε) όταν αρχίζει η δευτερολογία του, ζ) στη διάρκεια της δευτερολογίας του και στ) στο τέλος της δευτερολογίας του.

Τα χειροκροτήματα έχουν διάφορες… διαβαθμίσεις: Θερμό κατά την είσοδο του αρχηγού, συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έντονο όταν επιτίθεται στον αντίπαλο, παρατεταμένο χειροκρότημα σε ορθία στάση όταν τελειώνει την ομιλία του ο αρχηγός.

Και ο αρχηγός όρθιος ανταποδίδει τα χειροκροτήματα με μικρή υπόκλιση βάζοντας το δεξί του χέρι στο μέρος της καρδιάς,  ωσάν να θέλει να πει στον καθένα βουλευτή ( και υπουργό) ξεχωριστά «ευχαριστώ».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024