Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι σημαίνει η «βόμβα» που έβαλε ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία - Διεθνολόγοι στο MEGA

Τι σημαίνει η «βόμβα» που έβαλε ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία – Διεθνολόγοι στο MEGA

Για τις θλιβερές εξελίξεις γύρω από την Αγία Σοφία και τον ρόλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην μετατροπή της σε τζαμί συζήτησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, συγγραφέας-καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και ο κ. Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου.

Για «έδαφος που βρήκε ιστορικά ο Ερντογάν» για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας έκανε λόγο ο κ. Φωτιάδης, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του προς τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, τονίζοντας πως έχουν μεγάλη ευθύνη για τις σημερινές εξελίξεις.

Προσέθεσε δε πως με το θράσος που τον χαρακτηρίζει, ο Ερντογάν ζητά ακόμη και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

«Ο Ερντογάν κατάλαβε ότι δεν έχει θέση στην ΕΕ και αξιοποιεί το δίπολο ΗΠΑ -Ρωσία για να γίνει η τρίτη μεγάλη δύναμη στηριζόμενος κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες» είπε ο κ. Φωτιάδης.

Με τη χθεσινή θλιβερή απόφαση του Ερντογάν επιστεγάζεται η στροφή της κλίσης της Τουρκίας προς την Ανατολή, και ταυτόχρονα η οπισθοδρόμησή της, σημείωσε ο κ. Φίλης. Ο Ερντογάν έχει προσδώσει μια ισλαμική ταυτότητα στη χώρα και με βάση αυτή πορεύεται τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Προσπαθεί να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη σημείο αναφοράς του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου. Η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση, προσέθεσε.

Η εξέλιξη δεν είναι καλή για την Ελλάδα, δίπλα μας έχουμε έναν δύστροπο, αναθεωρητικό και προβληματικό Ερντογάν ως γείτονα.

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος που θέλει να γράψει τους δικούς της νόμους και κανόνες, εκτίμησε.

Ο κ. Λάβδας ανέλυσε το υπόβαθρο για τις «γρήγορες και σαφείς αποφάσεις του Ερντογάν» αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας. «Πρόκειται για προβολή της μουσουλμανικής ισχύος περιφερειακά και διεθνώς» σημείωσε.

Ενώ σχετικά με το περιθώριο αντιδράσεων από την διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε πως δυστυχώς δημιουργούνται τετελεσμένα που δύσκολα αλλάζουν. «Δεν υπάρχει επιστροφή», ακόμη και μια άλλη κυβέρνηση στην Τουρκία σε μεταγενέστερο χρόνο, θα είναι δύσκολο να κάνει βήμα πίσω, είπε ο κ. Λάβδας.

Παράλληλα χαρακτήρισε χλιαρές τις μέχρι τώρα αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και ειδικά από τη Ρωσία από όπου αναμενόταν ισχυρότερη αντίδραση. Σαφέστερη ήταν η αντίδραση από πλευράς ΗΠΑ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024