Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ανησυχία για την έκρηξη κρουσμάτων στην Ελλάδα - Παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων σε μια μέρα

Κοροναϊός: Ανησυχία για την έκρηξη κρουσμάτων στην Ελλάδα – Παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων σε μια μέρα

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή ανακοινώθηκαν στη χώρα μας 60 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 3.732, αποδεικνύοντας πως ο κοροναϊός είναι ακόμα ανάμεσά μας.

Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά στη χώρα μας, προκαλώντας ανησυχία.

Στην πλειοψηφία του τα κρούσματα είναι εισαγόμενα, ωθώντας την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης τους.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή ανακοινώθηκαν στη χώρα μας 60 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 3.732, αποδεικνύοντας πως ο κοροναϊός είναι ακόμα ανάμεσά μας.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, 40 κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη εισαγόμενα που αφορούν σε ανθρώπους που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Από εκεί και πέρα, στην Αττική εντοπίστηκαν και σήμερα επτά νέα κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν σήμερα σε οκτώ από έξι που ήταν χθες.

Τέλος, Κοζάνη, Ημαθία και Ξάνθη μετρούν από ένα νέο κρούσμα.

Αναλυτικότερα:

– σαράντα (40) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
– επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Εννέα πολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα έκτακτα μέτρα στα σύνορα

Νέα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κοροναϊού από τις βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα από την πύλη εισόδου του Προμαχώνα ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας μετά τη σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανακοινώθηκε κανένας πολίτης δεν θα εισέρχεται στη χώρας μας αν δεν επιδεικνύει αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχουν που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση του PLF . Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Τέλος, ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός τόνισε  ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση», προσθέτοντας ότι το άνοιγμα της χώρας πρέπει να  γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών».

Επέμεινε δε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι «η Πατρίδα μας αναδείχθηκε σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κοροναϊού».

Προτεραιότητα η ασφάλεια

Τονίσαμε, πως γυρίζουμε στη «νέα κανονικότητα», τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών. Τονίσαμε, πως ανοίγουμε τις πύλες της χώρας, χωρίς καμιά έκπτωση στα ζητήματα δημόσιας υγείας, είπε ο Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών.
«Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κοροναϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης», είπε ο Στ. Πέτσας.
Η Κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνει τις αποφάσεις της, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.
Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

200 κρούσματα σε μια μέρα για πρώτη φορά στη Β. Μακεδονία

Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 205 νέα κρούσματα του κοροναϊού, ενώ έξι άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τη νόσο κατέληξαν κατά το τελευταίο 24ωρο.

Προηγουμένως, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα είχε σημειωθεί στις 13 Ιουνίου, όταν είχαν καταγραφεί 196 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται πλέον στα 7.777, ενώ των θυμάτων στους 368.

Τα περισσότερα από τα 205 νέα κρούσματα στη χώρα καταγράφηκαν στα Σκόπια (60 κρούσματα) και ακολούθως στο Σβέτι Νίκολε (29), στο Γκόστιβαρ (23) και στο Ντέμπαρ (17).

Τις περασμένες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1728 τεστ κοροναϊού στη χώρα. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 74.418 δείγματα στη χώρα.

Μείωση 50% τουριστών σε μία εβδομάδα

Στον Προμαχώνα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν σταματούν τους ελέγχους στους τουρίστες που εισέρχονται στην Ελλάδα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα από Βουλγαρία και Ρουμανία είναι 29, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στον Προμαχώνα.

Ήδη η εικόνα των τουριστών στον Προμαχώνα έχει αλλάξει, σε σχέση με όσα συνέβαιναν εκεί τις περασμένες εβδομάδες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη εισήλθαν στην Ελλάδα 21.000 τουρίστες από την ΕΕ, ενώ από τρίτες χώρες τους 2.100.

Εχθές, μία εβδομάδα μετά, έφτασαν από την ΕΕ 12.000 τουρίστες και μόλις 260 από τρίτες χώρες.

Σήμα κινδύνου από τους ειδικούς

Για την ανησυχία που προξενεί η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, αλλά και για τα εισαγόμενα κρούσματα, μίλησε στο LIVE NEWS η πνευμονολόγος, εντατικολόγος, Αναστασία Κοτανίδου.

«Βρισκόμαστε εκεί που είχαμε πει από την αρχή του καλοκαιριού. Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου περιμέναμε όλοι ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Ήταν αδύνατον να θωρακίσουμε τη χώρα μας έναντι των τουριστών. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί, τα άτομα είναι ασυμπτωματικά.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί συνήθως οι ασυμπτωματικοί έχουν και μικρότερο ιικό φορτίο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν και οι ντόπιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κοροναϊός έχει φύγει για αυτό και συνωστίζονται, στα πανηγύρια, στους χορούς. Πρέπει και εμείς οι ίδιοι να είμαστε πιο προσεκτικοί», σημείωσε η κ. Κοτανίδου.

«Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα κρούσματα δεν μπορώ να το ξέρω. Ελπίζω όμως ότι όταν ανοίξει η σύνδεσή μας με Αγγλία και Σουηδία, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο ελεγχόμενα. Είχαμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε την εισροή τουριστών από τη Σερβία», συνέχισε η ίδια.

«Η εισαγωγή στα νοσοκομεία είναι σε χαμηλά επίπεδα ακόμα, και μας κρατάει σε εγρήγορση. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε βαριά περιστατικά», κατέληξε η κ. Κοτανίδου.

ΠΟΥ: Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων σε μία ημέρα

Αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με 228.102 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών.

Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του Οργανισμού.

Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων του ΠΟΥ ήταν 212.326 την 4η Ιουλίου.

Ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός, στους περίπου 5000 ημερησίως.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε, πάντως, ότι είναι ακόμη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία Covid-19, ακόμα κι αν ο αριθμός των κρουσμάτων «υπερδιπλασιάστηκε τις έξι τελευταίες εβδομάδες».

«Υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα σε ολόκληρο τον κόσμο, που δείχνουν πως ακόμα κι αν η επιδημία είναι πολύ έντονη εκεί, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο», είπε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, αναφέροντας τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας.

Πώς μπορεί να ανατραπεί η πορεία της πανδημίας

«Μονάχα η ανάληψη επιθετικής δράσης σε συνδυασμό με την εθνική ενότητα και την παγκόσμια αλληλεγγύη μπορούν να αναστρέψουν την πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους επέμεινε για μία ακόμη φορά στη σημασία της διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την απομόνωση των ασθενών «για να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης».

Από την πλευρά της, η Μαρία Φαν Κερκχόβε, αξιωματούχος του ΠΟΥ για την πανδημία COVID-19, είπε σήμερα πως η μετάδοση με τον αέρα του νέου κορονaϊού αποτελούσε πάντα πηγή ανησυχίας, όμως τα σταγονίδια φαίνεται πως είναι η πιο κοινή διαδρομή μόλυνσης.

«Η μετάδοση μέσω του αέρα είναι ένας από τους τρόπους διασποράς για τον οποίο ανησυχούσαμε από την αρχή, ιδίως στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης… όπου γνωρίζουμε ότι αυτά τα σταγονίδια μπορούν να… παραμείνουν στο αέρα για μεγαλύτερο διάστημα».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024