Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η απόσταση από το αστάρι στο νανοαστάρι! - Μια εξαιρετική ελληνική καινοτομία

Η απόσταση από το αστάρι στο νανοαστάρι! – Μια εξαιρετική ελληνική καινοτομία

Η NanoViis, μια ελληνική οικογενειακή στον πυρήνα της εταιρεία - ενταγμένη στη πλατφόρμα Scale Up του egg της Eurobank- παράγει καινοτόμα προϊόντα βασισμένα στη Νανοτεχνολογία. Πρόκειται για προϊόντα που μπορούν να βρουν πλήθος εφαρμογών όπως σε δομικά υλικά για καθαρισμό ή αδιαβροχοποίηση αλλά και σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου για διαχείριση πετρελαϊκών αποβλήτων

Το είχα ακουστά αλλά για να είμαι ειλικρινής μαζί σας αγνοούσα σχεδόν τα πάντα γύρω από το αστάρι. Γι’ αυτό και πήρα σβάρνα τις στράτες του διαδικτύου μήπως και καταφέρω να μάθω τι είναι το αστάρι, γιατί και πότε το χρησιμοποιούμε.

Κάπου, σε ένα site για επαγγελματίες, διάβασα -και σωστά- ότι το αστάρι είναι «ένα επίχρισμα που εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια που θέλουμε να βάψουμε, πριν την εφαρμογή του τελικού χρώματος. Στόχος του ασταριού είναι να διεισδύσει στους πόρους της επιφάνειας, να την μονώσει, να την αδιαβροχοποιήσει και να εξασφαλίσει ισχυρή πρόσφυση και ένα ομοιόμορφο τελικό χρώμα».

Μέχρι εδώ – γνωρίζω πλέον τι είναι το αστάρι και τις ιδιότητες του. Αλλά, από το απλό, το συμβατικό αστάρι στο νανοαστάρι δηλαδή ένα αστάρι βασισμένο στη Νανοτεχνολογία η απόσταση μετριέται με …έτη φωτός.

Το Νανοαστάρι – και πιο συγκεκριμένα, το NanoPrimer C- είναι από τα προϊόντα της εταιρείας NanoViis – μια από τις εταιρείες που έχουν ενταχθεί στη πλατφόρμα Scale Up του egg της Eurobank. Με δύο απλά λόγια, ο επιχειρηματικός επιταχυντής του egg βοηθά επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, δικτύωση και εξωστρέφεια για το επόμενο επιχειρηματικό βήμα τους. Μία από εκείνες, λοιπόν, και η NanoViis.

Απίστευτη καινοτομία

Ας την γνωρίσουμε: Η εταιρεία NanoViis (www.nanoviis.com) είναι κατά βάση μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τα Μελίσσια της Αττικής που παράγει καινοτόμα προϊόντα βασισμένα στη Νανοτεχνολογία.

Τα προϊόντα αυτά μπορούν να βρουν πλήθος εφαρμογών όπως σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου για διαχείριση πετρελαϊκών αποβλήτων,  σε δομικά υλικά για καθαρισμό ή αδιαβροχοποίηση, σε αγροτικές εφαρμογές για αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας και αντικατάστασης των επικίνδυνων για το περιβάλλον και τον άνθρωπο χημικών με αντίστοιχα φιλικά και ακίνδυνα προϊόντα.

Όλα τα προϊόντα της αναπτύσσονται, μελετώνται και παράγονται στην Ελλάδα από τα στελέχη της ίδιας της εταιρείας.  Και όπως τα ίδια τα στελέχη της επιμένουν να υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία είναι ότι «το πλεονέκτημά της  εταιρείας είναι ότι βρίσκεται πάντα σε συνεχή επαφή με τους πελάτες της και τους τελικούς καταναλωτές, έχοντας τη δυνατότητα να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθώντας να λύσει τα καθημερινά προβλήματά τους.

Τα τρία βασικά στοιχεία που ακολουθεί για την επιτυχία: Ποιότητα – Συνέπεια – Χαμηλό κόστος».

Τα δύο κεντρικά πρόσωπα της εταιρείας είναι Δημήτρης Τσούκλερης (CEO) και η Παναγιώτα Τσούκλερη (CTO).

O Δημήτρης Τσούκλερης αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος και είναι υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα από το 2003 εστιάζονται στη νανοτεχλολογία και στη δημιουργία αυτοκαθαροζόμενων επιφανειών. Ως διευθύνων σύμβουλος της Νanoviis στοχεύει «με τη δύναμη της νανοτεχλολογίας να δημιουργήσει νέα, έξυπνα, προηγμένα υλικά, χαμηλού κόστους, τα οποία θα διατίθενται τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές».

Η Παναγιώτα Τσούκλερη αποφοίτησε από το τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Από το 1998 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο μελέτες, επιβλέψεις ,κατασκευές καθώς και ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιριακών έργων. Έχει εκπονήσει πολλές ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες και επιβλέψεις , κυκλοφοριακές μελέτες, μελέτες βιολογικών καθαρισμών και Βusiness Plan εταιριών. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει στις τεχνολογίες νέων υλικών και κυρίως στην εφαρμογή της νανοτεχνολογίας σε προϊόντα που σχετίζονται με κτίρια και περιβαλλοντικές εφαρμογές.

Τι είναι τα νανοϋλικά

Αλλά, ας επιστρέψουμε στην εκκίνηση της επιστημονικής – τεχνολογικής διαδρομής μας. Στο site της εταιρείας και συγκεκριμένα στην ενότητα FAQ βρήκα χρήσιμες απαντήσεις όπως για παράδειγμα στην ερώτηση Τί είναι νανοϋλικά; Ας διαβάσουμε μαζί την απάντηση: Ως νανουλικά ορίζονται αυτά που περιέχουν σωματίδια με μία ή περισσότερες εξωτερικές διαστάσεις από 1 εως 100 nm.

Έχοντας διάμετρο 10.000 φορές μικρότερη από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας, τα νανουλικά είναι συγκρίσιμα σε μέγθος με τα άτομα και τα μόρια και λόγω των ιδια΄ίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτουν π.χ. σχήμα και μέγεθος, έχουν διαφορετικές ιδιότητες από τα αντίστοιχα υλικά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Χάρη σε αυτές τις διαφορές τα συγκεκριμένα υλικά ανοίγουν νέες προοπτικές σε τομείς όπως οι περιβαλλοντικές εφαρμογές, η αδιαβροχοποίηση και η στεγάνωση η αποικοδόμηση υγρών και αέριων ρύπων, η αντιμικροβιακή δράση.

Για το τέλος της παρουσίασης της εταιρείας, κράτησα την αναφορά στα προϊόντα της εταιρείας που απευθύνονται σε όλους όσοι ανά τον κόσμο διαχειρίζονται πετρελαϊκές πλατφόρμες. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα επεξεργασίας πετρελαϊκών αποβλήτων – υπό την γενική εμπορική ονομασία REDUXSOL- που διατίθενται στην αγορά είναι 3 τον αριθμό. Το ένα, είναι καθαριστικό κατάλληλο για πετρελαϊκά απόβλητα, το δεύτερο, πληρωτικό ειδικών φίλτρων για διαχείριση πετρελαϊκών αποβλήτων και το τρίτο, πληρωτικό ειδικών φίλτρων για απομάκρυνση του Hg από τα πετρελαϊκά απόβλητα.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στη πλατφόρμα Scale Up του egg, «μιλώντας» για τις κύριες παροχές του.  Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν δύο βασικές ενότητες : α) Επιχειρηματική και οικονομική συμβουλευτική μέσα από συστηματική παρακολούθηση και καθοδήγηση των ομάδων από τους συντελεστές του Προγράμματος σε θέματα υλοποίησης του συμφωνημένου επιχειρηματικού οροσήμου (milestone), οργάνωσης και διοίκησης της επιχείρησης, εστίασης στην αγορά-στόχος, προτεραιοποίησης προϊόντων/υπηρεσιών, gap analysis του στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας, σχεδιασμού και διαχείρισης έργων, συμβουλευτικής σε θέματα οικονομικής διαχείρισης (Virtual CFO), όπως η παρακολούθηση εταιρικών δαπανών, ο εταιρικός οικονομικός σχεδιασμός, η παραγωγή οικονομικών αναφορών, οι εταιρικές οικονομικές προβλέψεις, η επιλογή βέλτιστου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, η υποβολή προτάσεων σε κατάλληλα ερευνητικά και αναπτυξιακά χρηματοδοτικά πλαίσια κ.ά. και β)Χρηματοοικονομικά εργαλεία και επιχειρηματική δικτύωση για τη στήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και επέκτασης των επιχειρήσεων κατά τα στάδια «επιτάχυνσης» εντός του egg Scale Up.

Οι δυνατότητες

Στόχος είναι να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις για την προετοιμασία και παρουσίασή τους σε ιδιώτες επενδυτές, για τον εντοπισμό, αξιολόγηση και βελτίωση υποβολών προτάσεων έργων σε ανταγωνιστικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα-πλαίσιο, καθώς και για να δικτυωθούν με δυνητικούς στρατηγικούς εταίρους και πελάτες. Ενδεικτικά, οι εταιρείες του egg Scale Up θα έχουν, υπό τις ανά περίπτωση ισχύουσες προϋποθέσεις (όπως πρόβλεψη σε κάποιες περιπτώσεις καταβολής από τις επιχειρήσεις ανταλλάγματος κ.λπ.), πρόσβαση σε ή δυνατότητες για:

  • Άντληση κεφαλαίων μέσω ιδιωτικών επενδυτικών συμμετοχών για τις επιχειρηματικές ομάδες που έχουν μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και καινοτόμο ιδέα σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης μέσα από δικτύωση και συμβουλευτική υποστήριξή τους από την Eurobank κατά την παρουσίαση των επιχειρηματικών τους ιδεών σε ενεργά Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΚΕΣ) στην ημεδαπή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους ΚΕΣ με την υποστήριξη του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund).
  • Υποστήριξη και δικτύωση με δυνητικούς πελάτες / στρατηγικούς συνεργάτες (Β2Β match-making) για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες, αξιοποιώντας τα υφιστάμενα ώριμα οικοσυστήματα καινοτομίας (clusters) που διαχειρίζεται το Corallia ή συμμετέχοντας σε δυνητικά νέα θεματικά clusters (π.χ. σε τομείς Τουρισμού, Ενέργειας, Fintech, Logistics κ.α.) που θα αναπτυχθούν στο μέλλον υπό τη διαχείριση των συντελεστών του Προγράμματος.
  • Εξειδικευμένη υποστήριξη από την Eurobank για τον εντοπισμό, αξιολόγηση και βελτίωση της υποβολής προτάσεων σε προγράμματα-πλαίσιο σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο με στόχο η εταιρεία να αντλήσει χρηματοδότηση υπό τη μορφή επιχορήγησης για τις ερευνητικές, τεχνολογικές και καινοτομικές της δραστηριότητες.
  • Στήριξη της εξωστρέφειας και των εξαγωγών μέσω της διαδικτυακής πύλης διεθνούς εμπορίου Εxportgate.gr, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες του egg Scale Up που έχουν εξαγώγιμο προϊόν ή υπηρεσία να δικτυωθούν στην παγκόσμια αγορά και να αναζητήσουν συνέργειες για τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο, καθώς, επίσης, να ενταχθούν στο νέο διεθνές επιχειρηματικό δίκτυο Trade Club Alliance, το οποίο καλύπτει είκοσι δύο (22) χώρες και έχει την υποστήριξη επτά (7) τραπεζικών ομίλων.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024