Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μ. Καραγάτσης : Ένας διεισδυτικός παρατηρητής της πραγματικότητας

Μ. Καραγάτσης : Ένας διεισδυτικός παρατηρητής της πραγματικότητας

Πολυγραφότατος συγγραφέας της Γενιάς του Τριάντα, ο εκρηκτικός και πληθωρικός Μ. Καραγάτσης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου) υπήρξε ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο στον καιρό του, με πολλούς θαυμαστές αλλά και εξίσου πολλούς επικριτές

Πολυγραφότατος συγγραφέας της Γενιάς του Τριάντα, ο εκρηκτικός και πληθωρικός Μ. Καραγάτσης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου) υπήρξε ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο στον καιρό του, με πολλούς θαυμαστές αλλά και εξίσου πολλούς επικριτές.

Ασχολήθηκε με την πεζογραφία (μυθιστόρημα – διήγημα – νουβέλα), το θέατρο, τη λογοτεχνική μετάφραση, τη θεατρική κριτική, την ταξιδιωτική λογοτεχνία και την ιστορία.

Το έργο του τοποθετείται συμβατικά στο πλαίσιο του ρεαλισμού, με έντονη ωστόσο την παρουσία ιδεαλιστικών και λυρικών εξάρσεων.

Κυρίαρχη είναι επίσης η ψυχολογική εμπλοκή του συγγραφέα στον κόσμο των ηρώων του και στις ακραίες καταστάσεις που βιώνουν, σε μια απόπειρα αναθεώρησης και σκόπιμης επανερμηνείας της ιστορίας με λογοτεχνικά μέσα, με απώτερο στόχο τον προσδιορισμό της νεοελληνικής ταυτότητας και την κριτική τής τότε κοινωνικής πραγματικότητας.

Με κύριο όπλο του τη μυθοπλαστική φαντασία και αρτιότητα, ο Καραγάτσης αναδείχθηκε σε ένα διεισδυτικό παρατηρητή της πραγματικότητας, την οποία αναπαριστά με κάθε λεπτομέρεια, άλλοτε με ειρωνικό χιούμορ και άλλοτε με μηδενιστική απαισιοδοξία.

Αξιοσημείωτη είναι η εμμονή του στο σεξουαλικό στοιχείο, σε έναν ηδονισμό τραγικό, που οδηγεί τελικά τους ήρωές του στην καταστροφή.

Ο βίος του Καραγάτση

Ο Μ[ίτια] Καραγάτσης, ένα από τα πέντε παιδιά του Γεωργίου Ροδόπουλου και της Ανθής το γένος Μουλούλη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1908.

Ο πατέρας του, δικηγόρος και πολιτικός με καταγωγή από οικογένεια γαιοκτημόνων της Πάτρας, διετέλεσε διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας και διοικητής της Τράπεζας Κρήτης.

Οι συνεχείς μεταθέσεις του, μάλιστα, υποχρέωσαν την οικογένειά του να ζήσει σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.

Ο Καραγάτσης πέρασε μέρος των παιδικών του χρόνων στη Λάρισα και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του το 1924 στη Θεσσαλονίκη.

Τον ίδιο χρόνο μετέβη στην Γκρενόμπλ, για να σπουδάσει νομικά.

Το 1925 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στα Τμήματα Νομικής (αποφοίτησε το 1930) και Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (αποφοίτησε το 1931) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1931 έως το 1939, όταν απεβίωσε ο πατέρας του, ο Καραγάτσης εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος ανώνυμης ασφαλιστικής εταιρείας.

Παράλληλα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και ταξίδεψε σε πολλές χώρες.

Το 1946 έφυγε από τη ζωή και η μητέρα του, στη μνήμη της οποίας αφιέρωσε το μυθιστόρημα «Ο μεγάλος ύπνος».

Από το 1952 ο Καραγάτσης εργάστηκε στη διαφημιστική εταιρεία ΑΔΕΛ, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής.

Ο Καραγάτσης πέθανε στην Αθήνα το 1960, σε ηλικία μόλις 52 ετών.

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024