Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπολσονάρο κόλλησε «γριπούλα» - Ο λαϊκιστής που οδήγησε τη Βραζιλία στην καταστροφή

Ο Μπολσονάρο κόλλησε «γριπούλα» – Ο λαϊκιστής που οδήγησε τη Βραζιλία στην καταστροφή

Όταν ο Μπολσονάρο απέπεμψε τον δημοφιλή υπουργό Υγείας, Λουίς Ενρίκε Μαντέτα, στα μέσα Απριλίου, επειδή διαφωνούσε με τις υπουργικές οδηγίες για γενικευμένη καραντίνα, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Βραζιλία ήταν κάτι πάνω από χίλιοι. Σήμερα, ξεπερνούν τις 65.000 και ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε θετικός στον ιό

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κοροναϊού, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν σταμάτησε να την υποτιμά. Έκανε λόγο για «απλή γριπούλα», χαρακτήρισε «έγκλημα» τα μέτρα κατά του φονικού ιού, ενώ για ένα διάστημα αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση δικαστηρίου -ανεξαρτήτως αν στη συνέχεια ανακλήθηκε- για υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κι όλα αυτά, ενώ η νόσος Covid-19 έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 65.000 ανθρώπους στη χώρα του, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της «μαύρης λίστας» μετά τις ΗΠΑ.

Ο Μπολσονάρο είχε υποτιμήσει τον κίνδυνο της πανδημίας και επέμενε να δίνει έμφαση στον οικονομικό αντίκτυπο, παρότι η Βραζιλία δοκιμάζεται σκληρά, όντας ακόμη πιο ανεύθυνος κι από το πολιτικό του ίνδαλμα, τον Ντόναλντ Τραμπ. Και οι δύο ηγέτες είχαν εμμονή με τις θεραπευτικές ιδιότητες της υδροξυχλωροκίνης. Αλλά, τη στιγμή που ο Τραμπ απλώς λάμβανε το εν λόγω φάρμακο, ο Μπολσονάρο ανάγκασε το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας να δώσει κατευθυντήριες γραμμές, προτείνοντάς το σε ασθενείς με κοροναϊό.

Ο ίδιος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη χαοτική ανταπόκριση που επέτρεψε να τεθεί εκτός ελέγχου η πανδημία στη χώρα του. Κατά συνέπεια, το υγειονομικό και οικονομικό πλήγμα που θα δεχθεί η Βραζιλία πιθανόν να είναι βαθύτερο και σκληρότερο από αυτό που θα έπρεπε.

Στα χνάρια του Τραμπ

Όταν ο Μπολσονάρο απέπεμψε τον δημοφιλή υπουργό Υγείας, Λουίς Ενρίκε Μαντέτα, στα μέσα Απριλίου, επειδή διαφωνούσε με τις υπουργικές οδηγίες για γενικευμένη καραντίνα, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Βραζιλία ήταν κάτι πάνω από χίλιοι. Σήμερα, ξεπερνούν τις 65.000 και ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

«Μόλις βρέθηκα θετικός» είπε ο Μπολσονάρο, προσθέτοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει να παίρνει υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη.

«Είχα κομάρες, πυρετό, λίγη κόπωση και ομολογώ ότι αν είχα πάρει χλωροκίνη προληπτικά, θα ήμουν πολύ καλά, χωρίς να έχω κάποιο σύμπτωμα» δήλωσε ο Μπολσονάρο.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος -«ο Τραμπ των Τροπικών» όπως έγραφε η Le Monde- έδειξε την ίδια περιφρόνηση για την επιστήμη με τον αμερικανό ομόλογό του. Όσο ο Τραμπ μιλούσε για περαστική γρίπη, ορκιζόταν ότι θα τελειώσει ως την αρχή της άνοιξης και πρότεινε να γίνονται ενέσεις απολυμαντικού στο σώμα των ασθενών, ο Μπολσονάρο, επίσης, ύψωνε το μεσαίο του δάχτυλο και έκανε το αντίθετο από αυτό που οι αρμόδιοι υπουργοί του συνέστηναν για τη χώρα.

Είχε εμπιστοσύνη στο σώμα του, σώμα «αθλητή», όπως έλεγε, για να κρατήσει τον Covid-19 σε απόσταση. Μόνο που η πραγματικότητα δεν διέψευσε.

Όταν χαρακτήριζε τον ιό «γριπούλα»

Ο ακροδεξιός ηγέτης υποτίμησε το προηγούμενο διάστημα την απειλή της πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «γριπούλα». Μάλιστα, απαίτησε από τους συμπολίτες του να «μην την κοπανάνε» εξαιτίας του κοροναϊού, ενώ εναντιώθηκε στα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται.

«Δεν πρέπει να την κοπανάτε μπροστά σε αυτό τον ιό, πρέπει να τον αντιμετωπίζετε με ψηλά το κεφάλι, ο Θεός είναι μαζί μας» βροντοφώναζε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος σε χριστιανούς που διαδήλωναν εναντίον της άμβλωσης μπροστά στο προεδρικό μέγαρο.

«Έγκλημα» τα μέτρα κατά της πανδημίας

Επίσης, ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει ξεδιπλώσει την άκρως επικίνδυνη στρατηγική στην αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός, προτάσσοντας την οικονομία και όχι τις ζωές των πολιτών.

Ο Μπολσονάρο, πολλοί από το περιβάλλον του οποίου έχουν προσβληθεί από τον SARS Cov-2, χαρακτήριζε το προηγούμενο διάστημα «έγκλημα» τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας και «εγκληματίες» τους κυβερνήτες πολιτειών και τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων επειδή παίρνουν τέτοια μέτρα.

«Άλλοι ιοί έχουν σκοτώσει πολύ περισσότερους απ’ αυτόν και δεν έγινε τόση φασαρία» υποστήριζε ο ακροδεξιός πρόεδρος σε δημοσιογράφους έξω από την επίσημη κατοικία του. «Αυτό που κάνουν κάποιοι δήμαρχοι και κυβερνήτες είναι έγκλημα. Καταστρέφουν τη Βραζιλία» με αυτή την «πολιτική της καμένης γης».

«Αν δεν επιστρέψουμε στη δουλειά, η Βραζιλία μπορεί να αντιμετωπίσει εκτροπή από τη δημοκρατική ομαλότητα» προσέθετε.

Λογοκρισία στον αριθμό νεκρών

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να σταματήσει τη συνολική καταμέτρηση των νεκρών από κοροναϊό στη χώρα.

Το υπουργείο Υγείας κατέβασε την ιστοσελίδα που παρουσίαζε την εξέλιξη της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο, ανά Πολιτεία και δήμο. Το υπουργείο σταμάτησε έτσι να ανακοινώνει τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον απολογισμό των νεκρών και περιοριζόταν στην ημερήσια ανακοίνωση.

Τότε, οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές στη Βραζιλία κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «κάνει αόρατους» τους νεκρούς από τον νέο κοροναϊό.

Σε ερώτηση δε δημοσιογράφου για τους νεκρούς, ο Μπολσονάρο, δεν θεώρησε την είδηση αξιοπρόσεκτη. «Και λοιπόν;» απάντησε. «Με συγχωρείτε, τι θέλετε να κάνω εγώ;». Σε άλλο σημείο μάλιστα ακούστηκε να λέει: «Το όνομά μου είναι Μεσσίας αλλά δεν κάνω θαύματα» αναφερόμενος στο δεύτερό του όνομα.

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024