Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα : Για άλλη μια φορά κλεισμένοι στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Ουχάν

Κίνα : Για άλλη μια φορά κλεισμένοι στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Ουχάν

Η πόλη που υπήρξε το πρώτο επίκεντρο του κοροναϊού στον πλανήτη, αντιμετωπίζει μια νέα κρίση

Οι κάτοικοι της Ουχάν, της πόλης στην κεντρική Κίνα που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, υποχρεώθηκαν και πάλι να κλειστούν στα σπίτια τους. Αυτή τη φορά, αιτία ήταν οι βροχοπτώσεις – ρεκόρ που ανάγκασαν τις αρχές να αυξήσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πόλης στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.

Η παρατεταμένη περίοδος έντονης βροχόπτωσης είναι η τελευταία καταστροφή που έπληξε την κινεζική υπερδύναμη, οι κάτοικοι της οποίας ακόμη προσπαθούν να ορθοποδήσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα κρατικά ΜΜΕ κατηγορούνται ότι υποτίμησαν τη σοβαρότητα των πλημμύρων, δίνοντας έμφαση στις ηρωικές προσπάθειες των εργαζόμενων έκτακτης ανάγκης και δημοσιεύοντας επιβλητικές φωτογραφίες στρατιωτών που διασώζουν εγκλωβισμένους πολίτες.

Σοκαριστικές οι εικόνες από την Ουχάν

Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να προσπελάσουν νερό που έφτανε μέχρι τη μέση τους στους πλημμυρισμένους δρόμους της Ουχάν, μετά από βροχοπτώσεις – ρεκόρ 426mm μεταξύ της Κυριακής και του πρωινού της Δευτέρας. Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα, αφού οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω επιδείνωση του καιρού τις επόμενες μέρες,

Η χώρα προετοιμάζεται για ακόμη περισσότερες πλημμύρες μετά από εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων ορισμένες περιοχές βίωσαν τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων δεκαετιών. Ως αποτέλεσμα, προκλήθηκαν σοβαρές πλημμύρες και καθιζήσεις του εδάφους σχεδόν σε κάθε επαρχία, επηρεάζοντας περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας άμεσες οικονομικές απώλειες που ξεπερνούν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Υποτιμούν το πρόβλημα τα κινεζικά ΜΜΕ

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για καταιγίδες που θα διαρκέσουν περισσότερες από 31 ημέρες. «Πρόκειται για πολύ σπάνιο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια», τονίζει η κρατική People’s Daily. Τουλάχιστον 121 άτομα έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται, ενώ περισσότεροι από 875,000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο διαχείρισης έκτακτων αναγκών της Κίνας. Ωστόσο, οι χρήστες του διαδικτύου διερωτώνται γιατί οι βροχοπτώσεις έχουν περάσει λίγο – πολύ στα ψιλά.

«Γιατί τα επίσημα ΜΜΕ δεν λένε τίποτα για τις σοβαρές βροχοπτώσεις στο νότιο τμήμα της χώρας μας;», έγραψε ένας χρήστης.

Αρκετές περιοχές της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, έχουν ήδη πλημμυρίσει. Στην Τζινγκμέν, το νερό γέμισε καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Η Χέλεν Χάι, 25 ετών από την Τσανγκγιάνγκ, πλησίον της Ουχάν, περιγράφει πώς οδηγούσε προσπερνώντας κατολισθήσεις, με τους βράχους να πέφτουν στη μέση των ορεινών αυτοκινητοδρόμων. Οι υαλοκαθαριστήρες της δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν την έντονη και ασταμάτητη βροχόπτωση.

«Ήταν λες και ήμουν τυφλή»

«Ήταν λες και ήμουν τυφλή, λες και οδηγούσα μέσα σε νερό», θυμάται η Χάι. Οι βροχές ήταν ασταμάτητες. «Η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς και αδιάκοπα, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ήταν πολύ τρομακτικό και νομίζω ότι ήταν πολύ ασυνήθιστο».

Στις 29 Ιουνίου, μετά από εβδομάδες σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμύρων, ο ηγέτης της χώρας, Σι Τζινπίγνκ έκανε την πρώτη του δημόσια δήλωση για την κρίση, ζητώντας από τη χώρα να «θέσει ως προτεραιότητα τους ανθρώπους και την αξία των ζωών τους στο πλαίσιο της μάχης με τις πλημμύρες», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ποιος είναι ο ρόλος των φραγμάτων;

Οι ειδικοί λένε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι αποκρύπτουν τον κίνδυνο από τα φράγματα στα ποτάμια που βρίσκονται στη νότια και νοτιοδυτική Κίνα, που έχουν πληγεί εντονότερα από τις βροχές. «Είναι παράδοσή τους. Ποτέ δεν εξηγούν πώς προέκυψαν οι καταστροφές ή γιατί συνέβησαν», σημειώνει ο Γουανγκ Γουεϊλουό, ένας Κινέζος υδρολόγος και επικριτής του εργοστασίου υδροηλεκτρικής ενέργειας Three Gorges.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι οι πλημμύρες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως κυρίως προκαλούνται από το άδειασμα των αποθεμάτων νερού και τα αποτελέσματα των εργασιών ελέγχου των πλημμύρων», υποστηρίζει.

Ο Γουάνγκ πιστεύει ότι οι πραγματικές απώλειες ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από τις επίσημες αναφορές. Το πρόσφατο παράδειγμα της έξαρσης κοροναϊού, με τις αρχές να μην αποκαλύπτουν εξ αρχής τον κίνδυνο μόλυνσης και να τιμωρούν τους πληροφοριοδότες όπως ο Λι Γουενλιάνγκ, θα πρέπει να μας γίνονται μάθημα, σημειώνε.

«Η απόκρυψη πληροφοριών είναι η αρχή μιας καταστροφής. Κάθε πλημμύρα ξεκινά όταν οι πληροφορίες αποκρύπτονται. Όπως είχε πει και ο Λι Γουενλιάνγκ: «Μια υγιής κοινωνία δεν θα πρέπει να έχει μόνο μια φωνή». Στην Κίνα υπάρχει μόνο μια φωνή, του κεντρικού μετεωρολογικού σταθμού, και όταν κάνει λάθος, όλοι παίρνουν λανθασμένες πληροφορίες».

Η Χάι δεν ξαφνιάστηκε που οι αρχές προσπάθησαν να υποτιμήσουν το μέγεθος της κρίσης. «Είναι πολύ συνηθισμένο. Το κάνουν εδώ και πολύ καιρό, όχι μόνο με τις πλημμύρες αλλά και με άλλα προβλήματα», τονίζει. «Μου είναι δύσκολο να κρίνω τα κυβερνητικά στοιχεία, όμως τείνω να περιμένω ότι η πραγματική κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι λένε».

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024