Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατάθλιψη: Ποια είδη τροφών μπορούν να την καταπολεμήσουν;

Κατάθλιψη: Ποια είδη τροφών μπορούν να την καταπολεμήσουν;

Τα ακόλουθα είδη τροφών δεν αντικαθιστούν τη θεραπεία της κατάθλιψης αλλά είναι σημαντικά χαρακτηριστικά για μία υγιεινή διατροφή που μας φτιάχνει τη διάθεση.

Ένα σύνολο παραγόντων, όπως η γενετική, οι ορμόνες, οι ασθένειες και το στρες πυροδοτεί την κατάθλιψη. Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι η καθημερινή διατροφή μπορεί να αυξήσει το ρίσκο αυτής της ψυχικής ασθένειας. Ένα αυξανόμενο νούμερο ερευνών υποστηρίζει ότι οι διατροφικές επιλογές ίσως παίζουν ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη των νόσων που βασίζονται στον εγκέφαλο, όπως η κατάθλιψη.

Τα ακόλουθα είδη τροφών δεν αντικαθιστούν τη θεραπεία της κατάθλιψης αλλά είναι σημαντικά χαρακτηριστικά για μία υγιεινή διατροφή που μας φτιάχνει τη διάθεση.

Λίπη για υγιή εγκέφαλο, σαν αυτά που βρίσκουμε στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Όσοι τρώνε πολύ ψάρι, έχουν 17% χαμηλότερο ρίσκο για κατάθλιψη. Τα Ω3 οξέα ενίσχυαν τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής που δινόταν σε ανθρώπους με κατάθλιψη.

Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την υγεία συνολικά και μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Σε έρευνα που έγινε, η ομάδα που λάμβανε υποστήριξη για την κατάθλιψη αλλά τρεφόταν με λαχανικά, ψάρι, ελαιόλαδο, κόκκινο κρέας και ξηρούς καρπούς μειώνοντας τα γλυκά, είχε πιο σημαντική βελτίωση συγκριτικά με εκείνους που δεν τρέφονταν ανάλογα.

Φυλλώδη λαχανικά.

Το μαρούλι, το σπανάκι και παρόμοια λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και φολικό οξύ, που αποδεδειγμένα μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Μπανάνες.

Κάποιες τροφές, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο και τα αμύγδαλα περιέχουν τυροζίνη, το αμινοξύ που παράγει τη χαρούμενη ορμόνη, την ντοπαμίνη που ελέγχει τα κέντρα απόλαυσης του εγκεφάλου.

Όστρακα.

Άριστη πηγή ψευδάργυρου, ένα απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Εκτός αυτού, έχει συνδεθεί με τη βελτιωμένη διάθεση.

Μαύρη σοκολάτα.

Οι κόκκοι του κακάο περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, ειδικά στις μεγαλύτερες γυναίκες. Άλλες επιλογές με την ίδια επίδραση είναι το τσάι, τα μήλα, τα μύρτιλα και τα κρεμμύδια.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024