Σε απάνθρωπες συνθήκες φαίνεται να διαμένουν οι πρόσφυγες οι οποίοι διασώθηκαν από το πλοίο «Talia» από τη Μεσόγειο, με τον καπετάνιο του να κάνει έκκληση στις αρχές της Μάλτας ή και της Ιταλίας να δεχτεί τους διασωθέντες.

Εγκλωβισμένοι σε… κλουβιά για βοοειδή στη μέση της Μεσογείου παραμένουν 50 πρόσφυγες οι οποίοι διασώθηκαν από το πλοίο «Talia», με τη Μάλτα και την Ιταλία να αρνούνται να τους δεχτούν.

Ο καπετάνιος του πλοίου, Mohammad Shaaban, μιλώντας στην ιστοσελίδα Times of Malta, ανέφερε πως το πλοίο δεν τηρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές δια την διαμονή ανθρώπων, καθ’ ότι πρόκειται για πλοίο που μεταφέρει ζώα.

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι τόσο η τροφή όσο και το νερό τελειώνει ενώ από τις εικόνες φαίνεται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι κοιμούνται σε… περιττώματα ζώων.

Οι μαλτέζικες αρχές δέχτηκαν να στείλουν γιατρό να περιθάλψει τους πρόσφυγες, εκ των οποίων δύο μεταφέρθηκαν στη Μάλτα ώστε να δεχθούν ιατρική περίθαλψη.
Οι πρόσφυγες διασώθηκαν αφού το «Talia» μετέφερε ζώα στη Λιβύη και ο καπετάνιος είπε ότι το πλήρωμά του δεν είχε χρόνο να καθαρίσει το σκάφος από τις κοπριές πριν διασώσει τους ανθρώπους στη θάλασσα.

Οι ιταλικές αρχές αρνήθηκαν την άδεια να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο νησί της Λαμπεντούσα.

«Ακόμα και αν είχαμε καταφέρει να καθαρίσουμε το μέρος, δεν θα ήταν κατάλληλο για τους ανθρώπους. Το μέρος είναι πολύ βρώμικο και επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το πλοίο μου έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ζώα και όχι ανθρώπους», είπε ο καπετάνιος του πλοίου ζητώντας από τις αρχές της Μάλτας να του επιτρέψουν να αποβιβάσει τους πρόσφυγες και να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ισπανία.

Ο Shaaban εξήγησε ότι υπάρχουν δύο μέρη όπου μπορούν να μείνουν οι πρόσφυγες: είτε στο πάνω κατάστρωμα κάτω από τον καυτό ήλιο, είτε στους στάβλους κάτω από τα καταστρώματα –ωστόσο η θάλασσα δεν επιτρέπει την παραμονή τους στο κατάστρωμα.

«Φοβόμαστε ότι θα πέσουν στη θάλασσα λόγω της έντονης κύλισης του πλοίου από τη μία πλευρά στην άλλη, η οποία ήταν μεγαλύτερη από 20 μοίρες. Ήταν πολύ κακό. Οι μετανάστες ήταν όλοι άρρωστοι και όλοι τους χρειάζονται επείγουσα ιατρική βοήθεια», είπε.

Γράψτε το σχόλιό σας