Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε κλοιό κινδύνου η Ελλάδα - Τρομάζουν εισαγόμενα κρούσματα και πανηγύρια

Κοροναϊός : Σε κλοιό κινδύνου η Ελλάδα – Τρομάζουν εισαγόμενα κρούσματα και πανηγύρια

Σε κλοιό κινδύνου αναφορικά με νέα έξαρση του κοροναϊού βρίσκεται η χώρα μας, η οποία τις τελευταίες ώρες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό βρίσκεται αντιμέτωπη με τον φονικό ιό. Πρόκειται για μια υπενθύμιση σε όλους μας, πως μπορεί να έχουμε επιστρέψει σε μια κανονικότητα που θυμίζει τις προ κοροναϊού εποχές, ωστόσο η πανδημία δεν έχει εξαφανιστεί και ένα δεύτερο κύμα καραδοκεί

Σε κλοιό κινδύνου αναφορικά με νέα έξαρση του κοροναϊού βρίσκεται η χώρα μας, η οποία τις τελευταίες ώρες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό βρίσκεται αντιμέτωπη με τον φονικό ιό. Πρόκειται για μια υπενθύμιση σε όλους μας, πως μπορεί να έχουμε επιστρέψει σε μια κανονικότητα που θυμίζει τις προ κοροναϊού εποχές, ωστόσο η πανδημία δεν έχει εξαφανιστεί και ένα δεύτερο κύμα καραδοκεί.

Το άνοιγμα του τουρισμού μπορεί να έφερε ελπίδες στους επιχειρηματίες, οι οποίοι είδαν τις επιχειρήσεις τους να βιώνουν οικονομική καταστροφή από το lockdown της πανδημίας, όμως έφερε μαζί της και πολλά κρούσματα από το εξωτερικό, τα γνωστά και ως «εισαγόμενα». Μπορεί τα κρούσματα από το εξωτερικό να παραμένουν προς το παρόν σε χαμηλό αριθμό, ωστόσο η άνοδος που παρουσιάζουν καθημερινά και ακόμα περισσότερο η απότομη αύξησή τους σήμερα, προκαλεί δεύτερες σκέψεις.

Σε αυτό το πλαίσιο των δεύτερων σκέψεων εντάσσεται και το «μπλόκο» στους σέρβους τουρίστες, το οποίο ισχύει από το πρωί της Δευτέρας, έως τις 15 Ιουλίου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες τέτοιες αποφάσεις για πολίτες κι’ άλλων καρτών. Άλλωστε από την κυβέρνηση ξεκαθάριζαν από την πρώτη στιγμή, πως η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά. Αυτό βέβαια δεν μετριάζει τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η απόφαση για άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία από την 15η Ιουλίου.

Βέβαια, δεν είναι μόνο το εξωτερικό που… απειλεί τη χώρα μας, αφού και στο εσωτερικό της παρατηρούνται έντονα φαινόμενα απειθαρχίας στους κανόνες προστασίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, σίγουρα όχι μοναδικά, αποτελούν τα πανηγύρια σε Αλίαρτο και Γουδί. Οι δύο αυτές περιπτώσεις έχουν ξεσηκώσει έντονη συζήτηση για το αν πρέπει να συνεχιστούν τα πανηγύρια, εφόσον δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη επιβλήθηκαν πρόστιμα για το παραδοσιακό γλέντι στην Αλίαρτο Βοιωτίας, όπου συγχρωτίστηκαν πάνω από 2.000 άνθρωποι.

Ανησυχία για τα πανηγύρια

Όλα αυτά ενώ οι επιστήμονες προβληματίζονται για το αν πρέπει να συνεχιστούν τα πανηγύρια, μετά τα περιστατικά που υγειονομικά χαρακτηρίστηκαν εκτός ελέγχου το Σαββατοκύριακο, όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και στο Άλσος Στρατού στο Γουδή.

«Δεν μπορούσε σε μία πανήγυρη να ελεγχθεί αυτό το πράγμα, σηκώθηκαν οι περισσότεροι στο χορό. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ή θα γίνονται ή δεν θα γίνονται τα πανηγύρια» σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης υπήρχε νόμιμη άδεια και η σύσταση από τον ΕΟΔΥ είναι να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα. «Με βάση τον νόμο 2601 προβήκαν σε ελέγχους και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα που αφορούν στη συγκεκριμένη κατηγορία θεαμάτων» ανακοίνωσε η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

«Μπλόκο» στους Σέρβους, «πράσινο» στους Βρετανούς

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την έκτακτη αεροπορική οδηγία (Notam) που ισχύει από σήμερα έως τις 15 Ιουλίου και αφορά στην απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας/Σερβίας και εισόδου Σέρβων πολιτών στην χώρα μας, λόγω έξαρσης της πανδημίας στη γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 απαγορεύονται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 όλες οι πτήσεις μετακίνησης επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και η είσοδος στην χώρα μας Σέρβων τουριστών.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς Σερβία ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις & απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Όσον αφορά στις πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο, αναθεωρήθηκε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία και η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών ισχύει πλέον έως την Τρίτη 14 Ιουλίου και ώρα 23:59.

Έτσι, όλες οι πτήσεις προς και από τα Ελληνικά αεροδρόμια από τα αντίστοιχα Βρετανικά επιτρέπονται από τις 15 Ιουλίου 2020, χωρίς περιορισμούς.

Για το χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή πτήσεων, δηλαδή έως 14/7/20 υπάρχουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Επιτρέπονται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών, μελών της οικογενείας τους και κατόχων άδειας κατοικίας στην χώρα μας που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση και ακολουθώντας τη συμβουλή των ειδικών, η κυβέρνηση ανακοινώνει την επανάληψη των απευθείας πτήσεων από τη Βρετανία προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας από τις 15 Ιουλίου» είπε νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κοροναϊός: 43 νέα κρούσματα – Τα 36 εισαγόμενα

Σήμερα λοιπόν η Ελλάδα ανακοίνωσε 43 νέα κρούσματα του κοροναϊού, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.562, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.

Όσον αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, όλα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα. Η πλειονότητα, μάλιστα, αυτών (20) αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών. Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου και ένα στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Πρόκειται λοιπόν για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, όπου τα εισαγόμενα κρούσματα ξεπερνούν αυτά του εσωτερικού. Σήμερα, μάλιστα η διαφορά είναι χαοτική!

Επιπλέον, σχετικά με το σύνολο των κρουσμάτων 852 (23,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.936 (54,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμα, 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 5 (45,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 120 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν εκδόθηκε η ενημέρωση, δεν είχε καταγραφεί κανένας νέος θάνατος. Όμως λίγο αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία, μια 83χρονη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 193.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Κώδωνας κινδύνου από τους επιστήμονες

Κακό σημάδι που μαρτυρά εφησυχασμό, χαρακτήρισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τις εικόνες έντονου συνωστισμού και συγχρωτισμού σε δημόσιες συναθροίσεις ανά την Ελλάδα.

Μιλώντας στο MEGA, επισήμανε ότι «Ένα ή δύο από τόσα άτομα να είναι ασυμπτωματικά και να έχουν κοροναϊό, μπορούν να τον μεταδώσουν σε 100 άτομα και να υπάρξει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Σημασία έχει η απόσταση, όχι τον αν βρίσκονται σε ανοιχτό η κλειστό χώρο. Είναι πολλαπλά επικίνδυνα καταστάσεις. Ελπίζω  να μη γίνει ατύχημα και να μη χάσουμε κάποιον άνθρωπο από τέτοιες συμπεριφορές».

«Να μην χαλαρώσουμε»

Ως εκ τούτου, επισήμανε ότι σε χώρες όπως η Σερβία ή πολιτείες όπως το Τέξας, μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα «οι πολίτες χαλάρωσαν και ήρθε ακαριαία δεύτερο κύμα κοροναϊού».

«Η Σερβία, η Βουλγαρία, η  Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, είναι παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα αν δεν κάνουμε το σωστό» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στους Σέρβους τουρίστες, είπε ότι αυτό οφείλεται τόσο στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα όσο και ότι πολλοί Σέρβοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, κατά τους διαγνωστικούς ελέγχους στα ελληνικά σύνορα.

Όσον αφορά στους Βρετανούς, εξήγησε ότι θεωρούνται υψηλού κινδύνου και «ενδεχομένως να κάνουμε τεστ σε όλους τους Βρετανούς. Εφόσον το επιτρέψουν και οι δυνατότητες που έχουμε».

Υποστήριξε πάντως ότι εάν ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων τουριστών κυμαίνεται στα μέχρι τώρα επίπεδα, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Δεύτερο κύμα το φθινόπωρο

Σχετικά με την επιστολή εδικών στον ΠΟΥ, όπου γίνεται λόγος για αερογενή μετάδοση του ιού, ο κ. Σύψας, εξήγησε πως ακόμα δεν υπάρχει επαρκής απάντηση στον τρόπο μετάδοσης του Covid-19, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για αερογενή μετάδοση, παρά μόνο για σταγονίδια.

Στο ερώτημα εάν μειώθηκε η θνησιμότητα του κοροναϊού, υπογράμμισε την αλλαγή στην ηλικιακή ομάδα προσβολής.

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προφυλάσσονται κατά κύριο λόγο, οπότε δεν τους προσβάλλει ο ιός. Κυρίως, προσβάλλονται οι νέοι, και  γι’ αυτό ίσως ελαττώθηκε η θνησιμότητα του ιού. Υπήρξε αλλαγή ηλικιακών ομάδων. Πάντως η Ευρώπη είναι σε ύφεση αυτό το διάστημα» ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει δεύτερο κύμα κοροναϊού.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολίου, σημειώνοντας πως «Υπάρχει εμβόλιο που βρίσκεται σε κλινική μελέτη φάσεως τρία. Έως τον Οκτώβριο θα υπάρχουν οι απαντήσεις. Ελπίζω να έχουμε θετικά νέα. Φάση τρία σημαίνει ότι δοκιμάζεται σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σε ενδημικές περιοχές, όπως Βραζιλία και Μέση Ανατολή» είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είναι άλλο ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό και άλλο να έχουμε μαζική παραγωγή για να το έχουμε διαθέσιμο στο φαρμακείο της γειτονιά μας. θέλει πάρα πολύ χρόνο».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024